Η Γερμανία έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ, στην οποία ζητάει να αναλάβει τον έλεγχο στη Λωρίδα της Γάζας, όταν «τελειώσει ο πόλεμος της Χαμάς και του Ισραήλ».
Το δισέλιδο έγγραφο, όπως αναφέρει το Politico που το έχει στην κατοχή του, καταθέτει μία πρόταση, στην οποία ωστόσο εκτιμούν πως τόσο οι Παλαιστίνιοι όσο και διπλωμάτες της Ε.Ε, θα έχουν σοβαρές αντιρρήσεις με μία τέτοια κίνηση. Παλαιστίνιος αξιωματούχος μάλιστα, που ενημερώθηκε για την πρόταση, την χαρακτήρισε «απαράδεκτη».
Σε εξέλιξη είναι συζητήσεις για να υπάρξει περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, όμως ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις και για την επόμενη ημέρα, μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.
Ο Υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είχε πει πριν ένα μήνα πως θα έπρεπε να υπάρξει μία «αποτελεσματική και αναζωογονοτική Παλαιστινιακή Αρχή», αλλά και η δική του «πρόταση» δεν είχε αντίκρισμα, την ώρα που ο Νετανιάχου τόνιζε πως το Ισραήλ θα πάρει για «αόριστο χρόνο» υπό τον έλεγχό της του την περιοχή «για την ασφάλεια στη Γάζα», κάτι που δεν είναι αποδεκτό από ΕΕ και ΗΠΑ.
Ο Ζοζέπ Μπορέλ την Δευτέρα τόνισε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να παραμείνει στην περιοχή μετά τον πόλεμο, σημειώνοντας πως η ΕΕ πιστεύει ότι «μια Παλαιστινιακή αρχή πρέπει να επιστρέψει στη Γάζα».
Η Γερμανία έστειλε πέντε πιθανά σενάρια για τη Γάζα
Οσον αφορά την Γερμανική πρόταση, σύμφωνα με το Politico εστάλη στις 21 Οκτωβρίου, πριν την δεύτερη φάση της επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα, σημειώνεται μεταξύ άλλων πως «δεν μπορεί ποτέ ξανά η Χαμάς να είναι σε θέση να τρομοκρατεί το Ισραήλ και τους πολίτες του», συμφωνώντας πως πρέπει να υπάρξει «στρατιωτική επέμβαση».
Σημειώνει πέντε πιθανά σενάρια κατάληξης της κατάστασης στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου να περάσει στον έλεγχο του Ισραήλ ή της Αιγύπτου.
Σε ένα από τα πέντε σενάρια, εμπλέκει και τον ΟΗΕ, αναφέροντας «μια διεθνοποίηση της Γάζας υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών (και των περιφερειακών εταίρων) με μια προσεκτικά οργανωμένη μετάβαση προς την παλαιστινιακή αυτοδιοίκηση, “ιδανικά” μέσω εκλογών και σε συνδυασμό με έναν διεθνή συνασπισμό που θα παρέχει την απαραίτητη ασφάλεια».
Το έγγραφο περιγράφει το σενάριο ως ένα που «θα μπορούσε να προσφέρει μια πολιτική προοπτική, καθώς ούτε η Παλαιστινιακή Αρχή ούτε η Αίγυπτος είναι πρόθυμες ή ικανές να αναλάβουν και η επιστροφή στο status quo ante και μια ισραηλινή εκ νέου κατοχή δεν είναι πολιτικά επιθυμητή».
Απορρίπτουν το σενάριο Παλαιστίνοι αξιωματούχοι
Ωστόσο, το Βερολίνο προειδοποίησε επίσης ότι «αυτό το σενάριο θα απαιτούσε σημαντικές επενδύσεις πολιτικού κεφαλαίου και χρηματοδότησης, καθώς και έναν διεθνή συνασπισμό για να εμπλακεί σε θέματα ασφάλειας παράλληλα με τον ΟΗΕ».
Το έγγραφο αναφέρει ότι «η ΕΕ πρέπει να αναλάβει έναν προορατικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτής της μεταπολεμικής συζήτησης» και καταλήγει τονίζοντας ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας «μπορεί να σταθεροποιηθεί βιώσιμα μόνο μέσω μιας επανεκκίνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας για την Μέση Ανατολή»
Την περασμένη εβδομάδα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε πει πως «συζητούνται διαφορετικές ιδέες για το πώς μπορεί να διασφαλιστεί αυτό (η επόμενη ημέρα), συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης υπό την εντολή του ΟΗΕ».
Διπλωμάτες που είδαν το έγγραφο, αναφέρουν πως η γερμανική πρόταση δεν φαίνεται να προχωρήσει, ενώ ένας εξ αυτών την απέρριψε ως «μη αποδεκτή».
Η γερμανική πρόταση έχει εξοργίσει Παλαιστίνιους αξιωματούχους, που είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τις δηλώσεις της ΕΕ που δεν κάνουν καμία αναφορά για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Για τον Αμπνταλραχίμ Αλφαρά, επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αποστολής στην ΕΕ, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, ο έλεγχος της Γάζας από τον ΟΗΕ θα ήταν «απαράδεκτος».
Το πρόβλημα με το γερμανικό έγγραφο είναι ότι δεν μιλάει για την προστασία του ΟΗΕ στα σύνορα, αλλά για τον «έλεγχο της Γάζας του ΟΗΕ», είπε.