Politico: Tο αναπάντεχο comeback του Νετανιάχου -Γιατί τον αποκαλούν «ο μάγος» - iefimerida.gr

Politico: Tο αναπάντεχο comeback του Νετανιάχου -Γιατί τον αποκαλούν «ο μάγος»

Ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου / Φωτογραφία: AP/Ariel Schalit
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πριν από ένα χρόνο, η μακρά καριέρα του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην κορυφή της ισραηλινής πολιτικής σκηνής έμοιαζε να έχει τελειώσει, επισημαίνει το Politicο, μιλώντας σήμερα για ένα αναπάντεχο πολιτικό «comeback».

Δεν τον αποκαλούν τυχαία «ο μάγος», επισημαίνει το διεθνές μέσο εξηγώντας ότι η καταστροφική αποτυχία της κυβέρνησής του να αποτρέψει τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου σήμαινε ότι το μόνο πράγμα που τον κρατούσε στη θέση του πρωθυπουργού, εν μέσω της αυξανόμενης θλίψης και οργής της κοινής γνώμης, ήταν η ανάγκη για σταθερότητα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δώδεκα μήνες μετά, ανέκτησε το κύρος του αφού διέταξε μια σειρά από τολμηρές επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν. Η εξ αποστάσεως πυροδότηση χιλιάδων βομβητών και η δολοφονία του ηγέτη της ομάδας, Χασάν Νασράλα, κατέπληξαν όλο τον κόσμο και αύξησαν τη δημοτικότητά του στο εσωτερικό.

Δεν λύγισε ο Νετανιάχου

Με το Ιράν να συμμετέχει ανοιχτά στη σύγκρουση, το ερώτημα τώρα είναι πόσο περισσότερο θα προχωρήσει ο Νετανιάχου στην προσπάθειά του να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή προς όφελος του Ισραήλ - και του ιδίου -. «Είναι σε πολύ καλύτερη θέση για να συνεχίσει να βρίσκεται στην εξουσία», δήλωσε ο Νίμροντ Γκορέν, ισραηλινός ακαδημαϊκός και συνεργάτης του Ινστιτούτου Μέσης Ανατολής, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου έχει ξεπεράσει μια σειρά από καταιγίδες που απειλούσαν να διαλύσουν τον συνασπισμό του - από το αν θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα μέχρι μια πολιτική κρίση σχετικά με τη μακροχρόνια απαλλαγή από τη στρατιωτική θητεία για τους υπερορθόδοξους Εβραίους στο Ισραήλ, δήλωσε ο Γκορέν.

«Κατάφερε να εξασφαλίσει χώρο για να αναπνεύσει». Πέρυσι, ο Νετανιάχου είχε ξεμείνει από ανάσες. Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ από ενόπλους της Χαμάς, η οποία θεωρείται ευρέως ως η χειρότερη αποτυχία ασφαλείας από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ το 1973, που έβαλε τέλος στην καριέρα της θρυλικής Γκόλντα Μέιρ, έστειλε τον Νετανιάχου και το κόμμα του «Λικούντ» σε ρεκόρ χαμηλών ποσοστών στις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι του φοβούνταν ότι σύντομα θα εκδιωχθεί.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα μήνα μετά την επίθεση, ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούν Ολμέρτ περιέγραψε τον Νετανιάχου ως «συναισθηματικά κατεστραμμένο», επειδή αντί να ανταποκριθεί στην εικόνα του ως ο «κύριος Ασφάλεια». είχε εκτεθεί ως «ο κύριος Αποτυχία».

Ακόμη και πρόσφατα, τον Ιούνιο, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ, ο οποίος είχε θεωρηθεί ως ο άνθρωπος που θα μπορούσε να αναλάβει την πρωθυπουργία, εγκατέλειψε το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Νετανιάχου και εξέδωσε μια σφοδρή καταδίκη της ηγεσίας του. Ο Νετανιάχου, είπε τότε ο Γκαντζ, έβαζε τις προσωπικές του πολιτικές σκοπιμότητες πάνω από μια μεταπολεμική στρατηγική για τη Γάζα. Αλλά ο Γκαντζ έχει πλέον υποστηρίξει την επιθετική στρατηγική του Ισραήλ στην περιοχή.

Οι στρατιωτικές επιτυχίες τον ανέστησαν

Σε ένα δημοσίευμα αυτή την εβδομάδα για τους New York Times, ο Γκάντζ προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Νετανιάχου στο Λίβανο. «Σε μια πραγματικότητα μετά την 7η Οκτωβρίου, είναι σαφές ότι το Ισραήλ πρέπει - και ο κόσμος πρέπει - να είναι προληπτικός και αποφασιστικός απέναντι στην απειλή που θέτει το ιρανικό καθεστώς για την ύπαρξη του Ισραήλ και το μέλλον της περιοχής», έγραψε. Προέτρεψε τις άλλες κυβερνήσεις να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ και να υποβαθμίσουν συστηματικά τους πληρεξουσίους του Ιράν: τη Χεζμπολάχ και τους Χούθι της Υεμένης.

Μετά την έναρξη ευρύτερων επιχειρήσεων κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο, υπήρξε σταθερή βελτίωση των ποσοστών του πρωθυπουργού και το κόμμα του έχει επανέλθει από τα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ στην κορυφή των εθνικών δημοσκοπήσεων. Η Ντάλια Σάιντλιν, δημοσκόπος και αναλύτρια, δήλωσε ότι η όλο και πιο επιθετική δράση του Ισραήλ «σε περιφερειακό επίπεδο» έχει παίξει ρόλο σε μια αποκατάσταση που εξοργίζει τους αντιπάλους του Νετανιάχου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Για τους πρώτους έξι μήνες μετά την 7η Οκτωβρίου, η υποστήριξή του κατέρρευσε», είπε. «Η προσωπική του βαθμολογία σε ερωτήσεις μετωπικής σύγκρουσης για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, υστερούσε κατά 20 μονάδες από τον Μπένι Γκαντζ. Αλλά βελτιώνεται αργά και σταδιακά από τον Απρίλιο», δήλωσε η Σάιντλιν στο Politico. Τότε ήταν που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έβαλαν επιτυχώς στο στόχαστρο τον στρατηγό Mοχάμεντ Ρέζα Ζαχέντι, έναν ανώτερο διοικητή του Ισλαμικού Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Τότε το Λικούντ άρχισε να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις δημοσκοπήσεις, για πρώτη φορά μετά τις περσινές επιθέσεις της Χαμάς, μέσα σε λίγες εβδομάδες αφότου ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον ανώτατο διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντέιφ, και τον πολιτικό ηγέτη των μαχητών της Γάζας, τον Ισμαήλ Χανίγια, τον Ιούλιο. Οι δημοσκοπικοί αριθμοί του ίδιου του Νετανιάχου αυξήθηκαν επίσης. Στην ερώτηση ποιος είναι πιο κατάλληλος για πρωθυπουργός, ο Νετανιάχου ή ο ηγέτης της Εθνικής Ενότητας Γκαντζ, ο «Μπίμπι» προηγείται σταθερά του αντιπάλου του.

Μετά τις επιθέσεις με βομβητές της Χεζμπολάχ και τη δολοφονία του Νασράλα, η υποστήριξη προς το κόμμα του Νετανιάχου συνέχισε να αυξάνεται σταδιακά. Έχει επωφεληθεί από την πρόσφατη επιστροφή στον κυβερνητικό συνασπισμό του Γκίντεον Σάαρ εγκατέλειψε το υπουργικό συμβούλιο πολέμου τον Μάρτιο. Ο Σάαρ ίδρυσε το δικό του κόμμα «Νέα Ελπίδα» το 2019, αφού προκάλεσε ανεπιτυχώς τον Νετανιάχου για την ηγεσία του Λικούντ, και η επιστροφή του στην κυβέρνηση ενισχύει την πλειοψηφία της Κνεσέτ του Μπίμπι από 64 σε 68. Η Κνέσετ, ή αλλιώς το ισραηλινό κοινοβούλιο, έχει συνολικά 120 έδρες. Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νετανιάχου αντλούν παρηγοριά από το γεγονός ότι το Λικούντ φαίνεται να υπολείπεται των 35 εδρών που εξασφάλισε στις τελευταίες εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο δεξιός συνασπισμός του θα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να συγκεντρώσει πλειοψηφία στην Κνέσετ. Οι επόμενες εκλογές για την Κνέσετ θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2026. Αλλά ο ακαδημαϊκός Γκόρεν δήλωσε ότι οι ισραηλινές κυβερνήσεις συνασπισμού συνήθως δεν διαρκούν μέχρι το τέλος της προγραμματισμένης θητείας τους, οπότε η ψηφοφορία είναι πιθανό να διεξαχθεί νωρίτερα.

Ο πρώην εκλογικός σύμβουλος του Νετανιάχου, Ναντάβ Στρόχλερ δήλωσε στο Politico ότι εξακολουθεί να αμφιβάλλει ότι το πρώην αφεντικό του μπορεί να κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

«Ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις και βρίσκεται σε ένα πολύ καλό ρεύμα, αλλά αυτό δεν έχει τελειώσει ακόμα», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μπίμπι ο μάγος»

«Δεν νομίζω ότι ο κόσμος θα ξεχάσει την 7η Οκτωβρίου». Ο Στρόχλερ γνωρίζει από εκλογές - ήταν ο υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Ισραηλινού ηγέτη για τις βουλευτικές εκλογές του 2019, μια από τις πιο εκπληκτικές ανατροπές του Νετανιάχου σε μια μακρά καριέρα γεμάτη εκπληκτικά comeback. Έτσι, τα λόγια του έχουν βαρύτητα, επισημάνει το δημοσίευμα.

Ο Νετανιάχου έχει αψηφήσει τις προβλέψεις και στο παρελθόν. Για πρώτη φορά πήρε το παρατσούκλι «Μπίμπι ο μάγος» τη δεκαετία του 1990, αφού νίκησε τον Σιμόν Πέρες στις εκλογές που διεξήχθησαν μήνες μετά τη δολοφονία του τότε πρωθυπουργού Γιτζάκ Ράμπιν. Λίγοι πίστευαν, επίσης, ότι θα μπορούσε να πετύχει μια νίκη το 2015, δεδομένης της συζήτησης για πιθανή ποινική έρευνα σχετικά με καταγγελίες για παραβίαση εμπιστοσύνης, δωροδοκίες και απάτη. Παρόλα αυτά, ο Μπίμπι έβγαλε έναν ακόμη λαγό από το καπέλο του και εξασφάλισε την επανεκλογή του φλερτάροντας την ισραηλινή ακροδεξιά και τους θρησκευτικούς εθνικιστές - μια τακτική που επανέλαβε το 2019. Με την τρέχουσα δημοσκοπική του ανάκαμψη, οι αντίπαλοί του αναρωτιούνται αν θα κερδίσει με κάποιον τρόπο ξανά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ