Τις συναλλαγές της Signature Bank με πελάτες κρυπτονομισμάτων ερευνούσαν εισαγγελείς των ΗΠΑ, πολύ πριν την κατάρρευση της το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Οι ερευνητές του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Ουάσινγκτον και στο Μανχάταν εξέταζαν κατά πόσον η τράπεζα της Νέας Υόρκης (Signature Bank), έλαβε επαρκή μέτρα για τον εντοπισμό πιθανής νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες από πελάτες -όπως αν πραγματοποιούνταν ο εξονυχιστικός έλεγχος των ανθρώπων που ανοίγουν λογαριασμούς, και η παρακολούθηση των συναλλαγών για ενδείξεις εγκληματικότητας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg. Επίσης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) έβαλε στο «στόχαστρο» την Signature Bank.
Εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης, του Εισαγγελέα των ΗΠΑ στο Μανχάταν και της SEC αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία εκδικάζει μόνο αστικές υποθέσεις, επισήμανε μία δήλωση του προέδρου Γκάρι Γκένσλερ την Κυριακή (12/3), όταν οι αρχές έλαβαν μέτρα για την ενίσχυση των αμερικανικών δανειστών και το κλείσιμο της Signature Bank.
«Θα ερευνήσουμε και θα προβούμε σε ενέργειες επιβολής, εάν διαπιστώσουμε παραβιάσεις των ομοσπονδιακών νόμων περί κινητών αξιών», είχε δηλώσει ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχασαν την εμπιστοσύνη τους στην Signature Bank
Η αμερικανική τράπεζα και το προσωπικό της δεν έχουν κατηγορηθεί για παράβαση καθήκοντος και η έρευνα θα μπορούσε να λήξει εκεί. Δεν είναι σαφές πότε ξεκίνησαν οι έρευνες για την Signature Bank και αν αυτό είχε οποιαδήποτε επίδραση στην απόφαση των κρατικών ρυθμιστικών αρχών να κλείσουν την τράπεζα την Κυριακή (12/3).
Οι ρυθμιστικές αρχές δήλωσαν ότι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στη διοίκηση της Signature Bank, αφού η τράπεζα απέτυχε να παράσχει «αξιόπιστα και συνεπή στοιχεία». Από τότε o Ομοσπονδιακός Οργανισμός Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) άρχισε να αναζητά αγοραστή.
Οι οικονομικοί παρατηρητές και οι αξιωματούχοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι επιχειρήσεις που διαχειρίζονται κρυπτονομίσματα ή συναφή προϊόντα, πρέπει να είναι προσεκτικές στην ταυτοποίηση των πελατών και να διασφαλίζουν ότι οι ροές χρημάτων προορίζονται για νόμιμους σκοπούς. Ειδικότερα, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να καταγγέλλουν τυχόν ύποπτες συναλλαγές στις ομοσπονδιακές αρχές.
«Το FBI και οι εταίροι μας παραμένουν σταθεροί στη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε τις αγορές κρυπτονομισμάτων -όπως και κάθε χρηματοπιστωτική αγορά- απαλλαγμένες από παράνομες δραστηριότητες», προειδοποίησε ο Μάικλ Ντρίσκολ, ο υποδιευθυντής που είναι υπεύθυνος για το γραφείο του FBI στη Νέα Υόρκη, αφού οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες εναντίον του ιδιοκτήτη ενός ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων τον Ιανουάριο.
Αλυσιδωτή κατάρρευση των τριών τραπεζών
Οι ρυθμιστικές αρχές πιέζουν τις τράπεζες και άλλες ρυθμιζόμενες επιχειρήσεις να αποσυρθούν από τα ψηφιακά νομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία για να αποτρέψουν πιθανούς κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κατάρρευση της Signature ακολουθεί την περασμένη εβδομάδα την κατάρρευση της Silvergate Capital Corp, η οποία επίσης εξυπηρετούσε τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, και της Silicon Valley Bank της SVB Financial Group.
Και οι τρεις τράπεζες αντιμετωπίζουν τώρα τον έλεγχο των ΗΠΑ. Η Silvergate ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις συναλλαγές της με το καταργημένο χρηματιστήριο FTX του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ και την Alameda Research, ανέφερε το Bloomberg. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξετάζουν επίσης την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, συμπεριλαμβανομένου του κατά πόσον οι πωλήσεις μετοχών από στελέχη παραβίασαν τους κανόνες διαπραγμάτευσης.