Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβήτησαν τον Εμανουέλ Μακρόν για τους ανακριβείς ισχυρισμούς του ότι το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν «σχεδόν αναποτελεσματικό» έγινε γνωστό χθες.
Ο Γάλλος πρόεδρος είχε δηλώσει πως το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν φαίνεται να λειτουργεί στα άτομα των 65 ετών στα τέλη Ιανουαρίου, λίγες ώρες πριν από την έγκριση της ρυθμιστικής αρχής Φαρμάκων της ΕΕ για χρήση σε όλους τους ενήλικες.
Χθες όμως, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ αποκάλυψε στην Daily Telegraph ότι ο Εμανουέλ Μακρόν ρωτήθηκε για τα σχόλιά του, τα οποία συνδέονται με την απροθυμία ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Κι όλα αυτά, την ώρα που σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άλλη μία τηλεφωνική σύνοδο κορυφής, όπου θα απαιτήσουν την συνέχιση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού ενώ παράλληλα θα αναζητήσουν τρόπους για την ενίσχυση των εκστρατειών εμβολιασμού.
«Το θέμα τέθηκε όντως από ορισμένους ηγέτες. Δεν μπορώ να πω από ποιους ούτε πότε συζητήθηκε» ανέφερε ο αξιωματούχος. «Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες και νομίζω ότι το ερώτημα τέθηκε για να διευκρινιστεί εάν ήταν αλήθεια ή όχι και έκτοτε νομίζω ότι η επιτροπή αντέδρασε σε αυτό».
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Θα έκανα το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς δεύτερη σκέψη
Μάλιστα, ακόμη και η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη πως «θα έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς δεύτερη σκέψη». Την ώρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ο κόσμος φαίνεται διστακτικός ως προς το να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο μετά τα σχόλια του Εμανουέλ Μακρόν και τα ανακριβή γερμανικά δημοσιεύματα σχετικά με αυτό.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε την Τρίτη πως η ΕΕ «πλησιάζει» τη Βρετανία στους εμβολιασμούς, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την βρετανική στρατηγική για την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης ως «επικίνδυνη». Παράλληλα, απαντώντας στην κριτική πως η διάθεση εμβολίων στην Ευρώπη είναι πολύ αργή, επισήμανε πως 130 χώρες στον κόσμο δεν έχουν καν κανένα εμβόλιο. «Πλησιάζουμε. Η Βρετανία έχει χορηγήσει 17 εκατομμύρια πρώτες δόσεις. Στην Ευρώπη ο αριθμός φτάνει τα 27 εκατομμύρια. Στην Ιταλία, με πληθυσμό παρόμοιο με αυτό της Μεγάλης Βρετανίας, δύο φορές περισσότεροι πολίτες έλαβαν πλήρη προστασία εμβολιασμού με την δεύτερη δόση όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο» είπε.