Μετά την υποψηφιότητά της στην προεδρία της Κομισιόν, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έσπευσε να... αποκτήσει λογαριασμό στο twitter.
Η Γερμανίδα υπουργός και ως έναν βαθμό, προτεζέ της Ανγκελα Μέρκελ, είναι το πρόσωπο που συζητείται περισσότερο από κάθε άλλον στις Βρυξέλλες, καθώς αν όλα κυλήσουν ομαλά, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αναλάβει την θέση του προέδρου της Κομισιόν. Η ντερ Λάιεν έσπευσε την Τετάρτη να δημιουργήσει λογαριασμό στο twitter. Από εκεί, έσπευσε να χαιρετίσει την Ευρώπη στα γερμανικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά, στο πρώτο της tweet που συγκέντρωσε χιλιάδες like και σχόλια.
Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν
Γεννήθηκε το 1958 στις Βρυξέλλες, με τον πατέρα της, Ερνστ Αλμπρεχτ, να υπηρετεί ως επικεφαλής του γραφείου του τότε Γερμανού Επιτρόπου. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φοίτησε στο Ευρωπαϊκό Σχολείο μέχρι τα 13 της χρόνια και μιλάει εξαιρετικά γαλλικά και αγγλικά, ενώ υποστηρίζει την μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε «Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης».
Σπούδασε Οικονομικά στο Γκέτινγκεν και το Μύνστερ και κατόπιν στο London School of Economics, όπου μάλιστα χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο «Ρόουζ Λάντσον», καθώς θεωρείτο πιθανός στόχος της γερμανικής αριστερής τρομοκρατίας. Λίγο μετά αποφάσισε να σπουδάσει Ιατρική, για να αποφοιτήσει το 1987 από το Πανεπιστήμιο του Ανόβερου.
Τα επόμενα χρόνια απέκτησε επτά παιδιά με τον καθηγητή Ιατρικής Χάικο φον ντερ Λάιεν και μάλλον αποτέλεσε ιδανική επιλογή για το υπουργείο Οικογένειας στην πρώτη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, το 2005. Ακολούθησαν το υπουργείο Εργασίας το 2009 και το υπουργείο 'Αμυνας το 2014 και το 2017, θέση για την οποία φημολογείται ότι «εκβίασε» την Καγκελάριο, απειλώντας ακόμη και με αποχώρηση από την πολιτική.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η προτεζέ της Ανγκελα Μέρκελ
Η κυρία Μέρκελ θα την προτιμούσε ενδεχομένως και ως διάδοχό της στο κόμμα, αλλά η αρνητική της εικόνα στην κοινή γνώμη δεν επέτρεψε στα σχέδιά της να προχωρήσουν. Οι φίλοι της γερμανίδας πολιτικού λένε συνήθως ότι «αφού μπορεί να διοικήσει το υπουργείο 'Αμυνας, μπορεί να κάνει τα πάντα». Οι εχθροί της ωστόσο, όπως ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, επιμένουν ότι πρόκειται για «υπερτιμημένη περίπτωση, δημιούργημα των ΜΜΕ».