Για την υψηλότερη σιδηροδρομική γέφυρα του πλανήτη μπορεί πλέον να καυχάται η Ινδία, μια γέφυρα που ορθώνεται στα 359 μέτρα πάνω από τον ποταμό Τσενάμπ στη διαφιλονικούμενη περιοχή Τζαμού και Κασμίρ και είναι ψηλότερη κατά 35 μέτρα από τον πύργο του Άιφελ.
Η κατασκευή της γέφυρας Τσενάμπ ξεκίνησε πριν από δεκαετίες στη βόρεια Ινδία και όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Σιδηροδρόμων της χώρας θα ανοίξει για τους επισκέπτες στα τέλη του έτους ή τον Ιανουάριο του 2024.
Μήκους 1.315 μέτρων η γέφυρα Τσενάμπ εντάσσεται σε ένα ευρύτερο εγχείρημα (Udhampur-Srinagar-Baramulla Rail Link -USBRL) των ινδικών Αρχών να διευκολυνθεί η πρόσβαση του ινδικού δικτύου σιδηροδρόμων στην Κοιλάδα του Κασμίρ, ένα πρότζεκτ που περιλαμβάνει και το μεγαλύτερο τούνελ της χώρας μήκους 12,75 χλμ. καθώς και την πρώτη καλωδιωτή γέφυρα των ινδικών σιδηροδρόμων, όπως μεταδίδει το CNN.
Τεχνολογικό επίτευγμα για την Ινδία η γέφυρα Τσενάμπ
Οι εργασίες στο κύριο τόξο της γέφυρας Τσενάμπ ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2021, ενώ η βάση της τον Νοέμβριο του 2017, σύμφωνα με το ινδικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.
Η αψιδωτή γέφυρα από χάλυβα και σκυρόδεμα συμπλήρωσε ένα ορόσημο τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου με την ολοκλήρωση της οροφής της.
Η γέφυρα, η οποία απέχει 42 χιλιόμετρα από την πόλη Reasi, θα μπορεί να αντέξει ανέμους με ταχύτητα έως και 260 χλμ/ώρα και θα έχει διάρκεια ζωής 120 χρόνια, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευή αυτής της γέφυρας ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετώπισε οποιοδήποτε σιδηροδρομικό έργο στην Ινδία τον τελευταίο καιρό.