Η Ινδία κατασκευάζει 12 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε περιοχή των Ιμαλαΐων που διεκδικεί η Κίνα - iefimerida.gr

Η Ινδία κατασκευάζει 12 εργοστάσια παραγωγής ενέργειας σε περιοχή των Ιμαλαΐων που διεκδικεί η Κίνα

εργοστάσιο στην Ινδία
Φωτογραφία: Shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ινδία σχεδιάζει να δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την επίσπευση της κατασκευής 12 υδροηλεκτρικών σταθμών στο βορειοανατολικό ομόσπονδο κρατίδιο Αρουνατσάλ Πραντές των Ιμαλαΐων, δήλωσαν δύο κυβερνητικές πηγές, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις εντάσεις με την Κίνα, η οποία διεκδικεί την περιοχή.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών υπό τη ηγεσία της Νιρμάλα Σιθαραμάν ενέκρινε προϋπολογισμό ύψους έως 7,5 δισεκατομμύρια ρουπίες (89,85 εκατομμύρια δολάρια) για κάθε υδροηλεκτρικό έργο στη βορειοανατολική περιοχή, ανέφεραν οι πηγές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο του προγράμματος, περίπου 90 δισεκατομμύρια ρουπίες θα διατεθούν πιθανότατα για τα 12 υδροηλεκτρικά έργα στο Αρουνατσάλ Πραντές, δήλωσαν οι πηγές, οι οποίες έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Το πρόγραμμα είναι πιθανό να στηρίξει τα βορειοανατολικά κρατίδια και να τα βοηθήσει να χρηματοδοτήσουν συμμετοχές στα έργα που θα γίνουν σ' αυτά. Η συμμετοχή των κυβερνήσεων των κρατιδίων συμβάλλει γενικά στην επίσπευση των ρυθμιστικών εγκρίσεων, στην επανένταξη των τοπικών περιοχών και στις διαπραγματεύσεις για τον διαμοιρασμό της ηλεκτρικής ενέργειας με το κρατίδιο υποδοχής.

Τα σχέδια για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς αναμένεται να ανακοινωθούν στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 2024/2025 που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στις 23 Ιουλίου, δήλωσαν οι πηγές, υπό τον όρο της ανωνυμίας, καθώς οι πληροφορίες παραμένουν εμπιστευτικές.

Τα ινδικά υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters να σχολιάσουν το θέμα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον περασμένο Αύγουστο, η κυβέρνηση ανέθεσε συμβάσεις στις κρατικές εταιρείες NHPC, SJVNL και NEEPCO για την κατασκευή των εργοστασίων ισχύος 11,5 γιγαβάτ που συνεπάγονται επενδύσεις ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου για την ανάπτυξη υποδομών στην παραμεθόρια περιοχή.

Καμία από τις εταιρείες δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα να σχολιάσουν το θέμα.

Οι εν λόγω μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας είχαν προηγουμένως εγγραφεί σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, αλλά άρχισαν να λειτουργούν για διάφορους λόγους.

Η Ινδία έχει κατασκευάσει υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος μικρότερης από 15 γιγαβάτ τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ οι εγκαταστάσεις νέων μονάδων που λειτουργούν με άνθρακα και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερες από τα νέα υδροηλεκτρικά έργα.

Η Ινδία ανησυχεί για κινεζικά έργα που μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες

Η Ινδία και η Κίνα έχουν κοινά σύνορα μήκους 2.500 χιλιομέτρων σε μεγάλο βαθμό μη οριοθετημένων συνόρων, για τα οποία διεξήχθη πόλεμος το 1962.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ινδία ισχυρίζεται ότι το Αρουνατσάλ Πραντές αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της χώρας, αλλά η Κίνα θεωρεί ότι αποτελεί τμήμα του νότιου Θιβέτ και έχει αντιταχθεί σε άλλα ινδικά έργα υποδομής εκεί. Η ινδική κυβέρνηση προωθεί έργα στην ανατολική περιοχή μετά από αναφορές ότι το Πεκίνο θα μπορούσε να κατασκευάσει φράγματα σε ένα τμήμα του ποταμού Βραχμαπούτρα, γνωστού ως Γιαρλούνγκ Τσανγκμπό στην Κίνα, που ρέει από το Θιβέτ μέσω του Αρουνατσάλ Πραντές.

Η Ινδία ανησυχεί ότι τα κινεζικά έργα στην περιοχή θα μπορούσαν να προκαλέσουν πλημμύρες ή να δημιουργήσουν λειψυδρία.

Και οι δύο χώρες εργάζονται για τη βελτίωση των υποδομών κατά μήκος των συνοριακών τους περιοχών μετά τις συγκρούσεις στα δυτικά Ιμαλάια που άφησαν πίσω τους 20 Ινδούς και τουλάχιστον τέσσερις Κινέζους στρατιώτες νεκρούς το 2020.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σουμπραχμανιάν Τζαϊσάνκαρ συναντήθηκε με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι στο Καζακστάν, όπου οι δύο συμφώνησαν να εντείνουν τις συνομιλίες για την επίλυση ζητημάτων κατά μήκος των συνόρων τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ινδία Κίνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ