Στη λίστα των ανθρώπων που «παγώνουν» τα περιουσιακά τους στοιχεία, στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, πρόσθεσε 140 πρόσωπα η Ιαπωνία.
Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/5) ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, τα 140 αυτά πρόσωπα θα προστεθούν στον κατάλογο που αφορά στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων, ενώ η απαγόρευση των εξαγωγών θα επεκταθεί και στις επιχειρήσεις αμυντικής βιομηχανίας της Ρωσίας.
Ο Κισίντα, μιλώντας μέσω διερμηνέα, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, πρόσθεσε ότι ήρθε η στιγμή που η Ομάδα των Επτά (G7) πιο ανεπτυγμένων χωρών θα πρέπει να εδραιώσει την ενότητα της.
Ρωσία: Κυρώσεις εις βάρος 63 αξιωματούχων της Ιαπωνίας -Ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη (4/4) η ανακοίνωση από πλευράς Ρωσίας ότι θα επιβάλλει κυρώσεις εις βάρος 63 αξιωματούχων της Ιαπωνίας (αξιωματούχων, δημοσιογράφων και καθηγητών), για «απαράδεκτη ρητορική» εναντίον της Μόσχας -όπως την χαρακτήρισαν.
Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων αξιωματούχων, και τα ονόματα του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Φούμιο Κισίντα, του υπουργού Εξωτερικών, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, και του υπουργού Αμυνας, Νομπούο Κίσι. Οι κυρώσεις προβλέπουν την επ' αόριστον απαγόρευση εισόδου στη Ρωσία των συγκεκριμένων προσώπων, ανέφερε το υπουργείο.
Είχε προηγηθεί στο πρακτορείο ειδήσεων RIA μια δήλωση του Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ, πρώτου αντιπροέδρου της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Άνω Βουλής, ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο μέσω τρίτων χωρών όταν θα εφαρμόσει το εμπάργκο.
Ιαπωνία: Θα δυσκολευόμασταν να ακολουθήσουμε την ΕΕ στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο
Πάντως, η Ιαπωνία θα αντιμετώπιζε δυσκολία αν δοκίμαζε να ακολουθήσει αμέσως την Ευρώπη και επέβαλε εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου, Κοΐτσι Χαγκιούντα.
Ο κ. Χαγκιούντα έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες ότι εισηγείται το πιο σκληρό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας μέχρι σήμερα, που συμπεριλαμβάνει σταδιακό εμπάργκο στο πετρέλαιο –τόσο το αργό όσο και τα διυλισμένα προϊόντα– που εισάγει η ΕΕ από τη Ρωσία, με κάποιες εξαιρέσεις.