Ερευνα: Η κλιματική αλλαγή έκανε πιο ισχυρό κατά 10% τον τυφώνα Ελεν - iefimerida.gr

Ερευνα: Η κλιματική αλλαγή έκανε πιο ισχυρό κατά 10% τον τυφώνα Ελεν

Άνδρας μέσα σε πλημμυρισμένα νερά
Φωτογραφία: Getty Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κλιματική αλλαγή αύξησε τις βροχοπτώσεις του καταστροφικού τυφώνα Ελεν κατά περίπου 10% και ενίσχυσε τους ανέμους του κατά περίπου 11%, είπαν οι επιστήμονες σε μια νέα μελέτη που κυκλοφόρησε, λίγο πριν ο κυκλώνας Μίλτον φτάσει τις ακτές της Φλόριντα.

Το κλίμα αύξησε τις ταχύτητες του ανέμου του τυφώνα κατά περίπου 13 μίλια την ώρα (20,92 χιλιόμετρα την ώρα). Παράλληλα, άλλαξε τις θερμοκρασίες της θάλασσας κατά 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο τυφώνας Helene και οι καταιγίδες στην περιοχή ούτως ή άλλως ενισχύθηκαν από το γεγονός ότι ο αέρας είναι θερμότερος και μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία, πράγμα που σήμαινε ότι οι βροχοπτώσεις ήταν ακόμη υψηλότερες», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Μπεν Κλαρκ που συμμετείχε στην μελέτη για το κλίμα στο Imperial College του Λονδίνου. «Ο Μίλτον πιθανότατα θα είναι παρόμοιος» σημειώνει.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι η συνεχιζόμενη καύση ορυκτών καυσίμων θα οδηγήσει σε περισσότερους τυφώνες όπως η Helene, με «ασύλληπτες» πλημμύρες και στην ενδοχώρα, όχι μόνο στις ακτές. Πολλοί από αυτούς που πέθαναν στο Helene έπεσαν θύματα τεράστιων πλημμυρών στην ενδοχώρα και όχι ισχυρών ανέμων.

Ο τυφώνας Ελεν χτύπησε με ταχύτητα 225 χλμ

Η Helene έφτασε στη Φλόριντα με ρεκόρ καταιγίδας ύψους 4,57 μέτρα και καταστροφικούς ανέμους που έφτασαν τα 225,31 χιλιόμετρα την ώρα, χτυπώντας τη Τζόρτζια, τις Βόρεια και Νότια Καρολίνα, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Αποδεκάτισε απομακρυσμένες πόλεις σε όλη την Απαλάχια, άφησε εκατομμύρια χωρίς ρεύμα, υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και προμήθειες και σκότωσε πάνω από 230 ανθρώπους. Τα συνεργεία έρευνας τις επόμενες ημέρες συνέχισαν να αναζητούν πτώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Helene ήταν ο πιο θανατηφόρος τυφώνας που έπληξε την ηπειρωτική χώρα των ΗΠΑ από την Κατρίνα το 2005, ρίχνοντας πάνω από 40 τρισεκατομμύρια γαλόνια βροχής - μια άνευ προηγουμένου ποσότητα νερού - στην περιοχή, εκτιμούν οι μετεωρολόγοι. Αυτές οι βροχοπτώσεις θα ήταν πολύ λιγότερο έντονες αν οι άνθρωποι δεν είχαν θερμάνει το κλίμα, σύμφωνα με το WWA, μια διεθνή συνεργασία επιστημόνων που εκτελεί γρήγορες μελέτες απόδοσης του κλίματος.

Μια ξεχωριστή ανάλυση της Helene την περασμένη εβδομάδα από επιστήμονες του Τμήματος Ενέργειας Lawrence Berkeley National Lab διαπίστωσε ότι η κλιματική αλλαγή προκάλεσε 50% περισσότερες βροχοπτώσεις σε ορισμένες περιοχές της Τζόρτζια και της Βόρειας και Νότιας Καρολίνας, καθώς και ότι η παρατηρούμενη βροχόπτωση ήταν «έως και 20 φορές πιο πιθανή σε αυτές τις περιοχές λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη». Αυτή η μελέτη δεν είχε αξιολογηθεί από ομοτίμους, αλλά χρησιμοποίησε μια μέθοδο που δημοσιεύτηκε σε μια μελέτη για τον τυφώνα Χάρβεϊ.

Ο Kim Cobb, διευθυντής του Ινστιτούτου στο Brown for Environment and Society, δεν συμμετείχε σε καμία από τις δύο μελέτες. Είπε ότι υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με το πόσο ακριβώς η κλιματική αλλαγή υπερτροφοδοτεί καταιγίδες όπως η Helene, αλλά «ξέρουμε ότι αυξάνει τη δύναμη και την καταστροφή αυτών των καταιγίδων».

Είπε ωστόσο ότι η Helene και ο Milton θα πρέπει να χρησιμεύσουν «ως κλήση αφύπνισης» για ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, σχεδιασμό ανθεκτικότητας και αυξημένη χρήση ορυκτών καυσίμων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Στο μέλλον, η πρόσθετη θέρμανση που γνωρίζουμε ότι θα συμβεί τα επόμενα 10 ή 20 χρόνια θα επιδεινώσει ακόμη και τα στατιστικά στοιχεία των τυφώνων. Θα σπάσουμε νέα ρεκόρ» εκτιμά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ τυφώνας κλιματική αλλαγή έρευνα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ