Πέθανε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σέιχ Χαλίφα μπιν Ζάγεντ αλ Ναχίαν και εμίρης του Άμπου Ντάμπι, την Παρασκευή 13 Μαΐου.
Το υπουργείο Προεδρικών Υποθέσεων των ΗΑΕ ανακοίνωσε περίοδο πένθους 40 ημερών και τριήμερη αναστολή των εργασιών σε ολόκληρο τον κυβερνητικό και ιδιωτικό τομέα.
Κατά το Σύνταγμα, ο αντιπρόεδρος Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ-Μάκτουμ, εμίρης του Ντουμπάι, θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μέχρι τη σύγκληση του ομοσπονδιακού συμβουλίου, εντός 30 ημερών, για την εκλογή του νέου προέδρου.
Υπήρξε μόνο μία άλλη μετάβαση της προεδρικής εξουσίας, μετά τον θάνατο του πατέρα του Σέιχ Χαλίφα, του Σέιχ Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν Αλ Ναχιάν, το 2004, ο οποίος τιμάται ευρέως από τα εμιράτα ως ιδρυτής της χώρας. Η χώρα ιδρύθηκε το 1971, έχοντας πρόσφατα συμπληρώσει τα 50 χρόνια της.
Τζο Μπάιντεν: Ο Σέιχ Χαλίφα ήταν πραγματικός συνεργάτης των ΗΠΑ
«Ο Χαλίφα μπιν Ζάγεντ, ο αδερφός μου, ο μέντοράς μου και ο δάσκαλός μου, ο Θεός να σας προσφέρει το απέραντο έλεός του, την ευχαρίστησή του και τον παράδεισό του», έγραψε στο Twitter ο αδερφός του, Σέιχ Μοχάμεντ μπιν Ζάιεντ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, λίγη ώρα μετα την είδηση του θανάτου του, τίμησε τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σέιχ Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ-Νάγιαν ως «αληθινό συνεργάτη» των ΗΠΑ.
Ιστορικά, ο πρόεδρος των ΗΑΕ προέρχεται από το Άμπου Ντάμπι και ο πρωθυπουργός από το Ντουμπάι. Η περιφερειακή ισχύς και επιρροή της χώρας πηγάζει από το Άμπου Ντάμπι, το οποίο έχει τα περισσότερα από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας.
Ποιος ήταν ο Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχίαν
Ο Σέιχ Χαλίφα Μπιν Ζάγεντ Αλ Ναχίαν γεννήθηκε το 1948, το 2004 ανέλαβε την ηγεσία του πλουσιότερου εμιράτου, του Αμπού Ντάμπι και έγινε αρχηγός του κράτους. Αναμένεται ότι διάδοχός του ως εμίρης του Αμπού Ντάμπι θα αναδειχθεί ο ετεροθαλής αδελφός του Πρίγκιπας Διάδοχος Σέιχ Μοχάμεντ Μπιν Ζάγεντ αλ-Ναχίαν.
Ως πρόεδρος διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο, την Επενδυτική Αρχή του Άμπου Ντάμπι, διαχειριζόμενη περιουσιακά στοιχεία εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Είχε πάψει από καιρό να εμπλέκεται στις καθημερινές υποθέσεις της διακυβέρνησης της χώρας. Αντίθετα, ο ετεροθαλής αδερφός του, ο διάδοχος του Άμπου Ντάμπι, πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ζάιντ, θεωρήθηκε ως ο ντε φάκτο ηγέτης και ήταν εκείνος που λάμβανε τις σημαντικές αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής, όπως η συμμετοχή σε έναν πόλεμο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη και το εμπάργκο στο Κατάρ. Υπέστη εγκεφαλικό και υποβλήθηκε σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση μια δεκαετία αργότερα.
Ο Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ ήταν ο ντε φάκτο ηγέτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά το 2014, όταν δηλαδή ο Χαλίφα υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο. Εκτοτε σπανίως εμφανίσθηκε δημοσίως.
Ένας από τους πιο ισχυρούς ανθρώπους στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes
Ο Χαλίφα, ο μεγαλύτερος γιος του πρώτου ηγέτη των ΗΑΕ μετά τη συγκρότηση της ομοσπονδίας το 1971, κατείχε την πιο ισχυρή θέση μεταξύ των επτά ημιαυτόνομων πόλεων-κρατών που εκτείνονται κατά μήκος των ακτών του Περσικού Κόλπου και του Κόλπου του Ομάν.
Μετά την ίδρυση των ΗΑΕ το 1971, ο Χαλίφα ανέλαβε διάφορες θέσεις στο Άμπου Ντάμπι: Πρωθυπουργός, επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Άμπου Ντάμπι (υπό τον πατέρα του), Υπουργός Άμυνας και Υπουργός Οικονομικών, μεταξύ άλλων.
Τον Μάιο του 1976 έγινε αναπληρωτής διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΑΕ, υπό τον Πρόεδρο. Έγινε επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Πετρελαίου στα τέλη της δεκαετίας του 1980, θέση που του παρείχε ευρείες εξουσίες σε θέματα ενέργειας.
Θεωρήθηκε ένας από τους πλουσιότερους μονάρχες στον κόσμο. Έλεγχε 97,8 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου και ήταν πρόεδρος της Επενδυτικής Αρχής του Άμπου Ντάμπι, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία 875 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το μεγαλύτερο ποσό που διαχειρίζεται αρχηγός κράτους στον κόσμο.
Συλλογικά, η οικογένεια Al Nahyan πιστεύεται ότι κατέχει μια περιουσία 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στις 4 Ιανουαρίου 2010, η ψηλότερη τεχνητή κατασκευή στον κόσμο, αρχικά γνωστή ως Burj Dubai, μετονομάστηκε σε Burj Khalifa προς τιμήν του, αφού το Άμπου Ντάμπι έδωσε στο Ντουμπάι 10 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει στην εξόφληση των χρεών.
Το 2018, το «Forbes» συμπεριέλαβε τον Χαλίφα στη λίστα με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του κόσμου.