Η Ιταλία αυστηροποιεί τα μέτρα για την υπηκοότητα - iefimerida.gr

Η Ιταλία αυστηροποιεί τα μέτρα για την υπηκοότητα

Το Κολοσσαίο της Ρώμης
Το Κολοσσαίο της Ρώμης/Φωτογραφία: Shuttestock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μέχρι πρότινος, αρκούσε να έχεις έναν προ-προ-πάππου από την Ιταλία προκειμένου να εξασφαλίσεις την ιταλική ιθαγένεια. Αυτό όμως ετοιμάζεται να αλλάξει.

Ένα νέο διάταγμα θα καθιστά πλέον πολύ πιο δύσκολο για όσους έχουν ιταλική καταγωγή να χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία τη γραμμή αίματος για να γίνουν Ιταλοί. Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου, η ιταλική κυβέρνηση αυστηροποίησε τους κανονισμούς για τη διεκδίκηση της ιθαγένειας μέσω του jus sanguinis, ή της γραμμής αίματος των απογόνων, με άμεση ισχύ. Ο νόμος θα πάει στο κοινοβούλιο για να επικυρωθεί σε 60 μέρες, και θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες αλλαγές, αλλά προς το παρόν οι νέες αιτήσεις για υπηκοότητα πρέπει να πληρούν τις νέες απαιτήσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι ίσχυε μέχρι πρότινος

Προηγουμένως, όποιος είχε Ιταλό πρόγονο ο οποίος έζησε μετά τις 17 Μαρτίου 1861, όταν και δημιουργήθηκε το Βασίλειο της Ιταλίας, μπορούσε να αποκτήσει την ιταλική ιθαγένεια, μια διαδικασία που διαρκεί περίπου 2 χρόνια.

Το ιταλικό διαβατήριο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο
Το ιταλικό διαβατήριο είναι ένα από τα πιο περιζήτητα στον κόσμο

Αυτό σήμαινε ότι ακόμη και αν οι γονείς και οι παππούδες κάποιου δεν απέκτησαν την ιθαγένεια, όποιος ήθελε μπορούσε να υποβάλει αίτηση με βάση έναν προπάππου ή μια γενιά ακόμη πιο πίσω.

Τι θα ισχύει τώρα - Εξετάσεις στα ιταλικά

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι αιτούντες πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν Ιταλό γονέα ή παππού ή γιαγιά για να υποβάλλουν αίτηση βάσει του jus sanguinis. Πρέπει επίσης να αποδεικνύουν γνώση της ιταλικής γλώσσας, η οποία προηγουμένως απαιτούνταν μόνο για την πολιτογράφηση μέσω κατοικίας ή γάμου. Το τεστ επάρκειας είναι μια κρατική εξέταση πέντε τμημάτων που διεξάγεται αρκετές φορές το χρόνο, ή ένα τεστ ισοδυναμίας υψηλότερου επιπέδου για όσους δεν ζουν στην Ιταλία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, προς το παρόν οι αιτούντες δεν χρειάζεται να ζουν επί του παρόντος στην Ιταλία, αλλά πρέπει να έχουν ζήσει προηγουμένως στη χώρα για τρία χρόνια για να είναι επιλέξιμοι.

Ταγιάνι: Υπήρξαν καταχρήσεις που ξεπέρασαν το ενδιαφέρον για τη χώρα μας

Υπενθυμίζεται πως το ιταλικό διαβατήριο κατέχει την τρίτη θέση στον κόσμο για ταξίδια χωρίς βίζα, σύμφωνα με τον δείκτη διαβατηρίων Henley, καθιστώντας το ένα από τα πιο περιζήτητα και, μέχρι τώρα, πιο εύκολο στην απόκτησή του.

Ωστόσο, το διάταγμα, που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα νόμων της Ιταλίας στις 28 Μαρτίου, έχει σκοπό να πατάξει τους «καταχραστές» που γίνονται Ιταλοί ως «καινοτομία» ή να διευκολύνει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Αντόνιο Ταγιάνι.

«Το να είσαι Ιταλός πολίτης είναι ένα σοβαρό θέμα, η χορήγηση ιθαγένειας είναι ένα σοβαρό θέμα», δήλωσε ο Ταγιάνι την Παρασκευή. «Δυστυχώς, με την πάροδο των ετών υπήρξαν καταχρήσεις και αιτήσεις για υπηκοότητα που ξεπέρασαν λίγο το πραγματικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί πως μεταξύ 2014 και 2024, ο αριθμός των Ιταλών πολιτών που διαμένουν στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 40%, από 4,6 εκατομμύρια σε 6,4 εκατομμύρια, κυρίως στην Αργεντινή και τη Βραζιλία, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών. Το ιταλικό προξενείο στην Αργεντινή επεξεργάστηκε 30.000 αιτήσεις το 2024, αυξημένες κατά 10.000 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Και στη Βραζιλία, οι υπάλληλοι του προξενείου επεξεργάστηκαν 20.000 αιτήσεις το 2024, από 14.000 το 2023, ανέφερε το υπουργείο.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουν άμεση επαφή με τη χώρα, δεν πληρώνουν φόρους στην Ιταλία και δεν ψηφίζουν, δήλωσε ο Ταγιάνι. Πρόσθεσε ότι η μεταρρύθμιση ήταν απαραίτητη επειδή «η ιθαγένεια δεν μπορεί να είναι αυτόματη για όσους έχουν έναν πρόγονο που μετανάστευσε πριν από αιώνες, χωρίς να έχουν πολιτιστικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη χώρα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ