Η Μογγολία αντιμετωπίζει τον χειρότερο χειμώνα των τελευταίων 50 χρόνων, ο οποίος έχει προκαλέσει συναγερμό, καθώς εξαιτίας των πολικών συνθηκών, έχουν πεθάνει πάνω από 4,7 εκατομμύρια ζώα!
Σε κίνδυνο μάλιστα είναι και οι πολίτες της χώρας, όπως τονίζει η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού, καθώς o πολικός χειμώνας «επιβαρύνει τον οργανισμό και επηρεάζει την διαθεσιμότητα τροφίμων».
Ο παγετώνας στη χώρα, είναι γνωστός και ως dzud (καταστροφή σε στέπα) και τον χαρακτηρίζει η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και η έντονη χιονόπτωση με πάγο, που καλύπτει τις περιοχές βοσκής, εμποδίζοντας τα ζώα να έχουν πρόσβαση σε τροφή.
Η Μογγολία έχει 300.000 νομάδες που ζουν από την κτηνοτροφία, με το μέγεθος της καταστροφής να είναι ανυπολόγιστο για την χώρα της κεντρικής Ασίας.
«Οι άνθρωποι εκείνοι που εξαρτώνται πλήρως από το ζωικό τους κεφάλαιο για να επιβιώσουν, έχουν γίνει άποροι μέσα σε λίγους μόνο μήνες», δήλωσε στο CNN ο Αλεξάντερ Ματέου, Περιφερειακός Διευθυντής της IFRC για την Ασία-Ειρηνικό.
«Μερικοί από αυτούς δεν είναι πλέον σε θέση να τραφούν ή να θερμάνουν τα σπίτια τους» πρόσθεσε.
Μογγολία: Το φαινόμενα dzud αφήνει 7.000 οικογένειες χωρίς τροφή
Σύμφωνα με τον οργανισμό, από τον Νοέμβριο, τουλάχιστον 2.250 οικογένειες κτηνοτρόφων έχουν χάσει πάνω από το 70% των ζώων τους, ενώ περισσότερες από 7.000 οικογένειες δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε επαρκή τροφή.
Το «dzud» έχει επηρεάσει τα τρία τέταρτα της χώρας, αλλά οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν, παρά το ότι ημερολογιακά η χώρα έχει μπει στην άνοιξη.
«Τώρα ήρθε η άνοιξη, αλλά ο χειμώνας σέρνεται στη Μογγολία, υπάρχει ακόμα χιόνι στο έδαφος και τα ζώα εξακολουθούν να πεθαίνουν», τονίζει ο Ματέου, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας έχει ήδη κηρύξει κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τον περασμένο μήνα ως τις 15 Μαΐου.
Το «dzud» είχε καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τους βοσκούς και προκάλεσε διακοπές στα ταξίδια, το εμπόριο και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση για πολλούς πολίτες, ειδικά εκείνους που ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Η Μογγολία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, με τις μέσες θερμοκρασίες του αέρα να αυξάνονται κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ .