Τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης στη Γερμανία διεξάγουν την προεκλογική τους καμπάνια ενόψει των ευρωεκλογών χωρίς την ηγέτιδα που κρατά εδώ και σχεδόν 5.000 μέρες στα χέρια της τιμόνι της κυβέρνησης στο Βερολίνο, την Άνγκελα Μέρκελ.
Μόνον στο φινάλε της καμπάνιας στο Μόναχο και σ’ ένα ραντεβού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας θα δώσει το παρών, κατά τα άλλα τίποτε. Γατί όμως αποστασιοποιείται τόσο πολύ η Μέρκελ από το κόμμα της, από τη στιγμή που απολαμβάνει ακόμη υψηλής δημοτικότητας στη χώρα της και μεγάλης αναγνώρισης στη διεθνή πολιτική σκηνή;
Μερίδα του γερμανικού Τύπου θεωρεί πώς η απουσία της Μέρκελ από την εκστρατεία της CDU και της CSU εξηγείται από ένα μείγμα περιφρόνησης, ανάλυσης των μηχανισμών των ΜΜΕ και μια πράξη πολιτικής ανιδιοτέλειας. Κορυφαία στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών απορούν με τη στάση της κι ακόμη κι εκείνοι που δεν ανήκαν στους θαυμαστές της εμφανίζονται εκνευρισμένοι. Αλλά το θέμα είναι ότι ίσως η Μέρκελ έχει σε ένα βαθμό δίκαιο, αφού μολονότι οι βαρώνοι του κόμματος γνωρίζουν τι της οφείλουν, τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι απέφευγαν να αναφερθούν στο όνομά της σε σημαντικές κομματικές εκδηλώσεις, πράγμα που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση σε μια γιορτή της νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών τον περασμένο μήνα. Ίσως εκεί να πήρε την απόφαση η Μέρκελ να αραιώσει τις εμφανίσεις της σε κομματικές συγκεντρώσεις.
Βαρίδι για τη Μέρκελ η πολιτική της στο προσφυγικό
Η Μέρκελ γνωρίζει ότι πολλά από τα σημαντικά στελέχη των κομμάτων της Χριστιανικής Ένωσης ναι μεν τρέφουν σεβασμό στο πρόσωπό της για όσα έχει κάνει για τη χώρα της, αλλά δεν της συγχωρούν τη στάση που κράτησε στο προσφυγικό, όταν άνοιξε τα σύνορα της Γερμανίας σε ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες το φθινόπωρο του 2015. Τους μήνες που ακολούθησαν η Μέρκελ αντιμετώπισε μεγάλη εχθρότητα κι έκανε υπομονή, αλλά καθώς οδεύει προς τη λήξη της θητείας της στην καγκελαρία δεν έχει πλέον λόγο, εξ’ ου και η περιφρόνηση για την αρνητική στάση απέναντί της.
Η ανάλυση της Μέρκελ για τη συμπεριφορά των ΜΜΕ
Και δεν είναι αυτός ο μόνος λόγος που εξηγεί την αποχή της Μέρκελ. Η καγκελάριος γνωρίζει ότι αν εμφανιζόταν σε πολλές συγκεντρώσεις των Χριστιανοδημοκρατών ενόψει των ευρωεκλογών τα ΜΜΕ δεν θα εστίαζαν στην «καλή χημεία» της με τη διάδοχό της στην ηγεσία του κόμματος, την Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ, ή στο πόσο καλά τα πάει με τον Χριστιανοκοινωνιστή υποψήφιο του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ αλλά κυρίως στις διαφορετικές απόψεις των δύο τελευταίων για τον αγωγό Νord Strema 2, στα σημεία τριβής μεταξύ της Μέρκελ και της ΑΚΚ, όπως αποκαλεί ο γερμανικός Τύπος την διάδοχό της, αναφορικά με το προσφυγικό. Η Μέρκελ έχει δει τι συνέβη με τον προκάτοχό της στην καγκελαρία, τον σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, όταν παραιτήθηκε από την ηγεσία του κόμματος που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της θητείας του στο τιμόνι της κυβέρνησης. Γνωρίζει τι ζημιά μπορούν να προκαλέσουν στο κόμμα οι κοινές εμφανίσεις των επιτελικών τους στελεχών.
Η Μέρκελ αφήνει χώρο στην διάδοχό της
Παράλληλα η Μέρκελ γνωρίζει ότι σε μια τέτοια περίοδο ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών τα ΜΜΕ καραδοκούν για να αναδείξουν σε μείζον θέμα και ως ένδειξη σοβαρής κόντρας την έκφραση δημοσίως διαφορετικών απόψεων επί «επικίνδυνων» ζητημάτων, όπως το προσφυγικό και θέλει πάση θυσία να αποφύγει να δώσει μια τέτοια εντύπωση με την ΑΚΚ. Η Μέρκελ την είχε προωθήσει ως διάδοχό της στην προεδρία της CDU και χάρηκε όταν εκείνη επικράτησε στη μάχη με τον Φρίντριχ Μερτς. Και δείχνει κατανόηση ότι εκφράζει τώρα άλλη γνώμη η ΑΚΚ στο προσφυγικό, εξηγώντας την ως κίνηση στρατηγικής. Κι αυτός είναι, σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, ο τρίτος λόγος που η Μέρκελ απέχει συνειδητά από το προσκήνιο της καμπάνιας: για να μην επισκιάζει με το ειδικό της βάρος την Κραμπ Καρενμπάουερ.