Ενα στρώμα τοξικού αφρού έχει καλύψει μεγάλο μέρος της επιφάνειας ενός ποταμού κοντά στο Νέο Δελχί, της πρωτεύουσας της Ινδίας, με τα νερά του να θεωρούνται ιερά από πιστούς.
Και μπορεί οι γιατροί να εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για την υγεία των κατοίκων της περιοχής, τις οποίες αρκετοί έλαβαν σοβαρά, ωστόσο υπήρξαν και εκείνοι που δεν πτοήθηκαν και βούτηξαν στα μολυσμένα νερά, στα πλαίσια μιας θρησκευτικής γιορτής.
Ενα μείγμα λυμάτων και βιομηχανικών αποβλήτων σχηματίστηκε σε τμήματα του ποταμού Γιαμούνα, ενός παραπόταμου του Γάγγη. Ο αφρός περιέχει υψηλά επίπεδα αμμωνίας και φωσφορικών αλάτων, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε αναπνευστικά και δερματικά προβλήματα, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Η ανησυχία για τις επιπτώσεις στην υγεία επιτείνεται από το γεγονός ότι η εμφάνιση του αφρού συνέπεσε με το Τσατ Πουτζά, ένα ινδουιστικό θρησκευτικό φεστιβάλ, στη διάρκεια του οποίου οι πιστοί πρέπει να πλυθούν στα νερά του «ιερού ποταμού».
Μια πιστή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, δήλωσε ότι δεν είχε καμιά επιλογή πέρα από το να βουτήξει. «Το νερό είναι υπερβολικά βρώμικο, αλλά δεν έχουμε πολλές επιλογές. Είναι ολόκληρη ιεροτελεστία το να βουτάς στα νερά ενός ποταμού όπως αυτός και ερχόμαστε εδώ ακριβώς με αυτό τον σκοπό», είπε.
Στ πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές, αρκετές βάρκες έχουν ήδη σταλεί στον ποταμό Γιαμούνα, προκειμένου να καθαριστεί από τον αφρό. Ομως, η ζημιά που έχει γίνει δείχνει να είναι αρκετά μεγάλη.
«Το ποτάμι είναι οικολογικά νεκρό», σχολίασε ο Ινδός περιβαλλοντολόγος, Μπιμ Σινγκ Ραγουάτ, που συμπλήρωσε: «Δεν έχει ψάρια ή πτηνά του γλυκού νερού. Αυτή η καταστροφή βρίσκεται εν εξελίξει εδώ και χρόνια».
Για δεκαετίες, τμήματα του Γιαμούνα μαστίζονται από την απόρριψη τοξικών χημικών ουσιών και μη επεξεργασμένων λυμάτων. Σε πολλά τμήματά του φαίνεται σκοτεινός και λασπώδης, ενώ μόνο σπάνιο δεν είναι το θέαμα των πλαστικών απορριμμάτων στις όχθες του. Ο ποταμός είναι πιο μολυσμένος στις περιοχές γύρω από το Νέο Δελχί, λόγω του πυκνού πληθυσμού της πόλης και των υψηλών επιπέδων απορριμμάτων.