Στην 11η Περιφέρεια της Νέας Υόρκης η Ρεπουμπλικανή υποψήφια Νικόλ Μαλιωτάκη «σάρωσε» στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου εξασφαλίζοντας στα 40 της χρόνια μια θέση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Είναι η πρώτη φορά που εκλέγεται στο Κογκρέσο και η χαρά της είναι απερίγραπτη. Όταν «κλείδωσε» η νίκη της έπεσε κλαίγοντας στην αγκαλιά του ηλικιωμένου πατέρα της που έσπευσε να της ευχηθεί με μάσκα και μπαστούνι, προσφέροντας της συγκινημένος ένα μπουκέτο λουλούδια. Βαθιά συγκινημένη ήταν και η μητέρα της που έφυγε από την Κούβα του Φιντέλ Κάστρο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Λίγα 24ωρα μετά την εκλογή της, η νέα βουλευτής μιλάει στο iefimerida για το αμερικανικό όνειρο της δικής της οικογένειας που θέλει να παλέψει για να μείνει ζωντανό.
«Ο πατέρας μου κατάγεται από τη Σητεία της Κρήτης. Οι γονείς μου ήρθαν στις Ηνωμένες πολιτείες ως φτωχοί μετανάστες προς αναζήτησή ευκαιριών και ελευθερίας. Πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το αμερικανικό όνειρο και για τις μελλοντικές γενιές. Νιώθω ευγνώμων που το βράδυ των εκλογών είχα και τους δυο γονείς μου στο πλάι μου» λέει η 40χρονης πολιτικός που με κάθε ευκαιρία επισκέπτεται την πατρίδα του πατέρα της . «Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ πολλές φορές την Ελλάδα. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη μου ήταν πέρυσι ως μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολλά μέλη του Ελληνικού κοινοβουλίου καθώς και με άλλους εκλεγμένους αξιωματούχους Ελληνικής καταγωγής από όλο τον κόσμο».
«Θα βοηθήσω τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις»
Στην μέχρι τώρα πορεία της, όπως λέει, έχει δώσει μάχες κατά της Τουρκικής προκλητικότητας και από τη νέα της θέση θα δουλέψει για την ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. « Ανυπομονώ να αναλάβω τα νέα μου καθήκοντα ως μέλος του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και να ενισχύσω τη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ , καθώς και να διασφαλίσω ότι θα είμαι μάχιμη σε θέματα που επηρεάζουν τους Έλληνες εδώ, αλλά και στο εξωτερικό. Μαχητική έχω υπάρξει και όσον αφορά θέματα όπως η τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο, και η κατοχή της Κύπρου. Υποστηρίζω τη συμμαχία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ». Παράλληλα περιγράφει το όραμά της για την Αμερική . «Θέλω να εργαστώ για την αποκατάσταση του νόμου και της τάξης, να ανοίξω ξανά την οικονομία μας μετά την πανδημία του Covid, καθώς και για να διατηρήσω τις ατομικές μας ελευθερίες και να βάλουμε τέλος στον σοσιαλισμό. Είμαι πολύ χαρούμενη και υπερήφανη που εκπροσωπώ την κοινότητά μου και ανυπομονώ για αυτή τη νέα πρόκληση, ώστε να τους εκπροσωπήσω και σε ομοσπονδιακό επίπεδο και να παλέψω για τους εργατικούς, φορολογούμενους πολίτες της κοινότητας αλλά και της χώρας μου».
«Να καταμετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι»
Για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και την δικαστική «επίθεση» του Ντόναλντ Τράμπ, η Νικόλ Μαλιωτάκη επισημαίνει ότι πρέπει να καταμετρηθούν μόνο τα νόμιμα ψηφοδέλτια. «Υπάρχουν πολλά εκκρεμή ψηφοδέλτια που υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά λόγω της πανδημίας του Covid και αυτό καθιστούσε πιο δύσκολη τη γρήγορη καταμέτρηση των ψήφων, ενώ καθορίζει την εγκυρότητα κάθε ψηφοφορίας. Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τα θεμέλια της δημοκρατίας μας και αυτό απαιτεί να διασφαλιστεί ότι θα μετρηθούν μόνο τα νόμιμα ψηφοδέλτια.» Η δυναμική πολιτικός δούλεψε από τα 16 της χρόνια σε προεκλογικές εκστρατείες, υπήρξε σύμβουλος του κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι και ως τώρα ήταν πολιτειακή βουλευτής με ισχυρό σύμμαχο την Ελληνική κοινότητα στην περιφέρειά της το Brooclyn και το Staten Island . Το Νοέμβριο του 2007 , στα 37 της χρόνια διεκδίκησε τη θέση της Δημάρχου Νέας Υόρκης αλλά ηττήθηκε από τον Μπιλ Ντε Μπλάσιο ο οποίος επανεξελέγη. Στη μάχη της για το Κογκρέσο είχε την προσωπική υποστήριξη του Ντόναλντ Τράμπ ο οποίος είχε γράψει στο twitter πως την χρειαζόταν για να κερδίσει τον αντίπαλό της Μάξ Ρόουζ . Η κ. Μαλλιωτάκη είναι ενεργό μέλος της Ελληνοαμερικανικής κοινότητας και δίνει ανελλιπώς το παρόν σε εκδηλώσεις της ομογένειας.