H Γαλλία και η Ευρώπη αποχαιρέτησαν σήμερα έναν από τους επιδραστικότερους ηγέτες τους, τον Ζακ Ντελόρ, σε μια μεγαλοπρεπή τελετή στο Παρίσι, παρουσία της γαλλικής και ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πατέρας του ευρώ, απεβίωσε στις 27 Δεκεμβρίου σε ηλικία 98 ετών και σήμερα αποχαιρέτισαν τον Γάλλο πολιτικό που σημάδεψε την δύσκολη πορεία προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Η τελετή προς τιμήν του πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημειώδες μέγαρο των Invalides, στο Παρίσι, με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν να πραγματοποιεί την ομιλία του αποχαιρετισμού, προς τιμήν του Ντελόρ.
Παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, o πρόεδρος της Πορτογαλίας, Μαρσέλου Ρεμπέλου ντε Σόουζα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρου και ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η Ιταλία εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του Συμβουλίου και υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.
Στην τελετή παρευρέθηκαν επίσης περίπου εκατό φοιτητές του προγράμματος Erasmus που έχουν έρθει από όλη την Ευρώπη.
Ο Ντελόρ ήταν η ενσάρκωση της «οικονομικής ισχύος και της κοινωνικής δικαιοσύνης»
Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε χαρακτηριστικά: Υπάρχει ένας ανθρωπιστικός, ευρωπαϊκός δρόμος, ο δικός του δρόμος. Συμφιλίωσε τη Γαλλία με την Ευρώπη» και «την Ευρώπη με το μέλλον της», είπε ο αρχηγός του κράτους στην αρχή της ομιλίας του.
Ο Ντελόρ ήταν η ενσάρκωση της «οικονομικής ισχύος και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Η σταδιοδρομία του σοσιαλιστή Ντελόρ φαίνεται να εμπνέει τον Μακρόν σύμφωνα με το γαλλικό BFTMV. Ο Ζακ Ντελόρ εφάρμοσε τόσο το πρόγραμμα εθνικοποιήσεων που υποσχέθηκε ο Φρανσουά Μιτεράν όσο και ενσάρκωσε τη «στροφή στη λιτότητα» το 1983, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, γεγονός που, για πολλούς, αποτελούσε απόδειξη ότι ο Ντελόρ δεν περιορίζονταν από ιδεολογικά στεγανά αλλά ήταν ένας πραγματιστής πολιτικός.
Όταν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκαινίασε επίσης την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ανοίγοντας την απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πριν δημιουργήσει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας για τους πιο αδύναμα κράτη, γράφει το γαλλικό μέσο
«Η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει την οικοδόμηση της Ευρώπης»
Η Κομισιόν, τιμώντας έναν από του προέδρους της δημοσιοποίησε ένα βίντεο αφιερωμένο στον Ντελόρ με την εξής λεζάντα: «Η αλληλεγγύη μας ένωσε, είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός - Ζακ Ντελόρ (1925 - 2023)»
Η πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε το δικό της μήνυμα δηλώνοντας ότι «αποτίουμε φόρο τιμής στον Ζακ Ντελόρ, στον οποίο οφείλουμε τόσα πολλά».
«Μετέτρεψε μια οικονομική κοινότητα σε μια Ένωση λαών και εθνών, που συνδέονται με ένα κοινό πεπρωμένο. Η τεράστια κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει την οικοδόμηση της Ευρώπης. Και έτσι θα παραμείνει μαζί μας».
Η Μετσόλα, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποχαιρέτισε έναν «γίγαντα», έναν «πρωτοπόρο» και «οραματιστή»
Τελετή αντάξια ενός ηγέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ο Ντελόρ σπούδασε νομική και πολιτική οικονομία στη Σορβόννη. Εργάστηκε στην Τράπεζα της Γαλλίας. Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού και ευρωβουλευτής. Το 1969-1972 ήταν Σύμβουλος πρωθυπουργού Ζακ Σαμπάν-Ντελμάς. Στη συνέχεια προσχώρησε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα και το 1981 έγινε Υπουργός Οικονομικών υπό τον Φρανσουά Μιτεράν. Ήταν από τους πρωτεργάτες του σχεδίου της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Από το 1985 μέχρι το 1995 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η τελετή, στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου των Απομάχων, περιάλαμβανε μια «καινοτομία», άμεσα συνδεδεμένη με την ευρωπαϊκή διάσταση του γεγονότος: Μετά τον επικήδειο που εκφώνησε ο Μακρόν και την ανάκρουση της Μασσαλιώτιδας, του εθνικού ύμνου, η ορχήστρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς έπαιξε την Ωδή στη Χαρά, τον ευρωπαϊκό ύμνο, προς τιμήν του πρώην προέδρου της Κομισιόν.