Έκτακτα μέτρα λαμβάνουν στην Ινδία οι Αρχές λόγω της τοξικής αιθαλομίχλης που «πνίγει» το Νέο Δελχί απαγορεύοντας τις μη ουσιώδεις οικοδομικές εργασίες και καλώντας τους κατοίκους της πρωτεύουσας να αποφύγουν να καίνε κάρβουνα για να ζεσταθούν.
Ακόμη και το μνημείο του Ταζ Μαχάλ, σε απόσταση 160 χλμ. από την πρωτεύουσα της Ινδίας, χάθηκε μέσα στο νέφος.
Tο Νέο Δελχί και η μητροπολιτική του περιοχή, όπου ζουν περισσότεροι από 30 εκατ. κατέχει σταθερά τη θλιβερή παγκόσμια πρωτιά για την ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα The Guardian η ατμοσφαιρική ρύπανση εκτιμάται ότι μειώνει κατά έως και επτά χρόνια το προσδόκιμο ζωής για τους κατοίκους της πόλης.
Από το πρωί υπηρεσίες στο Νέο Δελχί σκουπίζουν τους δρόμους και τους ραντίζουν με νερό που περιέχει ειδικά χημικά για να μη σηκώνεται σκόνη, ενώ όλα τα σχολεία στην ινδική πρωτεύουσα παραμένουν κλειστά και τα μαθήματα διεξάγονται διαδικτυακά. Παράλληλα οι Αρχές κάλεσαν τους πολίτες να χρησιμοποιούν περισσότερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους, χωρίς να διευκρινίσουν για πόσο διάστημα θα ισχύουν τα μέτρα.
50 φορές πάνω από το ασφαλές όριο του ΠΟΥ τα επίπεδα των ρύπων στη βόρεια Ινδία
Η ποιότητα του αέρα στη βόρεια Ινδία επιδεινώθηκε δραματικά τα τελευταία 24ωρα με τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης να δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα μαζί με την υγρασία, τη χαμηλή ταχύτητα των ανέμων και την πτώση της θερμοκρασίας.
Η τοξική αιθαλομίχλη «εξαφάνισε» και το ιερότερο κέντρο θρησκευτικής λατρείας των Σιχ , τον Χρυσό Ναό στο Αμριτσάρ.
Το Νέο Δελχί έχει, σύμφωνα με τον ελβετικό όμιλο IQAir, αυτή τη στιγμή τη χειρότερη ποιότητα αέρα απ’ όλες τις πρωτεύουσες της υφηλίου. Κάθε χειμώνα η πρωτεύουσα της Ινδίας δίνει μάχη με το νέφος - ένα τοξικό μείγμα καπνού και ομίχλης - καθώς ο κρύος αέρας εγκλωβίζει τη σκόνη, τις εκπομπές ρύπων και τον καπνό από τις παράνομες φωτιές σε αγροκτήματα.
Περίπου το 38% της ρύπανσης στο Νέο Δελχί φέτος προκλήθηκε από την καύση καλαμιών στα χωράφια μετά τη συγκομιδή του ρυζιού στις γειτονικές πολιτείες Παντζάμπ και Χαριάνα.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet απέδωσε στην ατμοσφαιρική ρύπανση 1,67 εκατ. πρόωρους θανάτους στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου το 2019.