Τα σχέδια ανέγερσης ενός τεράστιου θαλάσσιου τείχους για να προστατέψει την βυθιζόμενη πρωτεύουσα της, Τζακάρτα, αναβιώνει η Ινδονησία.
Το νέο πρότζεκτ -μετά από εκείνο της μεταφοράς της πρωτεύουσας σε απόμερο νησί, που κατοικείται από φυλές της ζούγκλας σε απόσταση περίπου 1.900 χλμ. - προβλέπει τρεις φάσεις ανοικοδόμησης του θαλάσσιου τείχους πέραν του 2040. Για τις δύο πρώτες θα απαιτηθούν κονδύλια περίπου 10,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο υπουργός Συντονισμού Οικονομικών Υποθέσεων της Ινδονησίας, Airlangga Hartarto σε εκδήλωση στη Τζακάρτα, όπου παρουσίασε τα σχέδια για το θαλάσσιο τείχος, αν και δεν αποκάλυψε πόσα χρήματα θα χρειαστούν για την τρίτη φάση του εγχειρήματος.
Η ιδέα έχει πέσει στο τραπέζι εδώ και πάνω από μια δεκαετία, αλλά επανήλθε πρόσφατα καθώς η πυκνοκατοικημένη Τζακάρτα των δέκα εκατ. κατοίκων -και άλλων 30 στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή – βυθίζεται με ραγδαίους ρυθμούς περίπου 25 εκατοστών ετησίως, από τους ταχύτερους δηλαδή στη Γη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, λόγω της καθίζησης του εδάφους, ενώ οι παλιρροϊκές πλημμύρες αυξάνονται κατά έως και 200 εκατοστά ετησίως, σύμφωνα με τον Hartarto.
Περιοχές της Τζακάρτα έχουν βυθιστεί έως και τέσσερα μέτρα σε μια οκταετία!
Ορισμένες περιοχές της Τζακάρτα έχουν βυθιστεί έως και τέσσερα μέτρα από το 1997 μέχρι το 2005 και ειδικοί προβλέπουν ότι το ένα τρίτο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας θα έχει καλυφθεί από τα νερά μέχρι το 2050 αν δεν ληφθούν εγκαίρως μέτρα.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις οι πλημμύρες στην παράκτια Τζακάρτα θα προκαλούσαν απώλειες 2,1 τρισεκατομμυρίων ρουπίων ετησίως, οι οποίες ενδέχεται να αυξηθούν σε 10 τρισεκατομμύρια ρουπίες ετησίως την επόμενη δεκαετία. Για να επιβραδύνει τη βύθιση και να μειώσει την πίεση στην Τζακάρτα, η Ινδονησία έχει περιορίσει την άντληση υπόγειων υδάτων.
Στις 14 Φεβρουαρίου διεξάγονται εκλογές στην Ινδονησία και μένει να αποδειχθεί κατά πόσον ο διάδοχος του προέδρου Τζόκο Γουιντόντο θα συνεχίσει το δαπανηρό αυτό πρότζεκτ για τη διάσωση της Τζακάρτα.
«Το πρόβλημα αναφορικά με αυτό το θαλάσσιο τείχος είναι ότι χρειάζεται κάπου 40 χρόνια για να ολοκληρωθεί», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Prabowo Subianto, που προγηείται στις δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών. «Το πρόβλημα είναι κατά πόσον οι πολιτικοί ηγέτες έχουν την εστίαση, τη σκέψη και την ικανότητα να αντιληφθούν τη σημασία του εγχειρήματος. Αυτή είναι η ευθύνη μας», πρόσθεσε.