Η ηγεσία της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι αγνόησε τη σύλληψη του Ιμάμογλου - iefimerida.gr

Η ηγεσία της τουρκικής αντιπολίτευσης καταγγέλει τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι αγνόησε τη σύλληψη του Ιμάμογλου

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου
Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου / Φωτογραφία: AP Photo / Khalil Hamra
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

H ηγεσία του αντιπολιτευτικού κόμματος του φυλακισμένου Εκρέμ Ιμάμογλου επικρίνει τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ γιατί δεν καταδίκασε την πολιτική δίωξη που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης επιτέθηκε κατηγόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό ότι αγνοεί τη σύλληψη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και τη οπισθοδρόμηση στην Τουρκία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μιλώντας στον Guardian, ο ηγέτης του αριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ, δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος που ο Στάρμερ απέτυχε να μιλήσει για τις επιθέσεις εναντίον ενός «αδελφού κόμματος».

«Θα θυμόμαστε τη σιωπή των φίλων μας»

Τονίζοντας ότι η απογοήτευσή του αφορούσε την ηγεσία των Εργατικών και τον Στάρμερ προσωπικά, επειδή απέτυχαν να προβούν σε πλήρη καταδίκη μετά τη σύλληψη του κορυφαίου πολιτικού του CHP και δημάρχου της Κωνσταντινούπολης, Ιμάμογλου τον περασμένο μήνα, ο Οζέλ δήλωσε ότι «κάνουν ένα ιστορικό λάθος θεωρώντας το θέμα ως εσωτερικό τουρκικό ζήτημα».

«Η στάση του Στάρμερ είναι μια στάση που δεν θα μπορέσει να εξηγήσει στο μέλλον», πρόσθεσε. «Θα ήθελα να στείλω το εξής μήνυμα: Αφού τελειώσουν όλα αυτά, θα θυμόμαστε τη σιωπή των φίλων μας, όχι τις δυνατές φωνές και τα αρνητικά σχόλια των εχθρών μας», είπε.

Ο Ιμάμογλου συνελήφθη και φυλακίστηκε τον περασμένο μήνα με σειρά κατηγοριών για διαφθορά, προκαλώντας τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους, επισημαίνει ο Guardian.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κριτική στον Στάρμερ για την στάση του απέναντι στον Ερντογάν

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος κυβερνούσε επί έξι χρόνια μια πόλη 16 εκατομμυρίων κατοίκων, θεωρούνταν ευρέως ως ο κύριος αντίπαλος του Ερντογάν. Oρίστηκε υποψήφιος του CHP για την προεδρία την ίδια ημέρα που στάλθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Οι εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για το 2028, αν και προβλέπεται ευρέως πρόωρη ψηφοφορία, και το CHP ζήτησε πρόωρες εκλογές μετά την επίσημη ανάδειξη του İmamoğlu ως υποψηφίου του.

«Δεν είναι σωστό να γίνονται χωρίς αρχές διαπραγματεύσεις με τον Ερντογάν λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Το να έχουμε τον πρώτο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ στα χέρια του Τραμπ και τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ στα χέρια ενός ''αυτοκράτορα'' δεν βοηθάει κανέναν», δήλωσε ο Οζέλ. Τις εβδομάδες μετά την κράτηση του δημάρχου, δεν υπήρξαν πολλά σχόλια από τη βρετανική κυβέρνηση ή το Εργατικό Κόμμα σχετικά με τα γεγονότα στην Τουρκία ή την απέλαση του δημοσιογράφου του BBC,Μαρκ Λόουεν, ο οποίος κάλυπτε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Οι τουρκικές αρχές λένε ότι απέλασαν τον Λόουεν επειδή εργαζόταν χωρίς διαπίστευση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ