Η Ινδονησία και ειδικά το Μπαλί, αποτελεί έναν προορισμό «παράδεισο» για τουρίστες σε όλο τον κόσμο.
Τους τελευταίους μήνες ωστόσο, οι κάτοικοι του νησιού αν και χαίρονται με τις αφίξεις τουριστών, έχουν αρχίσει να θορυβούνται, εξαιτίας της μαζικής άφιξης Ουκρανών και Ρώσων.
Μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, οι Ινδονήσιοι παρατηρούν ότι οι περισσότερες αφίξεις στην χώρα προέρχονται από Ρώσους οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο και το καθεστώς που έχει επιβάλει ο Πούτιν, ενώ οι μεν Ουκρανοί για να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 58.000 Ρώσοι έχουν ταξιδέψει στο Μπαλί το 2022 μετά την έναρξη του πολέμου, αλλά μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2023 έχουν φτάσει στο Μπαλί ήδη σχεδόν οι μισοί σε αριθμό (22.500). Την ίδια στιγμή, από τους 7.000 Ουκρανούς που ταξίδεψαν στη χώρα πέρυσι, ήδη έχουν φτάσει 2.500 ως τον Φεβρουάριο.
Η κοινή παρουσία χιλιάδων ανθρώπων από τις δύο χώρες, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα καθώς οι αρχές αναφέρουν ότι προκαλούνται συχνά επεισόδια, με κύριους υπαίτιους τους Ρώσους.
Μάλιστα, ζητούν από την κυβέρνηση να βάλει τέλος στην έκδοση βίζας για πολίτες από τις δύο χώρες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς, έχουν πιάσει παράνομα δουλειά και προσπαθούν να παρατείνουν την παραμονή τους εκεί έως ότου τελειώσει ο πόλεμος ή και -σε κάποιες περιπτώσεις- μόνιμα.
Ρώσοι πιάνουν παράνομα δουλειές στην Ινδονησία
Κομμωτές, οδηγοί ταξί χωρίς άδεια και… ξεναγοί, είναι μερικές από τις δουλειές που έχουν πιάσει, ωστόσο αυτό που προβληματίζει είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούν επεισόδια.
«Οποτε έχουμε αναφορές για απρεπή συμπεριφορά αλλοδαπών, είναι σχεδόν σίγουρο πως πρόκειται για Ρώσους» ανέφερε αστυνομικός από την πόλη Κούτα, στο CNN.
«Ερχονται στο Μπαλί και συμπεριφέρονται σαν να είναι πάνω από τον νόμο. Συμβαίνει συνέχεια και πρέπει να σταματήσει αυτό» πρόσθεσε, σημειώνοντας πως το ποσοστό με τις περιπτώσεις επεισοδίων με Ρώσους, αγγίζει το 80%!
Αν και η πολιτική βίζας είναι χαλαρή, σκέφτονται σοβαρά να κάνουν εξαίρεση με αυτές τις δύο χώρες, παρά το γεγονός ότι και Βρετανοί τουρίστες κάθε χρόνο προκαλούν οργή με τα καμώματά τους στο Μπαλί.
«Ο λόγος που θα κάνουμε εξαίρεση, είναι απλά γιατί είναι σε πόλεμο αυτές οι δύο χώρες και ψάχνουν να διαφύγουν εδώ» ανέφερε ο κυβερνήτης του Μπαλί, Γουάιαν Κόστερ.
Η «φτηνή» Ινδονησία και ο... τρόμος επιστροφής στη Ρωσία
Ενας από τους Ρώσους που έφυγαν από την χώρα, πρώην τραπεζικός, εξήγησε γιατί το έκανε. «Κανείς δεν θέλει να μείνει εκεί εν μέσω πολέμου. Προκαλεί στρες και μόνο η ιδέα να επιστρέψεις στη Ρωσία και να τιμωρηθείς που έφυγες. Επομένως έχει νόημα να επενδύσεις σε ένα μέρος με μικρότερο κόστος και πιο ασφαλές απ’ ότι η Μόσχα» είπε.
Ενας φωτογράφος κι ένας καλλιτέχνης του δρόμου, βρέθηκαν για τον ίδιο λόγο στο Μπαλί.
«Αναγκαστήκαμε να φύγουμε. Ηρθαμε σαν τουρίστες εδώ. Η πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη στη χώρα μας. Είμαι εναντίον του πολέμου. Και πολλοί που διαφωνούν με αυτόν, ήρθαμε στο Μπαλί. Ρώσοι, Ουκρανοί και Λευκορώσοι που είμαστε εδώ, τα πάμε καλά γιατί όλοι συφμωνούμε πως είμαστε κατά του πολέμου. Είναι ωραία εδώ, μακριά από Ρώσους στρατιώτες» ανέφερε ο Α. Οβσέικιν.
Ρώσοι και Ουκρανοί πάνε με τουριστική βίζα η οποία έχει ισχύ 30 μέρες και μπορεί να ανανεωθεί για άλλες 30. Μετά πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά όλοι ψάχνουν τρόπο να παρατείνουν την παραμονή τους. Αρκετοί Ρώσοι έχουν ήδη απελαθεί γιατί παράτειναν παράνομα την παραμονή τους στη χώρα, ενώ είχαν πιάσει και δουλειά χωρίς άδεια εργασίας.
«Είναι ωραίο μέρος εδώ, με ωραίο καιρό και ασφάλεια. Έχει πολλούς Ρώσους, αλλά όχι Ρώσους στρατιώτες» αναφέρει ο Ουκρανός Ντμίτρο. «Σεβόμαστε τον νόμο και την κουλτούρα εδώ. Πολλοί πίσω στην πατρίδα ρωτούν για τη ζωή εδώ, γιατί θέλουν να έρθουν. Είναι όμως λυπηρό ότι μας βάζουν στην ίδια κατάταξη με τους Ρώσους που έρχονται στο Μπαλί και το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν φασαρίες και να μη σέβονται τον νόμο» πρόσθεσε.