Φήμες στα βρετανικά ΜΜΕ: Η Νίκολα Στέρτζεον παραιτείται από πρωθυπουργός της Σκωτίας - iefimerida.gr

Φήμες στα βρετανικά ΜΜΕ: Η Νίκολα Στέρτζεον παραιτείται από πρωθυπουργός της Σκωτίας

H Νίκολα Στέρτζεον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας
H Νίκολα Στέρτζεον, πρώτη υπουργός της Σκωτίας/ Φωτογραφία AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Νίκολα Στέρτζεον πρόκειται να παραιτηθεί από πρωθυπουργός της Σκωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, η επικεφαλής του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας αναμένεται να κάνει την ανακοίνωση της παραίτησής της σε μια εσπευσμένα προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου στο Εδιμβούργο.

Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς θα εγκαταλείψει το αξίωμά της.

Η Στέρτζεον είναι πρώτη πρωθυπουργός από τον Νοέμβριο του 2014, όταν ανέλαβε τη θέση του Άλεξ Σάλμοντ μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Έγινε δε η μακροβιότερη πρωθυπουργός της Σκωτίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την είδηση φέρεται να επιβεβαιώνει και το βρετανικό Sky News, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατη πηγή της κυβέρνησης της Σκωτίας.

Γιατί παραιτείται η Στέρτζεον

Τις τελευταίες μέρες είχαν πληθύνει οι φήμες της παραίτησής της.

Όπως αναφέρει η Daily Mail, η Στέρτζεον έχει ορκιστεί να καταστήσει τις επόμενες γενικές εκλογές «de facto» δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι δεν μπορεί να διεξαγάγει άλλη εθνική ψηφοφορία, για το θέμα χωρίς την έγκριση των υπουργών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βρετανίας ήταν ένα σοβαρό πολιτικό πλήγμα για την Νίκολα Στέρτζεον και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP).

Επιπλέον, πολιτική θύελλα ξέσπασε με αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το κοινοβούλιο της Σκωτίας με στόχο να διευκολύνει τη φυλομετάβαση των διεμφυλικών, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ Λονδίνου και Εδιμβούργου, καθώς η βρετανική κυβέρνηση μπλόκαρε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το νομοσχέδιο καταργούσε την απαίτηση να υπάρχει ιατρική και ψυχιατρική διάγνωση όταν ένα πρόσωπο ζητά να εκδοθεί κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί το φύλο του. Περιόριζε επίσης τη χρονική περίοδο κατά την οποία κάποιος θα πρέπει να ζήσει με το φύλο που επέλεξε, από δύο χρόνια σε τρεις μήνες. Ακολούθως, έδινε περιθώριο άλλων τριών μηνών για να σκεφτεί και να ανακαλέσει, αν το επιθυμεί, την απόφασή του. Τέλος, η ηλικία από την οποία θα μπορούσε να εκδοθεί το πιστοποιητικό μειωνόταν από τα 18 στα 16 έτη.

Η αντιπαράθεση δίχασε τη Σκωτία με αφορμή και την υπόθεση τρανς-γυναίκας βιαστή και την μετακίνησή της σε γυναικείες φυλακές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ