Οι Αρχές της Λευκορωσίας εκκένωσαν τον πρόχειρο καταυλισμό στο βασικό μεθοριακό πέρασμα με την Πολωνία, όπου χιλιάδες μετανάστες ζούσαν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες υπό δριμύ ψύχος, σε μια ένδειξη ότι το Μινσκ θέλει να αποκλιμακώσει την κρίση που προκάλεσε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο.
Χθες έχασε τη ζωή του άλλο ένα θύμα της κρίσης - το 13ο από την έναρξή της – ένα νήπιο ενός έτους από τη Συρία, η οικογένεια του οποίου παρέμενε εγκλωβισμένη σε δάσος κοντά στα σύνορα με την Πολωνία επί ενάμιση μήνα.
Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ της Λευκορωσίας ο καταυλισμός κοντά στην Κούζνιτσα της Πολωνίας, όπου οι δυνάμεις της χώρας απωθούσαν τους μετανάστες με δακρυγόνα και αύρες νερού, εκκενώθηκε πλήρως και το μόνο που απέμεινε είναι καλύβες, υπολείμματα αντίσκηνων, εγκαταλελειμένα ρούχα και σβησμένς φωτιές.
Την είδηση επιβεβαίωσε και η μεθοριακή φρουρά της Πολωνίας: «ο καταυλισμός κοντά στο μεθοριακό πέρασμα στο Μπρούζγκι ερημώθηκε. Οι υπηρεσίες της Λευκορωσίας έστειλαν τους ξένους σε κέντρο που απέχει εκατοντάδες μέτρα μακριά». Η Λευκορωσία είχε ή μεταφέρει πάνω από χίλιους μετανάστες την Τετάρτη στην αποθήκη, όπου τους διανεμήθηκαν τρόφιμα, αλλά παραμένει άγνωστο που θα πάνε στη συνέχεια.
Χθες Πέμπτη, εκπρόσωπος του Λουκασένκο υποστήριξε ότι ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης» συζήτησε με την Άνγκελα Μέρκελ τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη μεταφορά 2.000 μεταναστών στη Γερμανία κι ότι η Λευκορωσία συμφώνησε να βοηθήσει στη μεταφορά των άλλων 5.000 που απομένουν στις χώρες προέλευσής τους, κυρίως το Ιράκ και τη Συρία. Ο ίδιος είπε ότι η πρώτη πτήση επαναπατρισμού αναχώρησε χθες από τη Λευκορωσία με 431 Ιρακινούς μετανάστες. Οι εναπομείναντες «αρνήθηκαν κατηγορηματικά να φύγουν, αλλά θα κάνουμε προσπάθειες», πρόσθεσε. Η πτήση αυτή προσγειώθηκε χθες το βράδυ στην Αρμπίλ του Ιράκ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετανάστες από τη Συρία, το Ιράκ κι άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής πλήρωσαν πάνω από 11.000 ευρώ για να ταξιδέψουν στη Λευκορωσία και να έλθουν σε επαφή με διακινητές που θα τους βοηθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Πολλοί εξ’ αυτών έχουν πει ότι δεν σκοπεύουν να γυρίσουν στις πατρίδες τους.
Η Γερμανία δεν επιβεβαίωσε τα περί συμφωνίας με τον Λουκασένκο για ανθρωπιστικό διάδρομο και γερμανικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν χθες κυβερνητικές πηγές διαψεύδοντας την είδηση. Η ΕΕ επιβεβαίωσε ότι μόνον τεχνικές συνομιλίες θα διεξαχθούν με την κυβέρνηση της Λευκορωσίας για τη διαχείριση της επιστροφής των μεταναστών στις πατρίδες τους. Ωστόσο, Ευρωπαίοι πολιτικοί δήλωσαν οργισμένοι με τη Γερμανία και τη Μέρκελ για τις συνομιλίες με τον Λουκασένκο, που δεν έχει μιλήσει με κανέναν ευρωπαίο ηγέτη μετά την περσινή βίαιη καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Ο υπ Εξ της Λιθουανίας, Γκαμπέρλιους Λαντσμπέργκις άσκησε κριτική για τις χωριστές όπως φαίνεται διαπραγματευτικές συνομιλίες «με τον δικτάτορα, τον παράνομο πρόεδρο», τον οποίο δεν έχει αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Λευκορωσίας η ΕΕ μετά τις καταγγελίες για εκτεταμένη καλπονοθεία στις εκλογές του 2020.
Ο βασικός υποστηρικτής του Λουκασένκο, Βλαντίμιρ Πούτιν, επέρριψε στη Δύση την ευθύνη για την μεταναστευτική κρίση αλλά και τους Πολωνούς συνοριοφύλακες για τη χρήση δακρυγόνων κατά των μεταναστών, ανάμεσά τους και παιδιά. Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπ ΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Λευκορωσία να σταματήσει την απόπειρα να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό, απειλώντας το Μινσκ με νέες κυρώσεις.