Το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε σήμερα, Τετάρτη, νόμο που ορίζει την έννοια του αντισημιτισμού και θεσπίζει ποινές για παραβάσεις.
Υπολογίζεται ότι το 0,2% των 41.000.000 κατοίκων της Ουκρανίας είναι Εβραίοι και έχουν σημειωθεί μεμονωμένα περιστατικά αντισημιτισμού από το 1991, όταν ανακηρύχθηκε η ανεξαρτησία της χώρας.
Προπολεμικά, ο εβραϊκός πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 1,5 εκατομμύριο, αλλά αφανίστηκε στην κυριολεξία στο Ολοκαύτωμα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
«Η έλλειψη ενός σαφούς ορισμού του αντισημιτισμού στην ουκρανική νομοθεσία δεν επιτρέπει την ορθή ταξινόμηση των εγκλημάτων που διαπράττονται στη βάση του», ανέφεραν οι συντάκτες του νόμου.
«Στην πράξη, αυτό οδηγεί στην πραγματική ατιμωρησία των παραβατών», δήλωσαν οι ίδιοι.
Ο νόμος, ο οποίος ψηφίσθηκε στην τελική του ανάγνωση με 283 ψήφους, και με το απαιτούμενο ελάχιστο όριο των 226 ψήφων, ορίζει τον αντισημιτισμό ως το μίσος κατά των Εβραίων και τον απαγορεύει. Η εκδήλωσή του μπορεί να στρέφεται κατά των Εβραίων καθώς και κατά της περιουσίας τους, των τόπων λατρείας ή των κοινοτήτων τους.
Ο νόμος ορίζει τις ποινές, αλλά επιτρέπει και στα θύματα να διεκδικήσουν αποζημίωση για πρόκληση υλικής και ηθικής βλάβης.
Για να τεθεί σε ισχύ, ο νόμος πρέπει να υπογραφεί από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Οι γονείς του προέδρου ήταν Εβραίοι και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι έχασε συγγενείς του στο Ολοκαύτωμα.
Αυτόν τον μήνα η Ουκρανία θα γιορτάσει την 80ή επέτειο της σφαγής του Μπάμπι Γιάρ, μιας από τις μεγαλύτερες μεμονωμένες δολοφονίες Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Σχεδόν 34.000 Εβραίοι άνδρες, γυναίκες και παιδιά εκτελέσθηκαν μαζικά στην περιοχή Μπάμπι Γιάρ (φαράγγι που βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του Κιέβου) σε διάστημα δύο ημερών και συγκεκριμένα στις 29-30 Σεπτεμβρίου 1941.