Από μια κλωστή κρέμεται η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ στη Γαλλία, εν όψει της ψήφισης του σχεδίου προϋπολογισμού για την κοινωνική ασφάλιση.
Στην πιο κρίσιμη στιγμή για την πρωθυπουργία του Μπαρνιέ, η ακροδεξιά ηγέτιδα, Μαρίν Λεπέν απέδωσε τελεσίγραφο και σύμφωνα με το Politico, αν ο Γάλλος πρωθυπουργός δεν υποχωρήσει στις απαιτήσεις της για τον προϋπολογισμό, θα μπορούσε να ανατρέψει την κυβέρνησή του εντός 48 ωρών.
Έτσι, διαμορφώνεται μια κρίσιμη περίοδος για τη Γαλλία, με τον απόηχο να είναι πιθανότατα αισθητός σε όλη την Ευρώπη επισημαίνει το δημοσίευμα. Η χώρα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης και κουβαλάει ένα βουνό χρέους. Η κυβέρνησή της δεν ήταν τόσο εύθραυστη ούτε το κοινοβούλιο της τόσο κατακερματισμένο εδώ και μια γενιά, αναφέρει χαρακτηριστικά το διεθνές μέσο ενημέρωσης.
Στην πίεση ο Μπαρνιέ
Οι βουλευτές θα συγκεντρωθούν, σήμερα, Δευτέρα, στην Εθνοσυνέλευση για να συζητήσουν για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης του επόμενου έτους. Ο Μπαρνιέ, ο οποίος είναι πρωθυπουργός μόλις από τον Σεπτέμβριο, αφού ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, επιδιώκει απεγνωσμένα να περάσει ο προϋπολογισμός για να αποφύγει μια κρίση που θα είναι τόσο πολιτική όσο και οικονομική. Το πρόβλημα για τον Μπαρνιέ είναι ότι η κεντροδεξιά κυβέρνησή του δεν έχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, οπότε θα χρειαστεί τη σιωπηρή υποστήριξη της ακροδεξιάς.
Στόχος του προϋπολογισμού είναι να περιορίσει το ελλείμμα της Γαλλίας, το οποίο προβλέπεται να φθάσει το 6,1% του μεγέθους της οικονομίας της, φέτος. Ο Μπαρνιέ είχε αρχικά σχεδιάσει περικοπές δαπανών ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ και 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε αυξήσεις φόρων, αλλά έχει ήδη αναγκαστεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις σε αυτούς τους αριθμούς.
Η Λεπέν και το κόμμα της, ο Εθνικός Συναγερμός έχουν υποβάλει έναν ολοένα και αυξανόμενο κατάλογο αιτημάτων που αναμένουν να ικανοποιήσει ο Μπαρνιέ με αντάλλαγμα τη συναίνεσή τους στην Εθνοσυνέλευση. Το κόμμα έχει απαριθμήσει μια σειρά από πολιτικές που, όπως λέει, θα οδηγήσουν αυτόματα σε ψήφο δυσπιστίας αν δεν συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό.
Η Λεπέν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP την Κυριακή ότι η κυβέρνηση «τερμάτισε τη συζήτηση», προσθέτοντας: «Υπάρχει πιθανότητα να επισύρουμε τις συνέπειες αυτής της εξαιρετικά στενόμυαλης και σεχταριστικής συμπεριφοράς».
Τα δύο σενάρια
Ο Μπαρνιέ έχει δύο επιλογές στο τραπέζι για να περάσει τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης - και οι δύο απαιτούν τη συναίνεση του Εθνικού Συναγερμού.
Η πρώτη είναι η παραδοσιακή κοινοβουλευτική οδός. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το νομοσχέδιο θα τεθεί σε ψηφοφορία- για να κερδίσει, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μπαρνιέ, η οποία υποστηρίζεται από έναν στενό συνασπισμό κεντρώων και συντηρητικών βουλευτών, θα χρειαστεί τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη των βουλευτών του Εθνικού Συναγερμού. Πιθανότατα θα τα κατάφερνε ακόμη και αν οι δυνάμεις της Λεπέν απείχαν αφού βέβαια θα είχαν αποσπάσει αρκετές παραχωρήσεις από τον Μπαρνιέ. Η Λεπέν άφησε σιωπηρά ανοιχτό το παράθυρο, θέτοντας τη Δευτέρα προθεσμία για τις «διορθώσεις» του προϋπολογισμού.
Η δεύτερη επιλογή, την οποία ο Μπαρνιέ δήλωσε ότι είναι «πιθανό» να χρησιμοποιήσει, περιλαμβάνει την παράλειψη της ψηφοφορίας συνολικά. Το γαλλικό σύνταγμα επιτρέπει στην κυβέρνηση να το πράξει, αλλά η κίνηση αυτή επιτρέπει επίσης στα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας - η οποία, αν υποβληθεί, θα τεθεί πιθανότατα σε ψηφοφορία την Τετάρτη. Εάν η πρόταση αυτή περάσει, ο προϋπολογισμός θα απορριφθεί επίσης και η κυβέρνηση θα καταρρεύσει αυτόματα.
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, το οποίο κατέχει περίπου το ένα τρίτο των εδρών στην Εθνοσυνέλευση, έχει ήδη υποσχεθεί να καταθέσει πρόταση για την ανατροπή της κυβέρνησης. Αν η ακροδεξιά προσχωρήσει σε αυτό, όλα θα τελειώσουν για την κυβέρνηση Μπαρνιέ, υπογραμμίζει το Politico.
Αν ο Μπαρνιέ επιλέξει τη δεύτερη οδό, μπορεί μόνο να ελπίζει ότι η Λεπέν θα κάνει πίσω για να μην βυθιστεί η χώρα σε οικονομικό χάος.
Αλλά η επίσημη θέση του Εθνικού Συναγερμού, προς το παρόν, είναι ότι δεν θα υποχωρήσει αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους . «Έχουμε ακόμα ζητήματα [με τον προϋπολογισμό]… [Ο Μπαρνιέ] έχει περιθώριο μέχρι τη Δευτέρα», δήλωσε η Λεπέν στη Le Monde την Πέμπτη.
Τα παζάρια για τον προϋπολογισμό της κοινωνικής ασφάλισης
Εν τω μεταξύ, ο κατάλογος των επιθυμιών έχει διευρυνθεί τις τελευταίες ημέρες. Ο Εθνικός Συναγερμός ζητά από την κυβέρνηση να καταργήσει μια αύξηση του φόρου στην ηλεκτρική ενέργεια, να εγκαταλείψει μια προγραμματισμένη αναβολή στην ετήσια προσαρμογή του πληθωρισμού για τις συντάξεις, να διατηρήσει τις απαλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές για τους χαμηλούς μισθούς, να καταργηθούν οι προγραμματισμένες περικοπές στις αποζημιώσεις στα συνταγογραφούμενα φάρμακα, να «μειώσει δραστικά» την πρόσβαση στην κρατικά χρηματοδοτούμενη υγειονομική περίθαλψη για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά και «να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες μια μείωση της συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Μπαρνιέ έχει αρχίσει να υποχωρεί, κάνοντας στροφή στα σχέδιά του για τους φόρους στην ηλεκτρική ενέργεια και συμφωνώντας να διατηρηθούν οι απαλλαγές από τις εργοδοτικές εισφορές. Προσπάθησε επίσης να σαγηνεύσει την ακροδεξιά σε συνέντευξή του στη συντηρητική εφημερίδα Le Figaro με επιπλέον υποσχέσεις, όπως ο περιορισμός της δυνατότητας πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη ατόμων χωρίς έγγραφα. Ο Μπαρνιέ ισχυρίζεται ότι τίποτα από όλα αυτά δεν αποσκοπούσε στο να πείσει τη Λεπέν, αλλά αντίθετα ήταν μια προσπάθεια για συναίνεση με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Parisien που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, ο υπουργός Προϋπολογισμού, Λοράν Σαιν-Μαρτέν έκλεισε φαινομενικά την πόρτα σε τυχόν παραχωρήσεις της τελευταίας στιγμής.
«Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εγγυηθούμε την αποκατάσταση των κρατικών οικονομικών αν προχωρήσουμε σε περισσότερες παραχωρήσεις από όσες έχουμε ήδη κάνει», είπε. «Ο συμβιβασμός δεν είναι εκβιασμός, δεν μπορούν να υπάρχουν τελεσίγραφα».
Σε απάντηση, ο πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, Ζορντάν Μπαρντελά κατηγόρησε από το Χ την κυβέρνηση για «πείσμα» και και ότι «κινδυνεύει» να ανατραπεί «τερματίζοντας τις διαπραγματεύσεις».
Ακόμα και αν επιβιώσει αυτή την εβδομάδα ο Μπαρνιέ, τονίζει το Politico, o κίνδυνος δεν θα έχει παρέλθει. Αργότερα αυτόν τον μήνα, αν το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση περάσει, οι βουλευτές θα συζητήσουν τον συνολικό κρατικό προϋπολογισμό για το επόμενο έτος, γεγονός που θα εκθέσει και πάλι τον πρωθυπουργό σε πιθανή ψήφο δυσπιστίας και αναπόφευκτα σε ένα άλλο σύνολο απαιτήσεων από τον Εθνικό Συναγερμό που θα τον βάλει σε νέο γύρο πίεσης.