Το iefimerida.gr δημοσιεύει κατ' αποκλειστικότητα στην Ελλάδα άρθρο της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα με αφορμή τη συμπλήρωση σε λίγες ημέρες ενός χρόνου από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τίτλο «Η Ουκρανία είναι Ευρώπη».
Ο κόσμος, όπως τον γνωρίζαμε, άλλαξε άρδην στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Την ημέρα εκείνη και όλες τις ημέρες που ακολούθησαν, οι ζωές εκατομμυρίων οικογενειών στην Ουκρανία καταστράφηκαν. Από τη μια στιγμή στην άλλη, πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πάντα. Οκτώ εκατομμύρια Ουκρανοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άλλα έξι εκατομμύρια εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας τους.
Ο κόσμος άλλαξε και για όλους εμάς που γινόμαστε μάρτυρες της βαναυσότητας, της αδικίας, της κατάφωρης παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του τρόμου, της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου που, ένα χρόνο αργότερα, εξακολουθούν να διαπράττονται στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, της Ουκρανίας.
Όλοι θέλουμε την ειρήνη. Πολύ περισσότερο οι Ουκρανοί. Η ειρήνη αποτελεί το θεμέλιο του ευρωπαϊκού ιδεώδους. Ωστόσο, ειρήνη χωρίς ελευθερία και δικαιοσύνη είναι κέλυφος χωρίς περιεχόμενο.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι, στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις πριν από δύο εβδομάδες, σκιαγράφησε την εικόνα της Ευρώπης ως μια ήπειρο στην οποία κυριαρχούν κανόνες, αξίες, ισότητα και δικαιοσύνη και ως έναν τόπο στον οποίο η Ουκρανία αισθάνεται σπίτι της. Από την άλλη πλευρά, είπε, το Κρεμλίνο κάνει τα πάντα για να καταστρέψει τις ευρωπαϊκές αξίες.
Για αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία. Οι πολίτες της Ουκρανίας βασίζονται σε αυτό. Η Ευρώπη εξαρτάται από αυτό. Η ειρήνη εξαρτάται από αυτό. Βρισκόμαστε στο πλευρό αναρίθμητων οικογενειών που βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν χάσει τα πάντα. Στεκόμαστε στο πλευρό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που υπερασπίζουν τη χώρα τους και αγωνίζονται για ελευθερία και δημοκρατία και για μια παγκόσμια τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Βρισκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για εμάς.
Για αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη σύσταση ειδικού δικαστηρίου που θα μπορεί να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης όλους τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα που δεν υπόκεινται σε παραγραφή. Εγκλήματα μπροστά στα οποία δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια.
Για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και κατά ατόμων και οντοτήτων που υποστηρίζουν τον παράνομο πόλεμο του Πούτιν και για τον λόγο αυτό πρέπει να ασκήσουμε πίεση σε άλλες χώρες και ιδιωτικές εταιρείες που εξακολουθούν να έχουν εμπορικές σχέσεις με το Κρεμλίνο. Δεν μπορεί να συνεχιστούν οι σχέσεις με τη Ρωσία σαν να μη συμβαίνει τίποτα.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για την ημέρα της απελευθέρωσης. Για την προσχώρηση της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έναν στόχο, για τον οποίο κάθε υποψήφια χώρα ακολουθεί τη δική της πορεία αλλά και έναν στόχο για την επίτευξη του οποίου οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν το συντομότερο δυνατόν. Η προοπτική της προσχώρησης θα βοηθήσει όχι μόνο σε ηθικό και συμβολικό επίπεδο, αλλά και στην ανοικοδόμηση μιας ελεύθερης Ουκρανίας.
Αυτό αφορά όχι μόνο το τεράστιο έργο της ανασυγκρότησης της Ουκρανίας αλλά και τα συστήματα διοίκησης, διακυβέρνησης και δικαιοσύνης. Θα απαιτηθούν εργώδεις προσπάθειες και δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές και να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μια πληθώρα προγραμμάτων της Ένωσης μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αν όμως τη χρονιά που πέρασε έχει αποδειχθεί κάτι, αυτό είναι ότι ο ουκρανικός λαός αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα γενναιότητας, ανθεκτικότητας και αγωνιστικότητας ανθρώπων που μάχονται ξεπερνώντας τις αντιξοότητες. Οι Ουκρανοί αξίζουν την απεριόριστη υποστήριξή μας. Είμαστε ένα. Η Ουκρανία είναι Ευρώπη. Η Ευρώπη είναι Ουκρανία.
*Η Ρομπέρτα Μέτσολα είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου