Η Μαρία Ρέσα σαν την «κραυγή» του Μουνκ -Η αντίδραση της δημοσιογράφου που πήρε το Νόμπελ Ειρήνης [εικόνα] - iefimerida.gr

Η Μαρία Ρέσα σαν την «κραυγή» του Μουνκ -Η αντίδραση της δημοσιογράφου που πήρε το Νόμπελ Ειρήνης [εικόνα]

Μαρία Ρεσα, ως «κραυγη» του Μουνκ
Η Μαρία Ρεσα, ως «κραυγη» του Μουνκ, μετά τη βράβευσή της, φωτογραφία AFP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ακόμα σαστισμένη που κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης δηλώνει η δημοσιογράφος Μαρία Ρεσά.

Σε βαθμό που να μιμείται την περίφημη φιγούρα του πίνακα "Η κραυγή", Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες συνέκρινε σήμερα το βραβείο με ένα «ακτινοβόλο φως» για όλους τους δημοσιογράφους.

«Ω Θεέ μου, όχι, ποτέ, ποτέ» ξεκαρδίστηκε στα γέλια η 58χρονη δημοσιογράφος, συνιδρύτρια του ενημερωτικού ιστότοπου Rappler, όταν το AFP τη ρώτησε αν περίμενε να κερδίσει το Νόμπελ που θα της απονεμηθεί σήμερα. «Από τη στιγμή που μου το είπαν μέχρι σήμερα… Ξέρετε αυτό τον πίνακα 'Η κραυγή';» είπε βγάζοντας μια μεγάλη κραυγή και φέρνοντας τα χέρια στο πρόσωπό της όπως το πρόσωπο που απεικονίζεται στον πίνακα του Νορβηγού ζωγράφου Έντβαρντ Μουνκ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ρεσα
H Mαρία Ρεσα ως «κραυγή» του Μουνκ

Η Μαρία Ρέσα τιμήθηκε με Νόμπελ στις αρχές Οκτωβρίου από κοινού με τον Ρώσο Ντμίτρι Μουράτοφ, διευθυντή της ανεξάρτητης εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα, για τη μάχη τους για την «προστασία της ελευθερίας της έκφρασης».

Οι δύο ερευνητικοί δημοσιογράφοι, υπό την πίεση των αρχών των χωρών τους, αναμένεται να λάβουν το περίβλεπτο βραβείο σήμερα στη διάρκεια μιας τελετής με περιορισμένη σύνθεση στο δημαρχείο του Όσλο. «Αυτό το φως του Νόμπελ είναι εκτυφλωτικό», υπογράμμισε η Ρέσα. «Δεν υπάρχει πιο ακτινοβόλο φως».

Και ο πίνακας του Μουνκ

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
H κραυγη του Μουνκ
H κραυγη του Μουνκ

«(Αυτό το βραβείο) είναι για όλους τους δημοσιογράφους σε όλο τον κόσμο. Βλέπουμε την υποχώρηση της ποιότητας της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ποιότητας των δημοκρατιών στη διάρκεια αυτής της δεκαετίας», είπε. Υπό τη σκέπη του Rappler, ενός ιστότοπου που είναι πολύ επικριτικός για τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Ροδρίγκο Ντουτέρτε, η Ρέσα αποτελεί αντικείμενο επτά δικαστικών διώξεων στη χώρα της που μπορεί να της κοστίσουν συνολικά, όπως λέει, εκατό χρόνια στη φυλακή.

Καταδικασθείσα για δυσφήμηση πέρυσι αλλά ελεύθερη υπό όρους εν αναμονή της απόφασης επί της έφεσης που έχει καταθέσει, αναγκάστηκε να ζητήσει από τέσσερα δικαστήρια την άδεια να έρθει και να παραλάβει ιδιοχείρως το Νόμπελ. «Δεν ήταν ποτέ επιλογή», απάντησε η δημοσιογράφος, που έχει επίσης την αμερικανική υπηκοότητα, σε ερώτηση αν έχει σκεφθεί να καταφύγει στο εξωτερικό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αν έπρεπε να φύγω κάποια στιγμή όπου (η δουλειά μας) είναι η πιο απαραίτητη, δεν θα ήμουν αυτή που είμαι ή θα ήμουν πολύ πιο αδύναμη απ΄ό,τι πιστεύω πως είμαι», είπε. Προεδρικές εκλογές για την εκλογή του διαδόχου του προέδρου Ντουτέρτε προβλέπεται να διεξαχθούν στις Φιλιππίνες στις 9 Μαΐου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ