Η Ευρώπη ανησυχεί για διείσδυση «επικίνδυνων» προσώπων από το Αφγανιστάν - iefimerida.gr

Η Ευρώπη ανησυχεί για διείσδυση «επικίνδυνων» προσώπων από το Αφγανιστάν

Αποχώρηση πολιτών από το Αφγανιστάν
Αποχώρηση πολιτών από το Αφγανιστάν / Φωτογραφία: AP Photos
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κατεπείγουσα οργάνωση απεγκλωβισμού χιλιάδων κατοίκων του Αφγανιστάν μέσω αερογέφυρας από την Καμπούλ εγείρει τον κίνδυνο να διεισδύσουν μεταξύ των ανθρώπων αυτών και πιθανοί τζιχαντιστές ή πρόσωπα δυνητικά επικίνδυνα.

Οι ευρωπαϊκές αστυνομικές Αρχές ανησυχούν, έχοντας και το προηγούμενο των μεταναστευτικών ροών από τη Συρία, όταν ανάμεσα στους πρόσφυγες κρύφτηκαν και ορισμένοι από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, το 2015. Εξ ου και η επιτακτική ανάγκη να ελέγχουν τους νεοαφιχθέντες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα θέλαμε να μπορούμε απλώς να ανοίξουμε τις πόρτες μας» είπε την Δευτέρα στο BBC ο υφυπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέιμς Χίπι. Ομως, κάποιοι «προσπαθούν να επωφεληθούν από την κατάσταση για να μπουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μας κάνουν κακό», πρόσθεσε.

Ενα πρόσωπο που περιλαμβανόταν στη «μαύρη λίστα» των βρετανικών Αρχών μπόρεσε έτσι να φτάσει στη Μεγάλη Βρετανία από την Καμπούλ. Σήμερα, ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ότι το πρόσωπο αυτό ταυτοποιήθηκε «στο πλαίσιο μιας αυστηρής διαδικασίας επαλήθευσης» και θεωρήθηκε ότι «δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον» για τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Από τις 13 Αυγούστου το Λονδίνο έχει απεγκλωβίσει από την Καμπούλ 8.458 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 5.171 είναι Αφγανοί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη Γαλλία, ο ένας από τους πέντε Αφγανούς που ήταν υπό παρακολούθηση από τις Αρχές, τέθηκε τελικά υπό κράτηση, όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γκαμπριέλ Ατάλ.

Ο άνθρωπος αυτός ανήκει στο περιβάλλον «ενός Αφγανού που βοήθησε στον απεγκλωβισμό Γάλλων, προσώπων που εργάστηκαν για τη Γαλλία κατά την εκκένωση της πρεσβείας, σε μια απίστευτα τεταμένη περίοδο (και) πιθανότατα έσωσε ζωές», είπε ο Ατάλ μιλώντας στο κανάλι BFMTV. Ο Αφγανός που βοήθησε στον απεγκλωβισμό των Γάλλων, ο πρώτος για τον οποίο έγινε έλεγχος από τις γαλλικές Αρχές, «είχε κάποια διασύνδεση με τους Ταλιμπάν, κάποια δεδομένη στιγμή, η οποία ακόμη δεν έχει καθοριστεί», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι δεν υπήρξε κανένα «κενό» όσον αφορά την παρακολούθηση των Αφγανών που μεταφέρθηκαν στη Γαλλία. «Γνωρίζουμε όλα τα άτομα που έφτασαν στο έδαφός μας, με τη συμβολή του γαλλικού στρατού», τόνισε.

Απαιτείται επαγρύπνηση

Υπενθυμίζεται ότι, ποσοστώσεις στην φιλοξενία Αφγανών προσφύγων στα κράτη-μέλη της ΕΕ ζητά ο Μάνφρεντ Βέμπερ, την ώρα που μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υποδεχτεί πολίτες του Αφγανιστάν στα εδάφη τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ασφαλώς, υπάρχει κίνδυνος διείσδυσης (τρομοκρατών). Για αυτό πρέπει να επαγρυπνούμε», σχολίασε στο France Info ο Ντιντιέ Λεσκί, ο γενικός διευθυντής της Γαλλικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Ενταξης (Ofii). «Στο αεροδρόμιο του Ρουασί υπάρχουν ειδικές υπηρεσίες που κάθε φορά εξετάζουν κάθε περίπτωση, αλλά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Το 2015-16 βρεθήκαμε αντιμέτωποι, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και ιδίως στη Γερμανία, με την άφιξη προσώπων που είχαν πλαστά συριακά διαβατήρια και επομένως είμαστε σε ετοιμότητα», πρόσθεσε.

Στη Γερμανία έχουν εντοπιστεί, μεταξύ των νεοαφιχθέντων, ορισμένοι που είχαν κατηγορηθεί για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου. Στο Βέλγιο οι αρχές απαιτούν επαγρύπνηση ανά πάσα στιγμή.

«Στο αεροδρόμιο (της Καμπούλ) βασίλευε το χάος για μεγάλο διάστημα και έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει επίθεση. Εξ ου και ο πολύ αυστηρός έλεγχος εκ μέρους των Αμερικανών», εξήγησε την Κυριακή ο Σαμί Μάχντι, ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου, μιλώντας στο φλαμανδόφωνο τηλεοπτικό κανάλι VTM News. «Ομως πρέπει να υπάρξει και επαρκής ροή πληροφοριών από τις υπηρεσίες μας προς τους Αμερικανούς» που ελέγχουν το αεροδρόμιο «ώστε να μπορέσουν να φτάσουν εδώ οι σωστοί άνθρωποι», συνέχισε.

Στη Ρωσία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε την ευθύνη που φέρουν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστάν. Είναι «σημαντικό να εμποδιστεί η διείσδυση τρομοκρατών στα εδάφη των γειτονικών χωρών (…), συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που παριστάνουν τους πρόσφυγες», τόνισε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ποιος μπορεί να κρύβεται μεταξύ των προσφύγων, πώς μπορούμε να το ξέρουμε;» επέμεινε ο Ρώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «εκατοντάδες χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια» άνθρωποι ίσως θελήσουν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Πάνω από 1.500 Αφγανοί έχουν ήδη μεταβεί στη Γαλλία

Χιλιάδες κόσμου εγκαταλείπει το Αφγανιστάν / Φωτογραφία: AP Photos
Χιλιάδες κόσμου εγκαταλείπει το Αφγανιστάν / Φωτογραφία: AP Photos

Σχεδόν 100 Γάλλοι υπήκοοι και πάνω από 1.500 Αφγανοί έχουν ήδη μεταβεί στη Γαλλία μετά την έναρξη των επιχειρήσεων εκκένωσης από το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα (24/8) το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης ότι η κατάσταση στην Καμπούλ εξακολουθεί να είναι πολύπλοκη.

Συνολικά 480 άτομα απομακρύνθηκαν τις τελευταίες ώρες από την Καμπούλ για Βέλγιο

Επίσης, στο πλαίσιο της επιχείρησης Red Kite, συνολικά 480 άτομα, που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν, έφτασαν χθες και σήμερα στο Βέλγιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα στο βελγικό Τύπο και όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τη Δευτέρα 23 Αυγούστου προσγειώθηκαν με δύο πτήσεις από το Ισλαμαμπάντ στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μελσμπρεεκ στο Βέλγιο, 222 άτομα (63 Βέλγοι και 158 Αφγανοί), ενώ σήμερα το πρωί μια τρίτη πτήση προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες με 258 επιβάτες. Ολοι τους μεταφέρθηκαν σε στρατιωτική μονάδα όπου ελέγχθηκαν από τις βελγικές υπηρεσίες οι ταυτότητες και τα έγγραφά τους και υποβλήθηκαν σε τεστ Covid.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Ασύλου και Μετανάστευσης του βελγικού υπουργείου Εξωτερικών, οι 45 Αφγανοί απομακρύνθηκαν από τη χώρα τους επειδή κινδύνευαν από την απειλή των Ταλιμπάν λόγω των προηγούμενων δραστηριοτήτων τους ή του συγκεκριμένου προφίλ τους. Πρόκειται συγκεκριμένα για άτομα που εργάστηκαν για το βελγικό στρατό και μέλη των οικογενειών τους, άτομα που εργάστηκαν για το αφγανικό ίδρυμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις οικογένειές τους και για έναν ανώτερο δημόσιο υπάλληλο.

Μεταξύ των διασωθέντων είναι και ένας 14χρονος Αφγανός που ταξίδευε μόνος του και δεν έχει κανένα δεσμό με το Βέλγιο, όπως αποδείχθηκε μετά τους ελέγχους. Το 14χρονο αγόρι βρίσκεται σε κέντρο υποδοχής για τους ασυνόδευτους ανηλίκους. Οσοι Αφγανοί δεν έχουν άδεια παραμονής στο Βέλγιο, ξεκίνησαν τις απαραίτητες διαδικασίες.

Χθες το βράδυ, η υπουργός Αμυνας του Βελγίου, Λουντιβίν Ντεντοντέρ, δήλωσε ότι θα σταλούν στην Καμπούλ και στο Ισλαμαμπάντ επιπλέον 100 Βέλγοι στρατιώτες για να βοηθήσουν στην διαδικασία εκκένωσης πολιτών. «Η αύξηση του αριθμού των στρατιωτών επιτρέπει επίσης εναλλαγές προσωπικού και σε αυτό το πλαίσιο στέλνουμε επιπλέον στρατιώτες. Διότι εάν η κατάσταση εξελιχθεί προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε επιτόπου», είπε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών, Σοφί Βιλμέζ, ανακοίνωσε ότι εστάλη στο Ισλαμαμπάντ και μια άλλη ομάδα προξενικών υπαλλήλων του ΥΠΕΞ της χώρας για να βοηθήσει στον έλεγχο των ατόμων που απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ