Ένα απόκοσμο σκηνικό έχει δημιουργήσει το ηφαίστειο στη Λα Πάλμα των Καναρίων Νήσων, με τη λάβα που έχει καλυφθεί από την τέφρα να προκαλεί εκρήξεις σε μορφή «νάρκης».
Το νησί της Ισπανίας, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς όχι μόνο για την ιβηρική χώρα, αλλά γενικότερα στον πλανήτη, δέχεται «χτυπήματα» από ηφαιστειακές εκρήξεις για περισσότερο από δύο μήνες.
Η ηφαιστειακή κορυφογραμμή Κούμπρε Βιέχα εξερράγη για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια στις 19 Σεπτεμβρίου, γεμίζοντας με στάχτη την περιοχή Καμπέθα ντε Βάκα και υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή. Παράλληλα, η τέφρα έχει καλύψει σχεδόν όλο το νησί, με τη ζωή όσων ζουν εκεί να είναι αρκετά δύσκολη.
Οι Αρχές στη Λα Πάλμα, όπου ζουν 85.000 άνθρωποι, λένε ότι το ηφαίστειο παραμένει πιο ενεργό από τότε. Το Κούμπρε Βιέχα είναι πλέον διαβόητο για την ασταθή δραστηριότητά του, κατακλύζοντας το νησί με τοξικά αέρια, νέες σχισμές λάβας και λόφους στάχτης που έχουν επανειλημμένα θέσει εκτός λειτουργίας το αεροδρόμιο της περιοχής.
Παράλληλα, στο «χείλος» του ηφαιστείου και κάτω από αυτό, η λάβα συνεχίζει να κυλά, με αποτέλεσμα να... εγκλωβίζεται κάτω από αυτήν και να δημιουργεί εκρήξεις που μοιάζουν σαν νάρκες.
Πλάνα από drone που έδωσε στη δημοσιότητα το Ισπανικό Γεωλογικό και Μεταλλευτικό Ινστιτούτο, δείχνουν τις «βόμβες λάβας» να εκτοξεύονται από το Κούμπρε Βιέχα, καθώς οι εκρήξεις συνεχίζονται. Μάλιστα, η περιφερειακή κυβέρνηση της Λα Πάλμα δήλωσε πως η επιφάνεια που καλύπτεται από ρεύματα λάβας, έχει έκταση 1.136 εκταρίων και περίμετρο 55 χιλιομέτρων.