Ένα σπίτι κατάφερε να γλυτώσει από το πύρινο πέρασμα της λάβας του ηφαιστείου στο νησί Λας Πάλμας της Ισπανίας, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν πως 1.000 σπίτια απειλούνται από την έκρηξη, αναγκάζοντας νέες εκκενώσεις στο νησί.
Άλλα κτίρια στο χωριό Λας Μάντσας δεν ήταν τόσο τυχερά, καθώς τα πλάνα δείχνουν εκατομμύρια λίτρα λάβας να καταπίνουν αγροτικές εκτάσεις και εξοχικές κατοικίες και να βάζουν ακόμη και το νερό μιας πισίνας, με τους ειδικούς να λένε ότι η λάβα αναμένεται να φτάσει σήμερα στη θάλασσα.
Ο κίνδυνος όταν η λάβα φτάσει στο νερό - Τοξικό νέφος και λεπτά σωματίδια γυαλιού
Και πάλι όμως, υπάρχουν φόβοι πως η λάβα θα δημιουργήσει ένα τοξικό νέφος υδροχλωρικού οξέος καλυμμένο με λεπτά σωματίδια γυαλιού που σχηματίζονται όταν ο λιωμένος βράχος κρυώνει απότομα.
Κι όλα αυτά την ώρα που εντοπίστηκε μια νέα διέξοδος λάβας, μισό μίλι βόρεια της παλιάς περιοχής, μετά από σεισμό 3,8 Ρίχτερ – ο πιο ισχυρός στο νησί μετά την αρχική έκρηξη – που σημειώθηκε στις 21:30, αναγκάζοντας περίπου 500 άτομα στην περιοχή Τακάντε να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους
Συνολικά, 6.000 άνθρωποι από τους 80.000 κατοίκους του νησιού έχουν πλέον αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω της έκρηξης, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή και είναι η πρώτη μετά από 50 χρόνια. Στις οικογένειες δόθηκε μόνο μία ώρα για να δραπετεύσουν από το πύρινο μέτωπο. Πλάνα που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας έδειξαν τη νέα έκρηξη να φωτίζει τον ουρανό, με το λιωμένο υγρό να ρέει προς τα κάτω.
Τη Δευτέρα, κάτοικοι από την περιοχή Τακάντε Άλτο απομακρύνθηκα, από τις κατοικίες , σύμφωνα με όσα δήλωσε ο δήμαρχος Σέρτζιο Ροντρίγκεζ στον τηλεοπτικό σταθμό TVE χθες. «Η λάβα οδεύει προς τη θάλασσα, αν και έχει αλλάξει πορεία». Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ένας ποταμός λάβας πέρασε από την γειτονιά Τοντόκε, όπου ζουν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι και όπου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ετοιμάζουν εκκενώσεις.
«Η αλήθεια είναι ότι είναι τραγωδία να βλέπεις ανθρώπους να χάνουν τις περιουσίες τους» δήλωσε υπάλληλος του δήμου Φερνάντο Ντιάζ προσθέτοντας πως ήταν δύσκολο γι’ αυτούς να μην γνωρίζουν τι συνέβη στις περιουσίες τους καθώς οι αρχές τους απομάκρυναν από την περιοχή.
Η τρέχουσα έκρηξη έλαβε χώρα στην κορυφογραμμή Κούμπρε Βιέχα, μια περιοχή έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας και ήταν το σημείο κάθε μεγάλης έκρηξη στο νησί Λα Πάλμας από τη δεκαετία του 1640. Όμως, το σημείο της νέας έκρηξης είναι καινούριο χωρίς ηφαιστειακή δραστηριότητα να έχει αναφερθεί στο παρελθόν και άνοιξε μετά από μια συστάδα σεισμών που ανάγκασαν λιωμένο βράχο να ανέβει στην επιφάνεια και να προκαλέσει έκρηξη.
Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την περιοχή από κοντά μετά την ανίχνευση χιλιάδων κυρίως μικρών σεισμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι ήταν έτοιμοι να απομακρυνθούν μόλις ξεκινούσε η έκρηξη - αποτρέποντας τυχόν νεκρούς ή τραυματισμούς.
Κάτοικοι περιγράφουν την καταστροφή
Από τα 183 σπίτια που έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα, ένα από αυτά ανήκε σε ένα ζευγάρι Γερμανών, τον 65χρονο Ματίας και την 64χρονη Ανέτ Φουκς. Είπαν ότι ερωτεύτηκαν το σπίτι μόλις το πρωτοαντίκρισαν. Χτισμένο στο παραδοσιακό αρχιτεκτονικό στυλ των νησιών χρησιμοποιώντας ηφαιστειακά υλικά από προηγούμενες εκρήξεις, το ζευγάρι το βελτίωνε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. «Ήταν ένα ιδιαίτερο μέρος, το είδαμε μία φορά και το ερωτευτήκαμε» δήλωσε η Ανέτ στο Associated Press. «Ήταν ένας παράδεισος».
Ο κάτοικος του χωριού Τοντόκε, Ροσέντο Λεάλ είναι μεταξύ εκείνων που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο ηλεκτρολόγος έφυγε με τη σύζυγό του και τον 13χρονο γιο τους από το σπίτι της οικογένειάς του στο Λος Λάνος. Όπως δήλωσε στην El Pais: «Το σπίτι μου απέχει δύο χιλιόμετρα από τη λάβα και τη φωτιά. Προσευχόμαστε να μην καεί. Είναι μικρό χωριό και όλοι γνωριζόμαστε.
Φωτογραφίες: AP, Getty Images