Η οικογενειακή φωτό της Διάσκεψης δεκάδων ηγετών στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία -Τα μηνύματα στη Μόσχα - iefimerida.gr

Η οικογενειακή φωτό της Διάσκεψης δεκάδων ηγετών στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία -Τα μηνύματα στη Μόσχα

Η οικογενειακή φωτό της Διάσκεψης στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία -100 κράτη στέλνουν μήνυμα στη Μόσχα
Η οικογενειακή φωτό της Διάσκεψης στην Ελβετία για την ειρήνη στην Ουκρανία -100 κράτη στέλνουν μήνυμα στη Μόσχα
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σχεδόν 100 παγκόσμιοι ηγέτες και αντιπροσωπείες κρατών συγκεντρώθηκαν σε ελβετικό θέρετρο των Άλπεων το Σάββατο για να αναζητήσουν τρόπους για την επίτευξη ειρήνης στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν σε ευρύτερες ανησυχίες που προκλήθηκαν από τον πόλεμο, όπως η επισιτιστική και η πυρηνική ασφάλεια.

Από τη Σύνοδο απουσίαζε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, τον οποίο εκπροσωπούσε η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ενώ δεν προσήλθε η Κίνα και δεν εκλήθη η Ρωσία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουκρανία παρουσιάζει ήδη τη συνάντηση στο απομονωμένο ελβετικό θέρετρο Bürgenstock ως επιτυχία, επισημαίνοντας την παγκόσμια εμβέλειά της και τον αριθμό των χωρών που εκπροσωπήθηκαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι χαρακτήρισε την ευρεία συμμετοχή ως επιτυχία και προέβλεψε ότι "γράφεται ιστορία".

"Σήμερα είναι η ημέρα που ο κόσμος αρχίζει να φέρνει πιο κοντά μια δίκαιη ειρήνη", είπε στους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν γύρω από ένα γιγαντιαίο ορθογώνιο τραπέζι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ουκρανία θέλει να "δώσει μια ευκαιρία στη διπλωματία" και να δείξει ότι οι "κοινές προσπάθειες" μπορούν να σταματήσουν τους πολέμους.

"Πιστεύω ότι θα γίνουμε μάρτυρες της ιστορίας που γράφεται εδώ στη σύνοδο κορυφής. Μακάρι να εγκαθιδρυθεί μια δίκαιη ειρήνη το συντομότερο δυνατό", είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε την αναπληρώτριά του Καμάλα Χάρις για να τον εκπροσωπήσει η οποία και ανακοίνωσε την παροχή περισσοτέρων των 1,5 δισ. δολ. σε ενεργειακή και ανθρωπιστική βοήθεια για την Ουκρανία, όπου οι υποδομές πλήττονται από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή του 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την παραμονή της συνόδου κορυφής, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο εάν το Κίεβο συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Μόσχα. Οι όροι αντανακλούσαν προφανώς την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Μόσχας ότι οι δυνάμεις της έχουν το πάνω χέρι.

Αλλά απορρίφθηκαν γρήγορα από την Ουκρανία και τους συμμάχους της.

"Ζητάει παράδοση", δήλωσε ο Χάρις, προσθέτοντας: "Ας μην αποφασιστεί τίποτα για το τέλος αυτού του πολέμου χωρίς την Ουκρανία".

"Το πάγωμα της σύγκρουσης σήμερα, με ξένα στρατεύματα να καταλαμβάνουν ουκρανικά εδάφη, δεν είναι η απάντηση. Είναι μια συνταγή για μελλοντικούς επιθετικούς πολέμους", πρόσθεσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για μια πραγματική ειρήνη", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ."Έχει εξαπολύσει μια διαρκή διπλωματική εκστρατεία εναντίον αυτής της συνόδου κορυφής διατάσσοντας τις χώρες να μείνουν μακριά''. Πρόσθεσε ότι οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία με προμήθειες όπλων "βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας".

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας απέρριψαν σθεναρά τους όρους κατάπαυσης του πυρός που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε το σχέδιο του Ρώσου προέδρου "προπαγάνδα", το οποίο ουσιαστικά υποδηλώνει ότι η Ουκρανία "πρέπει να αποσυρθεί από την Ουκρανία".

Σχολιάζοντας την πρόταση του κ. Πούτιν, η κ. Μελόνι δήλωσε: "´Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως πρόταση διαπραγμάτευσης να πει στην Ουκρανία ότι πρέπει να αποχωρήσει από την Ουκρανία".

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το απέρριψε ως "δικτατορική ειρήνη".

Επιπλέον, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς παρομοίασε τη σύνοδο κορυφής με "ένα μικρό φυτό που χρειάζεται πότισμα, περιποίηση και λεπτή φροντίδα", το οποίο θα αποδώσει αποτελέσματα σε μεταγενέστερο στάδιο.

Υπήρξαν ωστόσο, χώρες όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Κένυα που σημείωσαν την απουσία της Ρωσίας ως εμπόδιο. "Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι αυτή η σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική εάν η Ρωσία, ήταν παρούσα στην αίθουσα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ δήλωσε ότι οι αξιόπιστες συνομιλίες θα απαιτούσαν "δύσκολο συμβιβασμό".

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ είδε μια ευκαιρία να αρχίσει η οικοδόμηση μιας ευρύτερης παγκόσμιας συναίνεσης για την άσκηση πίεσης στη Ρωσία. "Ολες οι δυτικοευρωπαϊκές χώρες, οι ΗΠΑ, συμφωνούμε στο τι θέλουμε να συμβεί με την Ουκρανία", δήλωσε ο Νεχάμερ. "Αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό".

Εμανουέλ Μακρόν: Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν θα πρέπει να διευρυνθεί

Ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί, δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τζέικ Σάλιβαν: Η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας είναι μία «ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα»

O Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι η τελευταία ειρηνευτική πρόταση της Ρωσίας για την Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάληψη κι άλλων εδαφών της χώρας (από τη Ρωσία) και είναι μία “ ολοκληρωτικά παράλογη εικόνα”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος δήλωσε επίσης, στους δημοσιογράφους ότι η απουσία της Κίνας από τη σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία, είναι πιθανώς ένα αποτέλεσμα των ρωσικών εκκλήσεων για τη μη συμμετοχή της.

Οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα, σύμφωνα με τη Φινλανδία

Η Σύνοδος χρειάζεται να προχωρήσει γρήγορα κι όσο το δυνατό περισσότερο, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

“ Επειδή η ειρήνη είναι..., πάντοτε μία διαδικασία”, είπε απευθυνόμενος στους περισσότερους από 50 ηγέτες.

“ Έχουμε 1.300 χιλιόμετρα συνόρων με τη Ρωσία... Η Ρωσία εισέβαλε στη Φινλανδία κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάσαμε το 10% της επικράτειας μας, συμπεριλαμβανομένων κι εδαφών, όπου οι παππούδες μας είχαν γεννηθεί και όπου πατέρας μου είχε γεννηθεί”.

Μία ειρηνευτική διαδικασία για την Ουκρανία θα απαιτήσει έναν δύσκολο συμβιβασμό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊσάλ Μπίν Φάρχαν Αλ-Σαούντ δήλωσε σήμερα ότι για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οποιασδήποτε μορφής για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα είναι απαραίτητη η συμμετοχή της Ρωσίας και θα απαιτηθεί ένας “ δύσκολος συμβιβασμός”.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός, τόνισε ότι η Σαουδική Αραβία είναι δεσμευμένη για να βοηθήσει προς την κατεύθυνση τερματισμού του πολέμου.

“ Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό, η διεθνής κοινότητα να ενθαρρύνει οποιοδήποτε βήμα προς τη διεξαγωγή σοβαρών διαπραγματεύσεων που θα απαιτήσουν έναν δύσκολο συμβιβασμό, στο πλαίσιο ενός οδικού χάρτη που οδηγεί στην ειρήνη”, δήλωσε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προγραμματισμένο να τοποθετηθεί την Κυριακή στην ολομέλεια, ενώ θα έχει παρέμβαση και στην ομάδα εργασίας για τη θεματική της επισιτιστικής ασφάλειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ