Η Γερμανία επιβάλλει κυρώσεις στο Κόσοβο για την ένταση στα βόρεια της χώρας, ενώ ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα καταθέσει αίτημα σύγκλισης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η Γερμανία αποφάσισε να διακόψει προσωρινά την συνεργασία με το Κόσοβο σε κάποιους τομείς εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση του 'Αλμπιν Κούρτι δε λαμβάνει μέτρα για τη αποκλιμάκωση της έντασης στον βορρά του Κοσόβου. Όπως διευκρινίστηκε από την γερμανική Πρεσβεία στην Πρίστινα οι κυρώσεις αφορούν, την διακοπή της διακυβερνητικής συνεργασίας, την αναστολή των προγραμμάτων εταιρικής σχέσης για το κλίμα και την μη παροχή εξοπλισμού στις δυνάμεις ασφαλείας του Κοσόβου.
Οι κυρώσεις αυτές θα ισχύσουν μέχρι να διαπιστωθεί ότι γίνονται προσπάθειες από την κυβέρνηση του Κοσόβου για να ξεπεραστεί η Κρίση.
Σημειώνεται ότι ανάλογα μέτρα εφαρμόζει από την 1η Ιουλίου και η ΕΕ αναστέλλοντας της επιδοτήσεις από το πρόγραμμα IPA και τις χρηματοδοτήσεις έργων υποδομής από την βοήθεια που προβλέπεται για τα δυτικά Βαλκάνια.
Αίτημα Βούτσιτς για σύγκλιση Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτστς δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι θα καταθέσει αίτημα για έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όπου θα ζητήσει να ληφθούν μέτρα για την προστασία των Σέρβων στο Κόσοβο.
Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι θα ζητήσει και συνάντηση με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ ώστε να ενημερωθεί για τις κινήσεις που θα κάνει η KFOR για να σταματήσει - όπως είπε χαρακτηριστικά - το «σιωπηρό πογκρόμ» του σερβικού πληθυσμού. Ο πρόεδρος της Σερβίας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του 'Αλμπιν Κούρτι υλοποιεί σχέδιο εθνικής εκκαθάρισης με την επιβολή καθεστώτος τρόμου στις περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ