Νέα lockdown επέβαλε η Κίνα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19 μεταξύ άλλων και σε μια πόλη, όπου οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής iPhone στον κόσμο, συγκρούστηκαν με την αστυνομία προ ημερών καθώς τα κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψαν νέο ρεκόρ.
Η εθνική επιτροπή υγείας της Κίνας κατέγραψε 32.943 νέα κρούσματα, υψηλότερος αριθμός από την έναρξη της πανδημίας στην Ουχάν στα τέλη του 2019. Την προηγουμένη, γινόταν λόγος για 31.454 κρούσματα συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «εισαγόμενων» περιπτώσεων, δηλαδή μολύνσεων που εντοπίζονται σε ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας.
Αν και δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 - επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.232 νεκρούς επί συνόλου 300.619 μολύνσεων με συμπτώματα – η κυβέρνηση απάντησε εντείνοντας τα περιοριστικά μέτρα σε διάφορες πόλεις, μεταξύ των οποίων το Πεκίνο, η Σαγκάη και η Γκουανγκζού και διέταξε τη διενέργεια μαζικών διαγνωστικών τεστ.
Σε lockdown έξι εκατομμύρια κάτοικοι πόλης στην κεντρική Κίνα
Στη Ζενγκζού της κεντρικής επαρχίας Χενάν της Κίνας, όπου σημειώθηκαν επεισόδια την Τρίτη και την Τετάρτη μεταξύ της αστυνομίας και εργαζόμενων στο εργοστάσιο της Foxconn που κατασκευάζει iPhones, οι Αρχές ανακοίνωσαν πενθήμερο lockdown για τα περίπου έξι εκατομμύρια των κατοίκων τους, που υποχρεούνται να μένουν στα σπίτια τους και να υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ PCR.
Ένας εργαζόμενος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι διαμαρτυρίες άρχισαν με αφορμή μια διαμάχη σχετικά με τα υπεσχημένα μπόνους στο εργοστάσιο της Foxconn και τις «χαοτικές» συνθήκες διαβίωσης.
Η Foxconn, ιδιοκτήτρια του εργοστασίου, το οποίο απασχολεί περίπου 200.000 άτομα στη Ζενγκζού προσπαθεί απεγνωσμένα να συνεχίσει τη λειτουργία του, αφότου αναγκάστηκε να εφαρμόσει το λεγόμενο σύστημα του «κλειστού κυκλώματος» -με άλλα λόγια οι εργάτες ζουν απομονωμένοι, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη - εξαιτίας λιγοστών κρουσμάτων του κορωνοϊού κι αφού προσέλαβε νέους εργάτες από όλη τη χώρα για να αντικαταστήσουν τους χιλιάδες που αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι τον περασμένο μήνα. Οι εργαζόμενοι είπαν ότι οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν αφού η εταιρεία άλλαξε τους όρους της αμοιβής τους.
Πολλοί εργαζόμενοι αποδέχθηκαν αποζημιώσεις από την εταιρεία και επέστρεψαν χθες στα σπίτια τους. Η Foxconn ζήτησε συγνώμη χθες για αυτό που αποκάλεσε «λάθος στο σύστημα Η/Υ», λόγω του οποίου δεν υπολογίστηκε σωστά η μισθοδοσία των νέων υπαλλήλων και υποσχέθηκε ότι οι μισθοί θα είναι ίδιοι με εκείνους που αναφέρονταν στις διαφημίσεις για προσλήψεις.
Υπό πίεση ο Σι Τζινπίνγκ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων
Η αυστηρή εφαρμογή της πολιτικής μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19 της Κίνας εδώ και σχεδόν τρία χρόνια έχει επιβαρύνει την οικονομία της και έχει προκαλέσει απογοήτευση στον πληθυσμό. Στις 11 Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συντομεύσει τις καραντίνες και θα χαλαρώσει τους άλλους περιορισμούς, σε μια κίνηση που φαίνεται ότι αποσκοπεί στην άμβλυνση των οικονομικών πιέσεων και την εκτόνωση της δημόσιας δυσαρέσκειας.
Η εκρηκτική κατάσταση συνιστά σοβαρή δοκιμασία για τον Σι Τζινπίνγκ στην τρίτη θητεία του στην προεδρία, με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι οι ταραχές στο εργοστάσιο της Foxconn αντανακλούν την πτώχευση του «κινεζικού μοντέλου» και ρίχνουν βαριά σκιά στην εικόνα της ως παραγωγικής υπερδύναμης, ενώ ορισμένοι θεωρούν ότι αν επιμείνει η κινεζική ηγεσία στη στρατηγική μηδενικής ανοχής κατά της Covid-19, η εργατική εξέγερση στη Foxconn θα βρει μιμητές και σε άλλες βιομηχανικές μονάδες.