Το Δικαστήριο της Αγκυρας αποφάσισε να αποκλείσει την πρόσβαση σε 136 ιστοσελίδες και λογαριασμούς χρηστών σε σάιτ κοινωνικής δικτύωσης στην Τουρκία, με αφορμή το γεγονός ότι κάνουν επικριτικά σχόλια για την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι συγκεκριμένοι ιστότοποι «απειλούν την εθνική ασφάλεια» της χώρας και γι’ αυτό αποφασίστηκε ο αποκλεισμός τους. Στις 16 Ιουλίου, η γενική διοίκηση της τουρκικής χωροφυλακής προσέφυγε σε ποινικό δικαστήριο της Αγκυρας και ζήτησε να απαγορευθεί η πρόσβαση σε αυτούς τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς, εξήγησε το bianet, ιστότοπος που θίγεται επίσης από την απόφαση του δικαστηρίου. Πρόκειται για έναν ιστότοπο που υποστηρίζεται μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF), συνδέσμους τουρκικών βιομηχανιών και άλλους εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς.
Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής του αποκλεισμού της πρόσβασης, καθώς ορισμένοι από τους ιστότοπους και τους λογαριασμούς συνεχίζουν να είναι προσπελάσιμοι από την Τουρκία. Στην απόφαση του δικαστηρίου γίνεται λόγος για «απειλή» της εθνικής ασφάλειας, αλλά δεν δίνονται διευκρινήσεις για το περιεχόμενο που χαρακτηρίζουν ως επικίνδυνο και έγινε αφορμή να απαγορεύσουν την πρόσβαση σε αυτές τις σελίδες.
Τουρκία: Εκοψαν τον λογαριασμό στο Twitter βουλευτή
Ανάμεσα στους λογαριασμούς η πρόσβαση στους οποίους αποφασίστηκε να απαγορευθεί είναι αυτός που διατηρεί στο Twitter η Ογιά Ερσόι, εκλεγμένη στην Κωνσταντινούπολη βουλεύτρια του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), λογαριασμοί του αριστερού μουσικού συγκροτήματος Grup Yorum, καθώς και μιας οργάνωσης πολιτών που έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη εναντίον της καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης.
Στην Τουρκία έχει αποκλειστεί η πρόσβαση σε πάνω από 245.000 ιστότοπους, συμπεριλαμβανομένου, από το 2017, αυτού της Wikipedia, καταγγέλλουν ακτιβιστές. Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Ερντογάν έθεσε σε ισχύ νέους κανονισμούς για το περιεχόμενο που αναρτάται από όλους τους παραγωγούς περιεχομένου στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων ξένων ΜΜΕ και παρόχων οπτικοακουστικού περιεχομένου, όπως το Netflix.
Η Τουρκία καταλαμβάνει την 157η θέση στην κατάταξη 180 χωρών ως προς την ελευθερία του Τύπου, όπως καταρτίζεται από την RSF.