Αντιδράσεις φαίνεται να έχει προκαλέσει στην Ινδία, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι καθώς χρησιμοποίησε τον όρο «Bharat» σε επίσημη πρόσκληση για τη σύνοδο κορυφής της G20 που στάλθηκε εκ μέρους της προέδρου της χώρας.
Η πρόσκληση δείπνου της προέδρου Ντραουπάντι Μούρμου προς τους ξένους ηγέτες που θα συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής μιλά για «Πρόεδρο του Μπαράτ», όπως αποκαλείται η Ινδία στα Χίντι, τη γλώσσα των Ινδών.
Αρκετά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος BJP χαιρέτησαν την κίνηση, αλλά υπήρξαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, μεταδίδει το BBC.
Φήμες για αλλαγή της επίσημης ονομασίας της Ινδίας
Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω φημών ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αλλάξει επίσημα το όνομα της χώρας σε «Bharat», αλλά δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη επιβεβαίωση.
Όλοι οι επίσημοι ιστότοποι της Ινδίας εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο «κυβέρνηση της Ινδίας» και η Μούρμου εξακολουθεί να αναφέρεται ως πρόεδρος της Ινδίας στο X (πρώην Twitter).
Ωστόσο, η χρήση του όρου «Bharat» στην πρόσκληση έρχεται μόλις δύο ημέρες αφότου ο Μόχαν Μπαγκουάτ, επικεφαλής της δεξιάς οργάνωσης Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), του ιδεολογικού μέντορα του BJP, όπως την χαρακτηρίζει το βρετανικό μέσο, δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να ονομάζεται Μπαράτ αντί για Ινδία.
«Κατά καιρούς χρησιμοποιούμε τον όρο Ινδία για να καταλαβαίνουν όσοι μιλούν αγγλικά. Αλλά πρέπει να σταματήσουμε να το χρησιμοποιούμε αυτό. Το όνομα της χώρας Μπαράτ, θα παραμείνει Μπαράτ όπου κι αν πάτε στον κόσμο», δήλωσε ο Μπαγκουάτ. Την Τρίτη, αρκετοί πολιτικοί του BJP χαιρέτισαν την κίνηση, κάνοντας λόγο για μια περήφανη στιγμή για τη χώρα.
Το «Amrit Kaal» που μεταφράζεται ελεύθερα ως «χρυσή εποχή» είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν ο πρωθυπουργός και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να αναφερθούν στα χρόνια που θα οδηγήσουν μέχρι το 2047, όταν η Ινδία θα γίνει 100 ετών. Λένε ότι μέχρι τότε η Ινδία θα είναι μεταξύ των πιο ευημερούντων και ανεπτυγμένων εθνών στον κόσμο.
Αντιδρά η αντιπολίτευση
Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ηγετών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι τα συνέδεσαν με τον νεοσυσταθέντα συνασπισμό τους που ονομάζεται INDIA, ακρωνύμιο των λέξεων Indian National Developmental Inclusive Alliance (Ινδική Εθνική Αναπτυξιακή Περιεκτική Συμμαχία).
«Έχουν περάσει μόλις λίγες εβδομάδες από τότε που ονομάσαμε τη συμμαχία μας ως INDIA και το BJP άρχισε να στέλνει προσκλήσεις με "Δημοκρατία του Μπαράτ" αντί για "Δημοκρατία της Ινδίας"», έγραψε στο Twitter ο Μανότζ Κουμάρ Τζα ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος Rashtriya Janata Dal του κρατιδίου Μπιχάρ.
«Δεν θα μπορέσετε να πάρετε ούτε την Ινδία από εμάς, ούτε το Μπαράτ», πρόσθεσε.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον όρο «Bharat» σε σχέση με την σύνοδο των G20. Έχει επίσης χρησιμοποιήσει τον όρο σε ένα εγχειρίδιο, με τίτλο «Bharat, The Mother Of Democracy» (Μπαράτ, η Μητέρα της Δημοκρατίας) - για τους ξένους αντιπροσώπους, αναφέρει ανταποκριτής του BBC.
Το ινδικό σύνταγμα αναφέρεται επίσης στην Ινδία ως «Bharat», αν και μόνο μία φορά - το άρθρο 1 λέει ότι «η Ινδία, δηλαδή το Μπαράτ, θα είναι μια Ένωση Κρατών». Ωστόσο, ποπουδήποτε αλλού στο ινδικό σύνταγμα, η χώρα αναφέρεται ως Ινδία.
Στο παρελθόν, έχουν κατατεθεί υποθέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο, με σκοπό την αλλαγή του ονόματος της Ινδίας σε «Bharat». Αλλά οι δικαστές αρνήθηκαν να εμπλακούν στη διαμάχη και σε μια περίπτωση ζήτησαν από τον αιτούντα να απευθυνθεί στην κυβέρνηση. Μερικοί δικαστές έχουν κάνει προφορικές παρατηρήσεις σχετικά με τη συζήτηση, αλλά αυτές δεν έχουν καμία νομική αξία, αναφέρει το δημοσίευμα.
«Η Ινδία ονομάζεται ήδη Bharat στο σύνταγμα», είχε παρατηρήσει κάποτε ο πρώην ανώτατος δικαστής της Ινδίας Σαράντ Άρβιντ Μπόμπντε . Ένας άλλος πρώην ανώτατος δικαστής, ο T..Σ Τακούρ, είχε πει ότι εναπόκειται στους πολίτες να επιλέξουν αν θέλουν να την αποκαλούν Ινδία ή Μπαράτ.
Σύνοδος G20 στην Ινδία
Η Ινδία φιλοξενεί τη φετινή σύνοδο κορυφής των G20, η οποία θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα Δελχί από τις 9 έως τις 10 Σεπτεμβρίου.
Οι G20 περιλαμβάνουν τις 19 πλουσιότερες χώρες του κόσμου καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ινδία κατέχει επί του παρόντος την προεδρία στους G20, η οποία εναλλάσσεται ετησίως μεταξύ των μελών.