Οι ηγέτες της Quad εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση στην Ουκρανία στη διάρκεια της συνάντησής τους στο Τόκιο.
«Οι τέσσερις ηγέτες είχαν μια ειλικρινή συζήτηση για τις επιπτώσεις της ουκρανικής κατάστασης στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού και εμείς, περιλαμβανομένης της Ινδίας, εκφράσαμε την ανησυχία μας για τον τραγικό πόλεμο στην Ουκρανία και επαναβεβαιώσαμε ότι αρχές όπως το κράτος δικαίου, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα θα πρέπει να τηρούνται σε κάθε περιοχή», δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα.
«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε.
Ο Κισίντα έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά τη συνάντησή του με τους άλλους τρεις ηγέτες των χωρών της Quad.
Η κρίση της Ουκρανίας ενισχύει τη σημασία της παγκόσμιας τάξης
Η στάση της Ινδίας έχει ενοχλήσει τις ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί το Νέο Δελχί ότι δεν στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η κρίση στην Ουκρανία είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα το οποίο έχει ενισχύσει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας τάξης, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας.
«Είναι κάτι περισσότερο από ένα ευρωπαϊκό θέμα, είναι ένα παγκόσμιο θέμα», τόνισε ο Μπάιντεν αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία κατά την έναρξη της συνόδου της Quad στην οποία συμμετέχει με τους ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και της Ιαπωνίας.
Προκαλεί ανησυχία η Κίνα
Τα μέλη της Quad, που ανησυχούν κυρίως για την αυξανόμενη επιρροή και τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας στην περιοχή, ανακοίνωσαν ένα πακέτο ύψους τουλάχιστον 50 δισεκ. δολαρίων (περίπου 47 δισεκ. ευρώ) για τα επόμενα πέντε χρόνια αφιερωμένο σε έργα υποδομών και επενδύσεις στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού.
«Την ώρα που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία κλόνισε τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης» οι ηγέτες της Αυστραλίας, της Ινδίας και των ΗΠΑ «και εγώ ο ίδιος συμφωνούμε ότι οι μονομερείς προσπάθειες να αλλάξει το στάτους κβο με τη βία δεν θα γίνουν ανεκτές πουθενά, κυρίως στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού», πρόσθεσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός.
Χθες Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής στο νησί της Κίνας.
Ωστόσο σήμερα διευκρίνισε ότι δεν έχει αλλάξει το δόγμα της «στρατηγικής αμφισημίας» της Ουάσινγκτον έναντι της Ταϊβάν, το οποίο συνίσταται στη διπλωματική αναγνώριση μόνο της ηπειρωτικής Κίνας. Παράλληλα η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προσφέρει στο αυτόνομο νησί στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση εισβολής, χωρίς ωστόσο να υπόσχεται ξεκάθαρα ότι θα παρέμβει.
Τα τέσσερα μέλη της Quad επεσήμαναν ότι ανησυχούν για τα στρατιωτικά γυμνάσια του Πεκίνου και τις κινεζικές απόπειρες «ροκανίσματος» γύρω από τα νησιά του Ειρηνικού.
Στην κοινή τους ανακοίνωση σήμερα οι τέσσερις ηγέτες αναφέρθηκαν συγκεκριμένα στη «στρατιωτικοποίηση» αμφισβητούμενων περιοχών, «στην επικίνδυνη χρήση πλοίων του λιμενικού και του ναυτικού και στις προσπάθειες να διαταραχθούν οι δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εξωχώριων πόρων άλλων χωρών», ενέργειες για τις οποίες κατηγορείται το Πεκίνο.
Απέφυγαν να καταδικάσουν ξεκάθαρα την Κίνα ή τη Ρωσία
Η Ινδία είναι η μόνη χώρα της Quad που έχει αρνηθεί να καταδικάσει δημοσίως τη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεν έχει υιοθετήσει τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της.
Μετά τις συνομιλίες τους στο Τόκιο οι ηγέτες της Quad συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία ναυτικής εποπτείας, η οποία θα έχει στόχο να ενισχύσει την παρακολούθηση των κινεζικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Τα μέτρα αυτά, μαζί με το σχέδιο επένδυσης τουλάχιστον 50 δισεκ. δολαρίων, υιοθετούνται λόγω των ανησυχιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις χώρες του Ειρηνικού, κυρίως με τα νησιά του Σολομώντα, με τα οποία έχει υπογράψει συμφωνία ασφαλείας.
«Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας και την περιοχή για να προωθήσουμε τις δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις», τόνισαν οι ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας.
Οι ΗΠΑ θα πιέσουν για έναν ελεύθερο Ειρηνικό Ωκεανό
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε εξάλλου ότι η Ουάσινγκτον θα σταθεί στο πλευρό των συμμάχων της και θα πιέσει για μια ελεύθερη και ανοικτή περιοχή του Ινδικού – Ειρηνικού.
«Πρέπει πάντα να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα οπουδήποτε στον κόσμο παραβιάζονται», υπογράμμισε ο Μπάιντεν.
Από την πλευρά του ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι σημείωσε ότι στη διάρκεια της συνόδου της Quad οι τέσσερις ηγέτες εξέφρασαν «ισχυρές απόψεις» για τη Ρωσία.
«Η μονομερής, παράνομη, αήθης επίθεση εναντίον του λαού της Ουκρανίας είναι επαίσχυντη και οι ωμότητες που διαπράττονται εναντίον αθώων αμάχων είναι κάτι που δεν αναμέναμε τον 21ο αιώνα», υπογράμμισε.