Η διαστημική εταιρεία ispace της Ιαπωνίας θα προσπαθήσει να πατήσει για πρώτη φορά στην επιφάνεια της Σελήνης στις 18:40 ώρα Ελλάδος.
Σηματοδοτείται έτσι η πρώτη παγκοσμίως προσελήνωση που πραγματοποιείται από ιδιωτικά κατασκευασμένο διαστημόπλοιο.
Το διαστημόπλοιο Hakuto-R Mission 1 της ispace εκτοξεύτηκε από το ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα στις 11 Δεκεμβρίου. Από τότε, χρειάστηκε ένα ταξίδι τριών μηνών για να μπει σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι, σε απόσταση περίπου 383.000 χιλιομέτρων από τη Γη, με το διαστημόπλοιο να έχει διανύσει συνολικά περίπου 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα στο Διάστημα.
Σήμερα, λοιπόν, αναμένεται να ξεκινήσει την κάθοδό του προς την επιφάνεια της Σελήνης περίπου στις 18:40 (ώρα Ελλάδος).
Το Hakuto-R μεταφέρει το ρόβερ Rashid, το οποίο κατασκευάστηκε από το Διαστημικό Κέντρο Mohammed bin Rashid του Ντουμπάι (MBRSC). Πρόκειται για το πρώτο σεληνιακό διαστημόπλοιο που κατασκευάστηκε από Άραβες.
Η Ιαπωνία στέλνει το πρώτο ιδιωτικά κατασκευασμένο διαστημόπλοιο στο φεγγάρι
Μέχρι στιγμής, μόνο τρεις χώρες έχουν πραγματοποιήσει ελεγχόμενη προσγείωση στο φεγγάρι -οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, η πρώην Σοβιετική Ένωση και η Κίνα.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η μόνη χώρα που έχει καταφέρει να «πατήσει» πραγματικά στο φεγγάρι.
Η ιαπωνική εταιρεία ispace, η οποία κατασκεύασε το Hakuto-R, έχει διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με προηγούμενες αποστολές στη Σελήνη, καθώς έχει στόχο να προσγειώσει το διαστημικό σκάφος της στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κερδοσκοπικού χαρακτήρα και όχι υπό τη σημαία μιας και μόνο χώρας.
Η εταιρεία μοιράστηκε πληροφορίες για την αποστολή στον λογαριασμό της στο Twitter, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσφατης φωτογραφίας της Γης να διαγράφεται πίσω από το φεγγάρι, η οποία καταγράφηκε καθώς το διαστημόπλοιο ταξίδευε στη σεληνιακή τροχιά.
Πάντως, όπως και ο Έλον Μασκ με την εκτόξευση του πυραύλου Starship, έτσι και η ispace προετοιμάζεται για ατυχίες.
«Αναγνωρίζοντας την πιθανότητα μιας ανωμαλίας κατά τη διάρκεια της αποστολής, τα αποτελέσματα θα σταθμιστούν και θα αξιολογηθούν με βάση τα κριτήρια και θα ενσωματωθούν σε μελλοντικές αποστολές που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τώρα έως το 2025», έγραψε η εταιρεία σε ανάρτηση στις 11 Δεκεμβρίου.