Η Ρωσία αισθάνεται τις δυτικές κυρώσεις -Πανικός στα ράφια των καταστημάτων [βίντεο] - iefimerida.gr

Η Ρωσία αισθάνεται τις δυτικές κυρώσεις -Πανικός στα ράφια των καταστημάτων [βίντεο]

Χαμό στα καταστήματα της Ρωσίας φέρνουν οι κυρώσεις
Χαμό στα καταστήματα της Ρωσίας φέρνουν οι κυρώσεις
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παραδέχθηκε σήμερα για άλλη μια φορά πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο.

Μάλιστα, αυτή τη φορά η παραδοχή ήταν πιο σαφής και ξεκάθαρη, αν και ο Ρώσος πρόεδρος εξακολουθεί να ισχυρίζεται πως η χώρα του μπορεί να αντέξει τα οικονομικά χτυπήματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγνώρισε ότι οι κυρώσεις αυτές διαμορφώνουν μια νέα οικονομική πραγματικότητα για τη Ρωσία και πως δεν θα είναι εύκολο να ξεφύγει η χώρα από τη δύσκολη θέση, ενώ επίσης είπε ότι θα χρειαστούν θεμελιώδεις αλλαγές στην οικονομία, που ίσως προκαλέσουν προβλήματα, όπως μια αύξηση της ανεργίας.

«Η Δύση δεν νοιάζεται καν για να κρύψει ότι ο στόχος της είναι να πλήξει ολόκληρη τη ρωσική οικονομία», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα στήριξης για τους πολίτες της χώρας, σε μια προσπάθεια αντιστάθμισης των κυρώσεων.

Πανικός στα ρωσικά σούπερ μάρκετ λόγω κυρώσεων

Οι καταναλωτές κατακλύζουν τα σούπερ μάρκετ της Ρωσίας έπειτα από τα πρώτα σημάδια του αντίκτυπου των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία. Οι άνθρωποι πανικοβάλλονται και προσπαθούν να αγοράσουν τα απαραίτητα, φοβούμενοι μια μελλοντική κατάσταση που θα δυσχεραίνει τις συνθήκες της διαβίωσης και των αγορών τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ρεπορτάζ της βρετανικής «Daily Mail» αναφέρεται πως οι άνθρωποι «μάχονται» μεταξύ τους για λίγη ζάχαρη, μέσα σε καταστήματα με άδεια ράφια, ενώ παρατηρούνται προβλήματα στη διάθεση αλατιού, ζυμαρικών και ρυζιού, μεταξύ άλλων.

Η ρωσική οικονομία «θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια», προβλέπει πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης

Η ρωσική οικονομία «θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια», ενώ ο Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε σε κίνδυνο το μέλλον του καθεστώτος του με την επίθεση στην Ουκρανία.

Αυτό υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεργκέι Γκουρίεφ, πρώην σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης και εξόριστος στη Γαλλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Πούτιν κατάφερε μέσα σε μερικές εβδομάδες να καταστρέψει τη ρωσική οικονομία», δηλώνει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης (BERD), σήμερα καθηγητής στο Science Po Paris, το Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών στο Παρίσι. Προβλέπει μια επερχόμενη «τεράστια ύφεση» και «πιθανή» χρεοκοπία της Ρωσίας λόγω των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Πρώην οικονομικός σύμβουλος της ρωσικής κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, ο Σεργκέι Γκουρίεφ διέφυγε από τη χώρα του το 2013, νιώθοντας ότι απειλείται από την εξουσία λόγω των θέσεών του και της εγγύτητάς του με τον πρώην πρόεδρο και γενικό διευθυντή της εταιρείας Yukos και πολέμιο του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, που φυλακίστηκε το 2003.

Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκουρίεφ, «τα οκτώ τελευταία χρόνια υπήρξε στασιμότητα της ρωσικής οικονομίας. Αλλά αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι ότι η ρωσική οικονομία θα γυρίσει πίσω 20 με 30 χρόνια ως προς το εισόδημα των νοικοκυριών και ως προς τη δομή της οικονομίας».

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να επανέλθει στο επίπεδο του ΑΕΠ του 2021» συνεχίζει, κάνοντας λόγο για «μια τραγωδία, που δεν συγκρίνεται με το δράμα της Ουκρανίας, αλλά παρ' όλα αυτά είναι μια τραγωδία».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από πολιτική άποψη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν «μείωσε το προσδόκιμο ζωής του καθεστώτος του» λόγω αυτής της «λάθος υπολογισμένης» επίθεσης κατά της Ουκρανίας, εκτιμά ο Γκουρίεφ: ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ένας «παραπληροφορημένος» πρόεδρος, που «υπερεκτίμησε την ισχύ του ρωσικού στρατού, υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Ουκρανών να αγωνιστούν και υποτίμησε την ενότητα της Δύσης».

«Μπαίνουμε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά»

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Δύση απάντησε με οικονομικές κυρώσεις, στοχεύοντας τόσο την κεντρική τράπεζα, τις ρωσικές εισαγωγές, την περιουσία των ολιγαρχών όσο και την ικανότητα των εμπορικών τραπεζών να πραγματοποιούν συναλλαγές.

Ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών, προστιθέμενος σε αυτόν της αποχώρησης πολλών ιδιωτικών εταιρειών, είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εταιρεία S&P Global προέβλεψε τις τελευταίες ημέρες συρρίκνωση 6,2% του ΑΕΠ για το 2022, αλλά το εύρος του σοκ μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο, προειδοποιεί ο Γκουρίεφ.

«Μπαίνουμε σε τελείως αχαρτογράφητα νερά», δηλώνει. «Η Ρωσία εντάχθηκε στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Όταν κάνετε αποσύνδεση, σπάτε πολλά πράγματα. Δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία χωρίς τους ταϊβανέζικους ημιαγωγούς ή χωρίς τη συντήρηση των αεροσκαφών της Boeing ή της Airbus», προειδοποιεί.

Επιπλέον, «για πολλούς επιχειρηματίες, αυτό είναι το τέλος του σχεδίου μιας ζωής», παρατηρεί ο οικονομολόγος απέναντι στην κατάρρευση του ρουβλιού και στην αποχώρηση πολλών ταλέντων από τη χώρα.

«Φανταστείτε ότι έχετε οικοδομήσει μια εταιρεία τα τελευταία 20 με 30 χρόνια. Σήμερα δεν έχετε πλέον πρόσβαση στους εταίρους σας, δεν μπορείτε να δανειστείτε από την τράπεζα, τα επιτόκια ξεπερνούν το 20%, δεν μπορείτε να εξάγετε ή να επενδύσετε», τονίζει.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Μόνη επιλογή της Ευρώπης να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Ούτε λόγος ωστόσο για επιβράδυνση της δέσμης των κυρώσεων: ο Γκουρίεφ θεωρεί ότι «αν ο στόχος των κυρώσεων αυτών είναι να σταματήσουν τον πόλεμο του κυρίου Πούτιν, τότε η Ευρώπη δεν έχει άλλη επιλογή παρά να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο».

Σε περίπτωση μη διακοπής των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου, που ορισμένες χώρες απορρίπτουν εξαιτίας της πολύ ισχυρής εξάρτησής τους από τις ρωσικές προμήθειες, ένα ευρωπαϊκό εμπάργκο στο πετρέλαιο, στον απόηχο του εμπάργκο των Ηνωμένων Πολιτειών, θα έθετε σοβαρό πλήγμα στους πόρους που διαθέτει η Μόσχα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμό της, εκτιμά ο Γκουρίεφ.

Αν όλες οι δυτικές χώρες συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία, αυτό θα μπορούσε στη συνέχεια να «ενθαρρύνει την Κίνα να τις ακολουθήσει στο εμπάργκο του πετρελαίου» και να «στερήσει (από τον Βλαντίμιρ Πούτιν) πόρους για να συνεχίσει τον άγριο πόλεμό του», δηλώνει.

Ο Νομπελίστας Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς κάλεσε την Τρίτη σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο για ένα συνολικό ευρωπαϊκό εμπάργκο στο φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ