Σε τακτικά τεστ για τον κορωνοϊό ετοιμάζονται να υποβάλλουν οι Αρχές της Ιαπωνίας τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στη συνοικία με τα κόκκινα φανάρια του Τόκιο μετά από πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων της Covid-19.
H Iαπωνία ήρε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας για την πρωτεύουσα στις 25 Μαϊου, αλλά χθες καταγράφηκαν άλλα 14 νέα κρούσματα του φονικού κορωνοϊού στο τόκιο, έξι εκ των οποίων σε άτομα που εργάζονταν στο Καμπουκίτσο, μιας συνοικίας με πάνω από 4.000 μπαρ που προσφέρουν «κονσομασιόν», εστιατόρια, οίκους ανοχής και ινστιτούτα «μασάζ». «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι δεν θα κολλήσουν ή θα μολύνουν άλλους με τον κορωνοϊό στις συνοικίες της νυχτερινής διασκέδασης», δήλωσε η κυβερνήτης του Τόκιο Γιούρικο Κόικε.
Ένα 24ωρο νωρίτερα, το περασμένο Σάββατο, καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας άλλα 26 νέα κρούσματα, σχεδόν τα μισά εκ των οποίων αφορούσαν σε 20άρηδες και 30άρηδες που εργάζονταν στο ίδιο κλαμπ με συνοδούς πολυτελείας στο Καμπουκίτσο. Ο αριθμός των κρουσμάτων σε τέτοια κλαμπ όπου οι πελάτισσες πληρώνουν για μια κουβέντα συνοδεία ποτού και σνακ με άρρενες υπαλλήλους ή και αντίστροφα– στο Τόκιο έχει αυξηθεί μετά την άρση της καραντίνας στα τέλη του περασμένου μήνα, εντείνοντας τους φόβους για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας στην πόλη με τον υπουργό Οικονομίας της Ιαπωνίας, Γιασουτόσι Νισιμούρα να δηλώνει ότι η κυβέρνηση Άμπε, πέρα από τις πρόσφατες συστάσεις για αποφυγή των μη αναγκαίων μετακινήσεων θα δώσει κατευθυντήριες γραμμές για την αναχαίτιση της εξάπλωσης της Covid-19 το Σαββατοκύριακο. Τα μέτρα, σύμφωνα με τοπικά δημοσιεύματα, πιθανώς θα περιλαμβάνουν τακτικά διαγνωστικά τεστ για το προσωπικό των κλαμπ, όπου είναι δύσκολη η εφαρμογή της κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Αυτό που πουλάμε εδώ είναι τα σώματά μας», είπε στην ιαπωνική εφημερίδα Ασάχι Σιμπούν μια γυναίκα που εργάζεται σε τέτοιο κλαμπ . «Η χρήση μάσκας θα συνιστούσε ασέβεια προς τους πελάτες μας», συμπλήρωσε.
Άλλα κλαμπ έχουν ήδη λάβει μέτρα όπως ο επαρκής εξαερισμός των εγκαταστάσεών τους, ο έλεγχος της θερμοκρασίας των πελατών κατά την είσοδο, η παροχή αντισηπτικών και η χρήση μασκών από το προσωπικό που πρέπει να κρατά τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση από τους πελάτες. Πολλά μπαρ και εστιατόρια είχαν κλείσει ή μειώσει το ωράριο λειτουργίας τους στη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στην Ιαπωνία, αλλά αρκετά συνέχισαν να λειτουργούν με το επιχείρημα ότι δεν θα επιβίωναν ένα παρατεταμένο lockdown.