Τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για τους λάτρεις του καφέ: Η κλιματική αλλαγή θα δυσχεραίνει όλο και περισσότερο την καλλιέργεια καφέ, ποικιλίας Arabica, τα επόμενα χρόνια.
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό, Plos One, έγινε για να διαπιστωθεί πώς θα αλλάξουν οι συνθήκες της καλλιέργειας καφέ έως το 2050 βάση των προβλέψεων πολλών κλιματικών μοντέλων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι καλλιέργειες καφέ θα παρουσιάσουν «δραματική πτώση της απόδοσης τους» στις χώρες και τις περιοχές που παράγουν καφέ έως το 2050, εξ αιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Για παράδειγμα, ο καφές Arabica, που χρησιμοποιείται από τεράστιες αλυσίδες καφέ, όπως τα Starbucks και άλλες, είναι ήδη μία ποικιλία που απαιτεί πολύ ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες για να αναπτυχθεί.
Αυτή τη στιγμή, οι πιο κατάλληλες περιοχές στον πλανήτη για την καλλιέργεια καφέ είναι η Κεντρική και Νότια Αφρική, κυρίως η Βραζιλία, καθώς και η Κεντρική και Δυτική Αφρική, καθώς και κάποια μέρη στη Νότια και τη Νοτιοανατολική Ασία.
Διαβάστε πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον καφέ, στο αναλυτικό ρεπορτάζ του economistas.gr.