Ένα ζώο που έμοιαζε με λεοπάρδαλη και θεάθηκε να κυκλοφορεί ελεύθερο στο προεδρικό μέγαρο της Ινδίας κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης, ήταν στην πραγματικότητα «μια γάτα», ανέφερε σήμερα η αστυνομία.
Το αιλουροειδές διέσχισε ανενόχλητο το φρουρούμενο προεδρικό μέγαρο, στην καρδιά του Νέου Δελχί, περνώντας δίπλα από τα σκαλιά που ήταν καλυμμένα με το κόκκινο χαλί, ακριβώς πάνω από το σημείο όπου κάθονταν δεκάδες νεοεκλεγέντες βουλευτές και ο πρωθυπουργός Ναρέντα Μόντι.
Εκείνη τη στιγμή προφανώς κανείς δεν το αντιλήφθηκε, αφού οι στρατιώτες στέκονταν προσοχή και ένας βουλευτής υπέγραφε τα έγγραφα, αφού ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα. Οι τηλεθεατές όμως το πρόσεξαν. Το τοπικό κανάλι NDTV χαρακτήρισε «μυστηριώδες», το ζώο, προβάλλοντας ένα σύντομο πλάνο του καφεκίτρινου αιλουροειδούς. Το ζώο εμφανίζεται για λιγότερα από 4 δευτερόλεπτα στην οθόνη, κινείται στη σκιά και είναι δύσκολο να εξακριβωθεί περί τίνος πρόκειται.
Όμως η αστυνομία της πρωτεύουσας απέρριψε κατηγορηματικά την πιθανότητα να επρόκειτο για «άγριο ζώο». «Είναι μια συνηθισμένη οικόσιτη γάτα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. «Μην πιστεύετε τις ανώφελες φήμες», πρόσθεσε.
Περίπου χίλιοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ηγέτες χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, παρέστησαν στην τελετή, στο προεδρικό μέγαρο Ραστραπάτι Μπάβαν. Εκατομμύρια άλλοι την παρακολούθησαν από την τηλεόραση.
Διχασμένα τα ινδικά ΜΜΕ για την ταυτότητα του ζώου
Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης εμφανίστηκαν διχασμένα όσον αφορά την ταυτότητα του ζώου με τη μακριά ουρά. Η εφημερίδα Hindustan Times έκανε λόγο για έναν «τριχωτό, τετράποδο φίλο». Η Times of India περιέγραψε, με επιφύλαξη, «ένα πλάσμα που έμοιαζε με γάτα», όμως επικαλέστηκε και τη δήλωση ενός ανώνυμου στελέχους της υπηρεσίας Δασών και Πανίδας του Δελχί που είπε ότι «το ζώο μοιάζει με σκύλο ή με γάτα».
Στην πρωτεύουσα κυκλοφορούν πολλοί αδέσποτοι σκύλοι και γάτες, όμως δεν έχουν το μέγεθος του ζώου που εικονίζεται στο βίντεο. Λεοπαρδάλεις έχουν επίσης θεαθεί κατά καιρούς στην περιφέρεια της πόλης και το προεδρικό μέγαρο συνορεύει με ένα δάσος.
Ο τελευταίος ασιατικός γατόπαρδος που έζησε στην ινδική υποήπειρο σκοτώθηκε το 1947 από έναν Ινδό πρίγκιπα σε κυνήγι. Πέρσι, γατόπαρδοι από τη Ναμίμπια μεταφέρθηκαν και αφέθηκαν ελεύθεροι στο εθνικό πάρκο Κούνο, έναν δρυμό στην κεντρική Ινδία.