Με συμβολισμούς και αρχαία τελετουργικά, παρουσία γαλαζοαίματων και ηγετών κρατών πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία η ενθρόνιση του αυτοκράτορα Ναρουχίτο, στον θρόνο των Χρυσάνθεμων.
Τα βλέμματα του κόσμου είναι στραμμένα σήμερα στην Ιαπωνία, καθώς ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο αναρριχάται και επίσημα στον θρόνο των Χρυσανθέμων.
Ο γιος του απερχόμενου αυτοκράτορα Ακιχίτο, ντυμένος με την παραδοσιακή φορεσιά του αυτοκράτορα ακολούθησε την αρχαία τελετή του Σοκούι Νο Ρέι, κατά την οποία ο νέος αυτοκράτορας της Ιαπωνίας ανεβαίνει στον θρόνο.
Ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο ανέλαβε καθήκοντα από τον περασμένο Μάιο, ωστόσο η σημερινή τελετή, παρουσία ηγετών και γαλαζοαίματων είναι η πιο ιερή και επίσημη στην δυναστεία των αυτοκρατόρων της Ιαπωνίας.
Αποτελεί μέλος της παλαιότερης κληρονομικής μοναρχία του πλανήτη, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο της Ιαπωνίας ξεκίνησε από νωρίς το πρωί φορώντας αρχικά μια εντυπωσιακή λευκή ρόμπα και συνοδευόμενος από τους ακολούθους του στο παλάτι, οι οποίοι έφεραν μέσα σε κουτιά τους αυτοκρατορικούς θησαυρούς. Σημαντικά στοιχεία της τελετής στην Ιαπωνία, τα οποία και αποτελούνται από το αρχαίο σπαθί και το κόσμημα.
Η σιωπηλή τελετή ενθρόνισης στην Ιαπωνία
Σε μια τελετή κατά την οποία επικρατούσε απόκοσμη σιγή, ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο εισήλθε σε έναν φαντασμαγορικό θρόνο ύψους 6,5 μέτρων, καλυμμένο με πολυτελή υφάσματα, όπου και ολοκληρώθηκε η τελετή ενθρόνισής του στον θρόνο της Ιαπωνίας.
Η σύζυγός του, αυτοκράτειρα Μασάκο, που φόρεσε ένα φόρεμα με 12 στρώσεις υφάσματος, αναριχήθηκε επίσης σε έναν μικρότερο θρόνο πλάι στον Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.
«Ορκίζομαι πως θα ενεργήσω σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα εκπληρώσω την υποχρέωσή μου σαν σύμβολο του Κράτους και της ενότητας του λαού» είπε ο Ναρουχίτο κατά τη ενθρόνισή του στον θρόνο των Χρυσανθέμων στην Ιαπωνία.
Η τελετή της ενθρόνισης του Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας έγινε με βροχή, καιρικό φαινόμενο που δεν απέτρεψε ορισμένους Ιάπωνες πολίτες να σταθούν στο δρόμο με τις ομπρέλες τους προκειμένου να παρακολουθήσουν την ιερή διαδικασία.
Οι εκλεκτοί καλεσμένοι στην ενθρόνιση του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας
Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους βασιλικών οικογενειών στην τελετή ενθρόνισης του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας ξεχώρισε, ο πρίγκιπας Κάρολος και διάδοχος του θρόνου στην Αγγλία, ο βασιλιάς Φίλιππος του Βελγίου με την Βασίλισσα Ματίλντε και ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος ΙΣΤ’ Γουσταύος με την πριγκίπισσα Βικτόρια.
Το σύνολο σχεδόν των βασιλικών οικογενειών της Ευρώπης βρέθηκε στο Τόκιο την Τρίτη για να παραστεί στην τελετή ενθρόνισης του Ιάπωνα αυτοκράτορα.
Η εντυπωσιακή εικόνα των επίσημων προσκεκλημένων από όλο τον κόσμο συνέθετε τον παγκόσμιο χάρτη, με εκπροσώπους από τον αραβικό κόσμο, από τις Ινδίες και την Άπω Ανατολή, αλλά φυσικά και από την Ευρώπη.
Οι κυρίες των βασιλικών οικογενειών επέλεξαν διαφορετικά στιλ για να παραστούν την ενθρόνιση του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας και έτσι παρακολουθήσαμε αρκετά ετερόκλητες εμφανίσεις.
Πολλοί από τους γαλαζοαίματους, εκτός φυσικά από τα διακριτικά της ευγενικής τους καταγωγής, επέλεξαν εμφανίσεις που προσιδιάζουν σε εκείνες που παρακολουθούμε σε βασιλικούς γάμους για την ενθρόνιση του αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.
Την τελετή παρακολούθησαν όμως και ηγέτες ξένων κρατών, ανάμεσά τους ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο αντιπρόεδρος της Κίνας Γουανγκ Κισάν και ο πρωθυπουργός της Νοτίου Κορέας Λι Νακ-Γιον.
Επίσης, μεταξύ των πολιτικών που βρέθηκαν στο Τόκιο για την τελετή, παρατηρήσαμε και τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος φαίνεται πως παρέστη χωρίς την Κάρλα Μπρούνι.
Βίντεο: Η ιερή τελετή στην Ιαπωνία που κόστισε εκατομμύρια
Λίγες μέρες μόνο μετά τον φονικό τυφώνα που έπληξε την Ιαπωνία, η τελετή ενθρόνισης του Ναρουχίτο δεν αντιμετωπίστηκε από όλους με ευλάβεια και σεβασμό, καθώς φαίνεται πως υπήρξαν αντιδράσεις αναφορικά με το κόστος της. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, η τελετή στοίχισε στον ιαπωνικό λαό, 150 εκατ. δολάρια.
Η τελετή Σοκούι νο Ρέι είναι η πιο ιερή τελετή, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στα διεθνή μέσα, για την άνοδο του νέου αυτοκράτορα στον θρόνο. Είναι η πρώτη φορά που η τελετή δεν λαμβάνει χώρα έπειτα από έναν χρόνο πένθους, για τον θάνατο του απερχόμενου αυτοκράτορα, καθώς έπειτα από 200 χρόνια, ο αυτοκράτορας Ακιχίτο αποποιήθηκε των αυτοκρατορικών του καθηκόντων εν ζωή και άνοιξε τον δρόμο για την ενθρόνιση του γιου του Ναρουχίτο.