Η μετάλλαξη Ομικρον κυριαρχεί: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας -Ξεπέρασαν τα 1,44 εκατ. - iefimerida.gr

Η μετάλλαξη Ομικρον κυριαρχεί: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας -Ξεπέρασαν τα 1,44 εκατ.

Aνδρας με μάσκα για τον κορωνοϊό περπατά στο Λονδίνο
Aνδρας με μάσκα για τον κορωνοϊό περπατά στο Λονδίνο / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε νέο ιστορικό υψηλό εκτοξεύτηκαν τη Δευτέρα τα νέα, ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με δεδομένα του πανεπιστημίου Johns Hopkins και της υπηρεσίας Our World in Data, ωστόσο ο αριθμός των θανάτων δεν ακολουθεί την ίδια ανοδική τροχιά έως τώρα.

Σαρώνει η μετάλλαξη Ομικρον παγκοσμίως

Ο αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων περιστατικών ξεπέρασε τα 1,44 εκατομμύρια, καθώς δεκάδες χώρες ανά τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με την ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή Όμικρον. Η μοναδική φορά που είχαν διαπιστωθεί περισσότερα κρούσματα ήταν τον περσινό Δεκέμβριο, όταν η Τουρκία προσέθεσε ξαφνικά μεγάλο αριθμό προγενέστερων θετικών δειγμάτων, αφού έως τότε επί μήνες καταχωρούσε μόνο συμπτωματικούς ασθενείς, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ιστορικό υψηλό βρέθηκε χθες και ο κυλιόμενος μέσος όρος επταημέρου, δείκτης ο οποίος επιτρέπει στους επιστήμονες να παρακολουθούν την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων χωρίς να επηρεάζονται από στρεβλώσεις που μπορεί να προκαλέσουν ημέρες συναθροίσεων, όπως η παραμονή των Χριστουγέννων.

Τι δείχνουν τα ποσοστά των κρουσμάτων παγκοσμίως

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα ο μέσος όρος επταημέρου ξεπέρασε τα 840.000 κρούσματα, τη στιγμή που μία εβδομάδα νωρίτερα είχε διαμορφωθεί στις 686.000 και στις αρχές Δεκεμβρίου μετα βίας υπερέβαινε τις 578.000.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις ότι το κύμα της Όμικρον θα συνοδευτεί από μεγάλη διασπορά και μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες τα κρούσματα έχουν υπερτριπλασιαστεί από την 1η Δεκεμβρίου και πλησιάζουν το ρεκόρ που χρονολογείται από τις αρχές του έτους, όπως φαίνεται στα στοιχεία του Our World in Data. Στην Κίνα, η οποία παραμένει εν πολλοίς κλειστή προς τον υπόλοιπο κόσμο όσον αφορά τα ταξίδια, τα τοπικά συμπτωματικά κρούσματα αυξήθηκαν για τέταρτη διαδοχική μέρα τη Δευτέρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Παρά την ευρεία διασπορά του κορονοϊού όμως, ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται στην Covid-19 δεν έχει αυξηθεί και παραμένει χαμηλότερος συγκριτικά με προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Όμικρον γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς η κυρίαρχη

Ενώ η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι η Όμικρον γίνεται με ταχύτατους ρυθμούς η κυρίαρχη παραλλαγή στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες, από τα μέσα Οκτωβρίου ο κυλιόμενος 7ήμερος μέσος όρος θανάτων παγκοσμίως κινείται γύρω από τις 7.000 απώλειες ανά ημέρα, δίχως να παρατηρούνται ιδιαίτερα μεγάλες διακυμάνσεις.

Από την 1η Οκτωβρίου έως χθες, διάστημα σχεδόν τριών μηνών, ο 7ήμερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα ξεπέρασε τις 8.000 μόνο στις 5 Δεκεμβρίου, ενώ έκτοτε κινείται σχεδόν αδιάλειπτα πτωτικά, φτάνοντας χθες στις 6,43 χιλιάδες - αριθμός που αντιστοιχεί σε 0,82 απώλειες ανά εκατομμύριο.

Καλύτερη η εικόνα στους θανάτους

Σε γενικές γραμμές η αύξηση των θανάτων έχει μία μικρή χρονική διαφορά από την αύξηση των κρουσμάτων, όμως το χάσμα σε σχέση με προηγούμενα κύματα είναι εμφανές για την ώρα. Τον Απρίλιο, όταν η παραλλαγή Δέλτα εξαπλωνόταν σε πολλές χώρες, ο επταήμερος μέσος όρος θανάτων κυμαινόταν μεταξύ 11.000 και 13.000 ανά ημέρα. Κατά το κύμα του προηγούμενου χειμώνα, δηλαδή τον Δεκέμβριο 2020 και τον Ιανουάριο 2021, έχει ξεπεράσει ακόμα και τις 14.000 απώλειες.

Πρόσφατες μελέτες στη Νότια Αφρική και στο Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από μικρότερη νοσηρότητα σε σύγκριση με τη Δέλτα, οδηγώντας σε λιγότερες περιπτώσεις που χρήζουν νοσηλείας. Παρά ταύτα, κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού, καθώς ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων μπορεί εν τέλει να οδηγήσει σε επιβάρυνση των εθνικών συστημάτων υγείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ