Στέλνοντας μήνυμα στη Ρωσία το κοινοβούλιο της Σουηδίας ενέκρινε νομοσχέδιο για τη στρατιωτική συνεργασία με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης, με τους επικριτές της κίνησης να διερωτώνται αν η συμφωνία περιλαμβάνει και ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών στη σκανδιναβική χώρα.
Το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει τις προϋποθέσεις για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Σουηδία μετά την αμυντική συμφωνία που σύναψαν τον περασμένο Δεκέμβριο τα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο επιτρέπεται στα αμερικανικά στρατεύματα να χρησιμοποιήσουν 17 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στη Σουηδία, ανάμεσά τους στρατιωτικά αεροδρόμια και ναυτικές βάσεις, καθώς και στρατόπεδα χερσαίων δυνάμεων διάσπαρτα σε ολόκληρη τη χώρα, όπου επιτρέπεται στις ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατιωτικό προσωπικό και εξοπλισμό και να διεξάγουν ασκήσεις.
Ικανοποιημένος ο Σουηδός ΥΠ ΑΜ με τη συμφωνία με τις ΗΠΑ
Ο υπουργός Άμυνας της Σουηδίας, Παλ Γιόνσον εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, που όπως είπε, δημιουργεί σαφώς καλύτερες προϋποθέσεις για την αμερικανική υποστήριξη στη χώρα του σε περίπτωση κρίση ή πολέμου. «Συμβάλλει στη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης», δήλωσε ο Γιόνσον σύμφωνα με το δίκτυο SVT.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου παραπονέθηκαν ότι η συμφωνία δεν περιείχε καμία αναφορά σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών πυρηνικών όπλων στη χώρα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επεσήμανε ότι είναι γνωστή και σεβαστή η θέση της Σουηδίας να μην επιτρέψει πυρηνικά όπλα στο σουηδικό έδαφος σε καιρό ειρήνης.
Στρατηγικά πλεονεκτήματα για ΝΑΤΟ και Σουηδία
Η Σουηδία έγινε στις 7 Μαρτίου και μετά από σχεδόν διετή καθυστέρηση μέλος του ΝΑΤΟ. Εγκαταλείποντας μια μακρόχρονη πολιτική ουδετερότητας μετά την εισβολή τς Ρωσίας στην Ουκρανία η Σουηδία είχε υποβάλλει το σχετικό αίτημα τον Μάιο του 2022 με την ελπίδα να ενταχθεί στη Συμμαχία μέχρι το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αλλά επί έναν και πλέον χρόνο στύλωναν τα πόδια η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.
Μαζί με τη Σουηδία αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ είχε υποβάλλει το 2022 και η Φινλανδία, η οποία έγινε τον Απρίλιο του περασμένου χρόνου επίσημα το 31ο μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ προσφέρει στρατηγικά πλεονεκτήματα στη Συμμαχία καθώς θέτει υπό τον έλεγχό της την ακτογραμμή της Βαλτικής πλην των ακτών της Ρωσίας και του θυλάκου της, Καλίνινγκραντ.
Προ ημερών ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της Σουηδίας ανατολικά της νήσου Γκότλαντ στη Βαλτική Θάλασσα και σουηδικά μαχητικά απογειώθηκαν για να το αναχαιτίσουν. Το περιστατικό συνέβη περίπου δύο εβδομάδες μετά την προειδοποίηση του Γενικού Επιτελάρχη της Σουηδίας Micael Bydén για πιθανή ρωσική επίθεση στο νησί: «Είμαι σίγουρος ότι ο Πούτιν έχει στραμμένα και τα δύο μάτια του στο Γκότλαντ. Ο στόχος του Πούτιν είναι να αποκτήσει τον έλεγχο της Βαλτικής», είπε ο Σουηδός Γενικός Επιτελάρχης σε εφημερίδες του γερμανικού ομίλου ΜΜΕ Redaktionsnetzwerk Deutschland.