Η Ινδία κάλεσε την κυβέρνηση του Καναδά να απομακρύνει 41 διπλωμάτες από την πρεσβεία της στο Δελχί, σύμφωνα με δημοσιεύματα, καθώς εντείνεται η διπλωματική διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που μίλησαν στους Financial Times, το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στον Καναδά προθεσμία μιας εβδομάδας για να επαναπατρίσει τα δύο τρίτα των διπλωματών του που υπηρετούν στην Ινδία, μειώνοντας τον αριθμό τους σε 21, μεταδίδει ο Guardian.
Οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί από τότε που ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τρουντό, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχουν «αξιόπιστες καταγγελίες» ότι πράκτορες της ινδικής κυβέρνησης εμπλέκονται στη δολοφονία του αυτονομιστή των Σιχ, Hardeep Singh Nijjar, στη Βρετανική Κολομβία, τον Ιούνιο.
Η δολοφονία του Σιχ αυτονομιστή
Ο Nijjar είχε χαρακτηριστεί τρομοκράτης από τις ινδικές αρχές, οι οποίες τον κατηγόρησαν για συμμετοχή σε ένοπλες ομάδες και εξτρεμιστική δραστηριότητα, κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρνηθεί.
Ο Τρυντό είχε καλέσει την Ινδία να συνεργαστεί με την έρευνα για τη δολοφονία, αλλά η Ινδία απέρριψε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους» και πολιτικά υποκινούμενους. Η υπόθεση κλιμακώθηκε γρήγορα σε διπλωματικό επεισόδιο, καθώς οι δύο χώρες επιδόθηκαν σε μια αντιπαράθεση για την απέλαση κορυφαίων διπλωματών και η Ινδία ανέστειλε όλες τις αιτήσεις βίζας για τους Καναδούς.
Διπλωματική σύγκρουση Ινδίας-Καναδά
Στη συνέχεια, το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας δήλωσε ότι θα απαιτήσει από τον Καναδά να μειώσει τον αριθμό του διπλωματικού προσωπικού του στην Ινδία, υποστηρίζοντας ότι αυτό έγινε για λόγους «ισοτιμίας», καθώς οι Καναδοί διπλωμάτες στο Δελχί ήταν πολύ περισσότεροι από τους Ινδούς διπλωμάτες στην Οτάβα.
Τα υπουργεία Εξωτερικών της Ινδίας και του Καναδά δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για σχολιασμό των αναφορών ότι οι Καναδοί διπλωμάτες κλήθηκαν να αποχωρήσουν.
Ο Τρυντό δήλωσε ότι έθεσε για πρώτη φορά τους ισχυρισμούς για τη δολοφονία του Nijjar κατ' ιδίαν στον Ινδό πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της G20 στο Δελχί στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου τους έθεσε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
Η απόφαση του Τρυντό να δημοσιοποιήσει τους ισχυρισμούς του στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε εξοργίσει την Ινδία, η οποία σε αντάλλαγμα κατηγόρησε τον Καναδά ότι αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες» που συμμετέχουν στο αυτονομιστικό κίνημα του Χαλιστανισμού, το οποίο μάχεται για ένα ανεξάρτητο κράτος για τους Σιχ και είναι απαγορευμένο στην Ινδία.
Τα αποδεικτικά στοιχεία για τους ισχυρισμούς του Τρυντό δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, προφανώς λόγω ανησυχιών ότι θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την έρευνα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα παροτρύνει την Ινδία να συνεργαστεί με τον Καναδά στην έρευνα.
Ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Subrahmanyam Jaishankar, κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τον Καναδά ότι επιτρέπει ένα «κλίμα βίας» κατά των Ινδών διπλωματών στην Οτάβα, υποστηρίζοντας ότι «οι διπλωμάτες μας απειλούνται και τα προξενεία μας έχουν δεχθεί επιθέσεις». Χαρακτήρισε την τρέχουσα διπλωματική κατάσταση με τον Καναδά ως «αδιέξοδη».