Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και η σημαία της θα υψωθεί σύντομα στην έδρα της συμμαχίας.
Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε το έγγραφο προσχώρησης και το παρέδωσε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.
Η ένταξη της Φινλανδίας αποτελεί πλήγμα για τον Ρώσο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είχε επανειλημμένα διαμαρτυρηθεί για την επέκταση του ΝΑΤΟ πριν από την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Το μήκος των συνόρων της Ρωσίας με τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ έχει πλέον διπλασιαστεί.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα "παρακολουθεί στενά" τι θα συμβεί στη Φινλανδία, χαρακτηρίζοντας τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ως "παραβίαση της ασφάλειας και των εθνικών μας συμφερόντων".
Η Φινλανδία μοιράζεται ένα ανατολικό σύνορο 1.340 χιλιομέτρων (832 μιλίων) με τη Ρωσία και υπέβαλε επίσημα αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ μαζί με τη Σουηδία τον περασμένο Μάιο λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Προηγουμένως και οι δύο χώρες είχαν υιοθετήσει μια πολιτική μη προσχώρησης. Αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, επέλεξαν να προσχωρήσουν στη Συμμαχία για να εκμεταλλευτούν την προστασία που παρέχει το Άρθρο Πέντε του ΝΑΤΟ, το οποίο λέει ότι η επίθεση κατά μέλους της Συμμαχίας συνιστά επίθεση κατά όλων.
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει ότι αν η Φινλανδία δεχόταν εισβολή ή επίθεση, όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ - συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - θα προσέτρεχαν σε βοήθειά της.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έστρεψε την κοινή γνώμη υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ σε ποσοστό 80%.
Στόλτενμπεργκ: Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη Φινλανδία ασφαλέστερη και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο
«Αυτό θα κάνει τη Φινλανδία ασφαλέστερη και το ΝΑΤΟ ισχυρότερο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους σήμερα.
Μπλίνκεν για ένταξη Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πούτιν
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι «μπαίνει στον πειρασμό να πει ότι αυτό είναι ίσως το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Πούτιν». «Επειδή για άλλη μια φορά εδώ επιτάχυνε κάτι που ισχυρίζεται ότι θέλει να αποτρέψει με την επιθετικότητα της Ρωσίας», εξήγησε.
Η αίτηση της Σουηδίας έχει προς το παρόν κολλήσει, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατηγορεί τη Στοκχόλμη ότι αγκαλιάζει τους Κούρδους μαχητές και τους επιτρέπει να διαδηλώνουν στους δρόμους. Η Ουγγαρία δεν έχει επίσης ακόμη εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας.