Δικαστήριο στην Ινδονησία αποφάσισε την Πέμπτη (16/3) τη φυλάκιση ενός αστυνομικού, για την τραγωδία σε ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας με 135 νεκρούς τον προηγούμενο Οκτώβριο.
Ωστόσο, το δικαστήριο της Ινδονησίας απάλλαξε άλλους δύο αξιωματικούς, σχετικά με τα μέτρα ελέγχου του πλήθους που εφαρμόστηκαν σε αγώνα ποδοσφαίρου που οδήγησε σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες των τελευταίων δεκαετιών σε γήπεδα στον κόσμο, τη χειρότερη σε αγώνα ποδοσφαίρου από το 1964.
Τουλάχιστον 135 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το βράδυ του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου, στο στάδιο Καντζουρουχάν της πόλης Μαλάνγκ, στα ανατολικά της νήσου Ιάβα, στο αγώνα μεταξύ Αρένα FC και Περσεμπάγια Σουρουμπάγια, σε μια τραγωδία που προκάλεσε εκτεταμένα ερωτήματα σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας και τη χρήση δακρυγόνων. Την περασμένη εβδομάδα, δύο αξιωματούχοι φυλακίστηκαν επίσης για αμέλεια.
Ένας από τους αστυνομικούς, ο Χασνταρμαουάν, καταδικάστηκε σε ενάμιση χρόνο φυλάκιση, για «αμέλεια που προκάλεσε το θάνατο η σοβαρούς τραυματισμούς». Οι Αρχές είχαν πει νωρίτερα πως ο συγκεκριμένος άνδρας είχε διατάξει την Αστυνομία να εκτοξεύσει δακρυγόνα, ένα μέτρο ελέγχου του πλήθους που απαγορεύτηκε από τη FIFA.
Ινδονησία: Οι αιτίες που οδήγησαν στην ανείπωτη τραγωδία με τους 135 νεκρούς
Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ινδονησίας, η οποία διεξήγαγε σχετική έρευνα, ανέφερε ότι η χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία της χώρας ήταν η βασική αιτία για την τραγωδία. Είπε ακόμη ότι οι κλειδωμένες πόρτες, οι υπεράριθμοι φίλαθλοι και η αδυναμία εφαρμογής των διαδικασιών ασφαλείας επιδείνωσαν τον αριθμό των νεκρών.
Δύο άλλοι αξιωματικοί, ο Μπαμπάνγκ Σιντίκ Ατσμάντι και ο Γουαχιού Σετιό Πρανότο απαλλάχθηκαν σήμερα (16/3) από τα αδικήματα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η αστυνομία είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο Μπαμπάνγκ είχε δώσει εντολή για χρήση δακρυγόνων και ο Γουαχιού δεν είχε ενεργήσει για να το σταματήσει. Και οι δύο είχαν δηλώσει αθώοι.
Η Διεθνής Αμνηστία Ινδονησίας είπε ότι οι Αρχές απέτυχαν και πάλι να αποδώσουν δικαιοσύνη. «Στέλνει ένα επικίνδυνο μήνυμα στα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που μπορεί να είναι διαβεβαιωμένα ότι μπορούν να λειτουργήσουν με ελεύθερο χέρι και μηδενικές συνέπειες», δήλωσε ο διευθυντής της, Ουσμάν Χαμίντ.