Την προηγούμενη εβδομάδα καρτούν του Charlie Hebdo που απεικόνιζαν τον Προφήτη Μωάμεθ προβάλλονταν σε κτίρια, ενώ η Γαλλία τιμούσε τον Σαμουέλ Πατί, τον δάσκαλο του παρισινού σχολείου που αποκεφάλισε ισλαμιστής εξτρεμιστής για τη χρήση των ίδιων ακριβώς καρτούν σε ένα μάθημα για την ελευθερία του λόγου.
Ανάμεσά τους και η διάσημη γελοιογραφία του Μωάμεθ που κρατούσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Όλα συγχωρούνται». Το συγκεκριμένο, δημοσιεύθηκε λίγο μετά την αιματηρή επίθεση στα γραφεία του Charlie Hebdo τον Ιανουάριο του 2015.
Τότε φάνηκαν και τα πρώτα σημάδια της «τρομοκρατικής» υποκρισίας του Ερντογάν: Στις διαδηλώσεις αλληλεγγύης που ακολούθησαν, όπου εμφανίστηκαν ηγέτες απ’ όλο τον πλανήτη, εκείνος προτίμησε να στείλει ως εκπρόσωπο τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου για να εκφράσει τη συμπαράσταση της Τουρκίας.
Λίγες ημέρες αφού ο Νταβούτογλου τίμησε το δικαίωμα της «ελευθερίας του λόγου» στο Παρίσι, πίσω στην Τουρκία πραγματοποιήθηκαν έφοδοι και συλλήψεις σε εφημερίδες για να μην δημοσιεύσουν σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ όπου αναγραφόταν η έκφραση «Είμαι Charlie», συγχωρώντας τους τρομοκράτες της σφαγής στα γραφεία του περιοδικού. Και την ίδια ώρα που ο Νταβούτογλου περπατούσε μαζί με τους ηγέτες στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του εξτρεμισμού και υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης, έκλειναν δύο χρόνια από τη στυγερή δολοφονία Κούρδων ακτιβιστών στο Παρίσι, η οποία συνδέθηκε με επιχείρηση τουρκικών σωμάτων ασφαλείας.
Δεν είναι μόνο αυτά: εκείνη την περίοδο στις τουρκικές φυλακές βρίσκονταν τουλάχιστον 40 δημοσιογράφοι, περισσότεροι ακόμα και από αυτούς που ήταν φυλακισμένοι στο Ιράν και στην Κίνα. Κι έπειτα υπήρχαν και οι μηνύσεις του ίδιου του Ερντογάν κατά Τούρκων σκιτσογράφων που τον είχαν μεταμορφώσει σε καμηλοπάρδαλη, ελέφαντα ή μαϊμού – μία τακτική που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Μετά την κόντρα του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε «ψυχικά διαταραγμένο» και το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, η τουρκική εισαγγελία ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τα πρόσφατα σκίτσα του Charlie Hebdo που απεικονίζουν τον Ερντογάν με εσώρουχα να σηκώνει το ένδυμα μίας μουσουλμάνας.
Το σημαντικότερο: λίγες ημέρες πριν από την σφαγή στα γραφεία του γαλλικού σατιρικού περιοδικού τον Ιανουάριο του 2015, μία από τις υπόπτους είχε περάσει από την Τουρκία. Η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, η οποία φερόταν να είναι συνεργός στην δολοφονία τεσσάρων ατόμων στα πλαίσια των εξτρεμιστικών επιθέσεων, είχε ταξιδέψει την προηγούμενη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί στη Συρία, για να βρεθεί την ημέρα της επίθεσης στο Παρίσι. Η δικαιολογία της Τουρκίας ήταν τότε ότι η Μπουμεντιέν δεν είχε χαρακτηριστεί από άλλες χώρες «ύποπτη» και ότι έχουν απελάσει 1500 άτομα για τα οποία υπήρξαν πληροφορίες ότι σκοπεύουν να χρησιμοποιοήσουν το διάδρομο της Τουρκίας για να μεταβούν στη Συρία.
Μία ημέρα μετά την παρουσία Νταβούτογλου στο Παρίσι, ο Ερντογάν έστρεψε τα βέλη του κατά της Ευρώπης, κατηγορώντας την για υποκρισία ισχυριζόμενος ότι δεν αποκηρύσσει τις επιθέσεις κατά των μουσουλμάνων, σε αντίθεση με όσα συνέβησαν στην περίπτωση του Charlie Hebdo. Ο Ερντογάν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις ενώ βρισκόταν μαζί με μέλη της Χαμάς, τα οποία εντός της Τουρκίας σχεδίαζαν επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.
Η «τρομοκρατική» υποκρισία του Τούρκου προέδρου δεν περιορίζεται στα παραπάνω. Λίγες ημέρες μετά τις επιθέσεις του Νοεμβρίου του 2015 στο Παρίσι με επίκεντρο το θέατρο Μπατακλάν, που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες αθώους πολίτες, ο Ερντογάν έστειλε μεν τα συλληπητήριά του στον τότε Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και κράτησε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα στα πλαίσια εργασιών της G20 που διεξάγονταν στην Ανατολία. Ωστόσο, την ίδια ώρα ένα από τα «μακριά χέρια» του για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης στις ΗΠΑ, το Κολέγιο μουσουλμανικών σπουδών «Ζαϊτούνα» στο Μπέρκλεϊ και ο πρόεδρός του Χάμζα Γιουσούφ, εξέπεμπαν ένα κάπως διαφορετικό μήνυμα, εξομοιώνοντας τη σφαγή στη Γαλλία με τον πόνο και τη δυστυχία «σε τόσο πολλά μέρη ανά τον πλανήτη: την Κριμαία, την Ουκρανία, την Υεμένη, τη Συρία, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, το Νταρφούρ, το Τσαντ, το Μαλί, την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία» και αλλού. Στη συγκεκριμένη λίστα χωρών που ανέφερε στο μήνυμά του ο Γιουσούφ περιλαμβανόταν και η Ελλάδα, προφανώς λόγω της οικονομικής κρίσης…
«Πρέπει να απαντήουμε με “ανελέητο” τρόπο όπως εξέφρασε ο Γάλλος Πρόεδρος, σε μια απόλυτα κατανοητή στιγμή αγωνίας; Ή πρέπει να ανταποκριθούμε με ενσυναίσθηση, αγάπη και φιλανθρωπία για να αντισταθμίσουμε το μίσος που τροφοδότησε αυτή τη φρίκη; Με αυτό, δεν εννοώ την αντιμετώπιση των κακοποιών που εξαπέλυσαν τον αιματηρό τρόμο σε ολόκληρο το Παρίσι, αλλά μάλλον προς τα αθώα θύματα που ζούν κάτω από σκληρές συνθήκες - συνθήκες που προκάλεσαν επίσης αυτές τις φρικτές απαντήσεις από εκείνους που ήταν ήδη γεμάτοι μίσος και που χρειάζονταν μόνο πέτρες για να σπάσουν το κρύο νάρθηκα των φλογισμένων καρδιών τους», έγραφε στο μήνυμά του το Κολέγιο «Ζαϊτούνα». Το μήνυμα αυτό βρέθηκε στο inbox του γαμπρού του Ερντογάν, νυν υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Και όπως φαίνεται από διαρροή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων του τελευταίου, εξέφραζε σε τόσο μεγάλο βαθμό τα μέλη της οικογένειας Ερντογάν, που προωθήθηκε στα inbox και των κορών του Τούρκου Προέδρου.