Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους της περιφέρειας Μπολολάλι της Ινδονησίας η διπλή έκρηξη του ηφαιστείου Μεράπι το πρωί.
Το εν λόγω ηφαίστειο ύψους 2.930 μ. -ένα από τα πιο ενεργά του πλανήτη -, εκτόξευσε τέφρα σε ύψος έξι χιλιομέτρων στον ουρανό, σύμφωνα με τη Γεωολογική Υπηρεσία της Ινδονησίας, με αποτέλεσμα να καλυφθούν από στάχτη χωριά στους πρόποδές του. Στην τελευταία μεγάλη έκρηξή του το 2010 είχαν χάσει τις ζωές τους πάνω από 300 άνθρωποι, ενώ άλλοι 280.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Οι δύο εκρήξεις του ηφαιστείου Μεράπι, κοντά στην πολιτιστική πρωτεύουσα της Ινδονησίας Γιογκιακάρτα, διήρκεσαν περίπου επτά λεπτά.
Η τελευταία φορά που ξύπνησε ήταν τον περασμένο Μάρτιο.
Σε αυξημένη επαγρύπνηση από το 2018
Οι κάτοικοι της περιοχής γύρω από το ηφαίστειο ανέφεραν ότι άκουσαν το πρωί τους «βρυχηθμούς» του με τις τοπικές Αρχές να δημιουργούν αμέσως μια ζώνη απαγόρευσης τριών χιλιομέτρων γύρω από τον κρτήρα.
Μετά την έκρηξη οι Αρχές κάλεσαν τα εμπορικά αεροσκάφη να προσεγγίζουν πολύ προσεκτικά την περιοχή, ενώ παρακολουθούν άγρυπνα τις εξελίξεις. Το επίπεδο επικινδυνότητας παραμένει στο δεύτερο υψηλότερο της τετράβαθμης κλίμακας από τον Μάιο του 2018, όταν μια άλλη έκρηξη του ηφαιστείου είχε εκτοξεύσει στήλες τέφρας σε ύψος 5,5 χλμ. Η Ινδονησία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς» του Ειρηνικού, μια τεράστια περιοχή όπου συγκλίνουν τεκτονικές πλάκες, και έχει πάνω από σχεδόν 130 ενεργά ηφαίστεια.