Η παράνομη εξόρυξη χρυσού αυξήθηκε θεαματικά τα τελευταία χρόνια στη Βραζιλία, ιδίως στην Αμαζονία, όπου συνδέεται με την αποψίλωση του τροπικού δάσους, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τρίτη.
«Η παράνομη εξόρυξη χρυσού αυξήθηκε κατά 44% το 2021 σε σύγκριση με το 2020», αποκαλύπτει η μελέτη που εκπονήθηκε από το πανεπιστήμιο της Μίνας Ζεράις (UFMG).
Η Βραζιλία, η χώρα που κατατάσσεται 14η στον κατάλογο ως προς την εξόρυξη χρυσού παγκοσμίως, είδε την συνολική παραγωγή της να μεγεθύνεται κατά 37% την περίοδο από το 2019 ως το 2021, καθώς η τιμή του πολύτιμου μετάλλου, που ειδικοί χαρακτηρίζουν αξία-καταφύγιο, ανέβηκε θεαματικά εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού.
Από τους 158 τόνους που εξορύχτηκαν στο κράτος της Λατινικής Αμερικής από τον Ιανουάριο ως τον Ιούνιο του 2022, τουλάχιστον το 7% είχε παράνομη προέλευση και άλλο ένα 23% «πιθανόν παράνομη», σύμφωνα με τη μελέτη.
«Η μεγάλη άνοδος της τιμής του χρυσού στη διεθνή αγορά ηλέκτρισε τις έρευνες για νέες φλέβες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βραζιλίας, όπου καταγράφηκε ιδίως επέκταση της εξόρυξης χρυσού στην Αμαζονία», αναφέρει το κείμενο του UFMG.
Η καταστροφή των δασών συγκαταλέγεται στις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαστημικών Ερευνών, δημόσια αρχή αρμόδια για την επιτήρηση με την αξιοποίηση δορυφόρων, η εξόρυξη χρυσού συνδεόταν άμεσα με την αποψίλωση 121 τετραγωνικών χιλιομέτρων του δάσους του Αμαζονίου την περασμένη χρονιά — πρόκειται για ρεκόρ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, τουλάχιστον το 23% της αποψίλωσης του δάσους που προκάλεσε η εξορυκτική δραστηριότητα έπληξε προστατευόμενες περιοχές αυτοχθόνων και άλλες περιοχές που θεωρητικά τελούν υπό την προστασία του κράτους.
Για ειδικούς, η ξέφρενη επέκταση της παράνομης εξόρυξης χρυσού είναι ακόμη πιο ανησυχητική διότι η καταστροφή των δασών συγκαταλέγεται στις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
Εξάλλου, η εξόρυξη χρυσού μολύνει τους υδάτινους πόρους, λόγω του υδράργυρου που χρησιμοποιείται για να διαχωρίζονται οι κόκκοι χρυσού από τα ιζήματα.
Σύμφωνα με τη μελέτη του UFMG, το 98% της παράνομης εξόρυξης χρυσού γίνεται σε τρεις δήμους της πολιτείας Παρά (βόρεια) στον Αμαζόνιο, όπου βρίσκονται οι προστατευόμενες περιοχές των φυλών αυτοχθόνων Καγιάπο και Μουντουρουκού.
Μπολσονάρου: Αυστηρότερα μέτρα ελέγχου της προέλευσης του χρυσού
Η κυβέρνηση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, η περιβαλλοντική πολιτική του οποίου επικρίνεται έντονα από τη διεθνή κοινότητα, ζήτησε από την ομοσπονδιακή εισαγγελία πιο αυστηρά μέτρα ελέγχου της προέλευσης του χρυσού.
Βραζιλιάνοι εισαγγελείς υπολογίζουν ότι το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της παράνομης εξόρυξης χρυσού ανήλθε σε 7,5 δισεκ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2021 ως τον Ιούνιο του 2022.
Το ποσό αυτό είναι σχεδόν ίσο με την αξία του χρυσού που εξορύχτηκε την ίδια περίοδο, η οποία εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 8,5 δισεκ. ευρώ.