Η εποχή της Ανγκελα Μέρκελ οδεύει προς το τέλος της. Μια ασυνήθιστη διαδρομή για μια πολιτικό που μεγάλωσε, σπούδασε και εργάστηκε στην Ανατολική Γερμανία.
Μπήκε μετά την Πτώση του Τείχους στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα για να φτάσει στα ύψιστα αξιώματα και να γίνει η πρώτη γυναίκα καγκελάριος της χώρας.
Οπως αναφέρει η DW η Ανγκελα Μερκελ μέχρι την ημέρα των εκλογών θα βρίσκεται συνολικά 5.787 ημέρες (και νύχτες) στο αξίωμα αυτό. Ένα εντυπωσιακό νούμερο που πλησιάζει το ρεκόρ του πολιτικού της μέντορα, του Χέλμουτ Κολ, ο οποίος παρέμεινε καγκελάριος επί 5.870 ημέρες, 16 χρόνια και 4 εβδομάδες. Σε περίπτωση μάλιστα που ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης αποδειχθεί δύσκολος, υπάρχει περίπτωση η Μέρκελ να φτάσει, ακόμη και να σπάσει το ρεκόρ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραμείνει στη θέση της μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
Κάτι που η ίδια απεύχεται. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα σε αποχαιρετιστήρια συνάντησή της με τον πρόεδρο Μακρόν στο Παρίσι τόνισε ότι αυτή τη φορά στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα ο σχηματισμός κυβέρνησης. 171 ημέρες διήρκεσε μετά τις προηγούμενες εκλογές το 2017, ένα ρεκόρ στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Αιτία η άρνηση του αρχηγού των Φιλελευθέρων Κρίστιαν Λίντνερ την τελευταία στιγμή να συμμετάσχει σε συνασπισμό με τους Πρασίνους. Για το Παρίσι αυτή η καθυστέρηση καταγράφηκε από τον πρόεδρο Μακρόν με αδημονία.
Ο Μακρόν είναι ο τελευταίος Γάλλος πρόεδρος με τον οποίο συνεργάστηκε στενά η Μέρκελ. Προηγήθηκαν άλλοι τρεις: Ο Φρανσουά Ολάντ, ο Νικολά Σαρκοζί και ο Ζακ Σιράκ, ο οποίος θα μείνει στην ιστορία για το πρώτο χειροφίλημα. Με άλλους τέσσερις Αμερικανούς προέδρους συνεργάστηκε η Μέρκελ κατά τη θητεία της. Αμέσως μετά την εκλογική της νίκη το 2005 προσπάθησε με τον Τζορτζ Μπους τζούνιορ να «διορθώσει» τις φθορές που προκάλεσε στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις η άρνηση του προκατόχου της, Γκέρχαρντ Σρέντερ, να συμμετάσχει στον πόλεμο κατά του Ιράκ.
Με τον Μπάρακ Ομπάμα δεν ήταν «έρωτας με την πρώτη ματιά». Αλλά ο επικεφαλής σύμβουλός του, ο Μπεν Ρόουντς, θρυλείται ότι είδε τα μάτια της Μέρκελ να βουρκώνουν, όταν το 2016, στο τέλος της θητείας του, ο Ομπάμα ήρθε στο Βερολίνο για να την αποχαιρετήσει.Με τον διάδοχό του, τον Ντόναλντ Τραμπ, οι σχέσεις της ήταν αισθητά παγωμένες. Μετά τη νίκη Μπάιντεν ο Αμερικανός πρόεδρος προσκάλεσε στο Λευκό Οίκο την απερχόμενη καγκελάριο ως πρώτη αρχηγό κράτους και κυβέρνησης της Ευρώπης.
Το γραφείο της Μέρκελ στην καγκελαρία απέχει από τις Βρυξέλλες 648 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή. Δεν υπάρχει διαδρομή που να έχει κάνει περισσότερο σε αυτά τα 16 χρόνια. Υπολογίζεται πάνω από 100 φορές για διάφορες συναντήσεις της ΕΕ. Στις ΗΠΑ ήταν 23 φορές, στην Ρωσία 20, στην Κίνα 13. Και φυσικά επισκέφθηκε χώρες που δεν είχε ξαναπατήσει Γερμανός καγκελάριος, όπως Κολομβία, Αγκόλα, Γροιλανδία.
Η Μέρκελ και οι έλληνες πρωθυπουργοί
Η Άγκελα Μέρκελ επισκέφθηκε την Ελλάδα 4 φορές, τον Απρίλιο του 2007, τον Οκτώβριο του 2012, τον Απρίλιο του 20014 και τον Ιανουάριο του 2019. Αλλά κατά την μακρά θητεία της πέρασαν πολλοί πρωθυπουργοί από την Ελλάδα, τους περισσότερους γνώρισε και από κοντά κυρίως σε συμβούλια αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, σε επισκέψεις τους στο Βερολίνο αλλά και ιδιωτικά. Αρχής γενομένης από τον Κώστα Καραμανλή και τον Γιώργο Παπανδρέου. Ακολούθησαν η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου και η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παναγιώτη Πικραμένου. Στη συνέχεια ο Αντώνης Σαμαράς, ο Αλέξης Τσίπρας με ένα σύντομο ενδιάμεσο την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου και τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αλλά η Ελλάδα ήταν η χώρα, με την οποία απασχολήθηκε περισσότερο στα δύσκολα χρόνια της χρηματοπιστωτικής κρίσης και στη συνέχεια με το μεταναστευτικό. 2 από τις 4 μεγάλες κρίσεις της θητείας της.
Στο Νούμερο 6 και όχι στον 8ο όροφο
Αριθμοί που εντυπωσιάζουν έχουν αποτυπωθεί και στην εσωτερική πολιτική. Για παράδειγμα, σε σχέση με τους προέδρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, με τους οποίους συνεργάστηκε και ως κυβερνητικός εταίρος, δέκα τον αριθμό, άλλοι γνωστοί, άλλοι άγνωστοι σε ένα μη γερμανικό κοινό.Ματίας Πλάτσεκ, Κουρτ Μπεκ, Φραντς Μιντερφέρινγκ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, Μάρτιν Σουλτς. Μετά την παραίτησή του ανέλαβε το SPD ένα προσωρινό προεδρείο που είχε τρία μέλη και τώρα δύο, την Σάσκια Έσκεν και τον Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς.
Σημειωτέον, εφόσον κάνουμε λόγο για αριθμούς, από τα 16 χρόνια καγκελαρίας τα 12 συγκυβέρνησε με το SPD. Στις εκλογές της Κυριακής ούτε ο επιστήθιός της Άρμιν Λάσετ, αλλά ούτε και ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Όλαφ Σολτς, θέλουν να συγκυβερνήσουν. Τα τελευταία ποσοστά των σφυγμομετρήσεων δίνουν στον Σολτς σταθερό προβάδισμα. Τα Χριστιανικά Κόμματα δεν ξεχνούν ότι το 2013 με υποψήφια και πάλι την Μέρκελ κατέγραψαν το καλύτερο εκλογικό τους αποτέλεσμα, 41,5%. Το χειρότερο ήταν το 1949, στις πρώτες ομοσπονδιακές εκλογές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με ποσοστό 31% και υποψήφιο τον Κόνραντ Αντενάουερ. Στις εκλογές του 2017 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 32,9%, το δεύτερο χειρότερο. Αλλά στην εκλογική της περιφέρεια, Πομερανία-Ρίγκεν, από το 1990 η Μέρκελ εκλέγεται συνεχώς, 8 φορές μέχρι τώρα, και με πολύ καλό αποτέλεσμα.
Και τέλος ο αριθμός 6. Μη πάει ο νους σας στη χημεία, την αστροφυσική, τη βιολογία ή ακόμη και στις τέχνες. Σε αυτό το νούμερο βρίσκεται η ιδιωτική κατοικία της Μέρκελ. Ακόμη και ο δρόμος είναι γνωστός, Αμ Κουπφεργκράμπεν 6, στο κεντρικό Βερολίνο. ΄Ένα διαμέρισμα σε μια όμορφη πολυκατοικία διατηρητέα. Για να μην μαζεύονται παπαράτσι, στο κουδούνι υπάρχει μόνο το όνομα του συζύγου της Γιόαχιμ Ζάουερ. Μετά την εκλογή της το 2005 παραιτήθηκε από το δικαίωμα να κατοικεί στο υπηρεσιακό διαμέρισμα που βρίσκεται στον 8ο όροφο της καγκελαρίας. Εδώ, στον αριθμό 6, έρχεται κάθε μέρα το υπηρεσιακό της αυτοκίνητο και την πηγαίνει στην καγκελαρία. Διάρκεια διαδρομής 10 λεπτά. Για λίγες αριθμητικά εβδομάδες ακόμη.
Πηγή DW / Ειρήνη Αναστασοπούλου (afp/dpa/Reuters/Tagesschau/Le Monde/NYTimes)